2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Semmihez sem hasonlítható

4 min read
<span class="inline left"><a href="/node/2732"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Budafest-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="82" height="100" /></a></span><strong> </strong>Tizenhat év már tisztes kornak számít egy rendezvény életében, ilyenkor szoktak mutatkozni a kifáradás, elöregedés jelei. Szerencsére most errõl szó sincs. A ?Budafest" XVI. Nyári Zenei Fesztivál kifejezetten fiatalos jegyeket hordoz. <p>

1 Tizenhat év már tisztes kornak számít egy rendezvény életében, ilyenkor szoktak mutatkozni a kifáradás, elöregedés jelei. Szerencsére most errõl szó sincs. A ?Budafest" XVI. Nyári Zenei Fesztivál kifejezetten fiatalos jegyeket hordoz.

1 Tizenhat év már tisztes kornak számít egy rendezvény életében, ilyenkor szoktak mutatkozni a kifáradás, elöregedés jelei. Szerencsére most errõl szó sincs. A ?Budafest" XVI. Nyári Zenei Fesztivál kifejezetten fiatalos jegyeket hordoz.

2 Jelesre vizsgázunk az idén Kodályból, mondta Kesselyák Gergely, a fesztivál mûvészeti tanácsadója, bár mindjárt azt is hozzátette: a különbözõ mûvészeti évfordulók nem lehetnek fontosabbak, mint maga a mûvészet. Három helyszínen, tizennégy különbözõ mûsort, összesen huszonhárom elõadásban láthat majd a közönség és bizonyára mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelõ szórakozást. A Fesztivál július 4-én, a budai Hilton szálló Dominikánus Udvarában kezdõdik egy nagyszabású operett gálával az Operettvilág Együttes elõadásában. Ezen a helyszínen még összesen tíz, különféle elõadásra kerül sor. Közülük érdekesnek ígérkezik Händel: Rinaldo c. operája egy kis kamarazenekar és a Zeneakadémián frissen végzett énekesek közremûködésével. A fiatalos elõadás improvizációkra és a közönséggel való együttjátszásra épül.

A Bazilika elõtt, a Szent István téren négy nagyzenekari koncertbõl áll majd a Kodály Zoltán Emlékfesztivál. A zenekedvelõknek ugyancsak nehéz dolguk lesz, ha választani akarnak a hangversenyek között. Gershwin, Brahms, Berlioz, Smetana, Suppé, Rossini mûvei csendülnek majd fel, ám lesz egy közös pont is. Az itt fellépõ Miskolci Szimfonikus Zenekar, az Oklahomai Ifjúsági Zenekar, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Liszt-Wagner Szimfonikus Zenekar számára elõírták, hogy kötelesek mûsorukba egy Kodály-mûvet is felvenni.

A harmadik helyszínen, a Magyar Állami Operaházban, augusztus elsején, Verdi: A végzet hatalma c. mûvét adják elõ a debreceni társulat vendégjátékában. Puccini híres operája kissé szokatlan – de az eredetihez jobban közelítõ – Pillangóasszony címen kerül színre. Miskolc – Kolozsvár – Budapest együttmûködéssel jön létre egy félig-meddig új Carmen elõadása, fiatal mûvészek fellépésével. Egyben azt is bizonyítja: van esélye az alkotóknak, ha valami újat akarnak létrehozni.

4A 100 Tagú Cigányzenekarról sokszor leírták már; külföldön jobban ismerik õket, mint idehaza. Ez szinte igaz is, ezért fontos nekik, hogy itthon is fellépjenek – mondta el ?Buffo"- Rigó Sándor az egyesület elnöke és mûvészeti vezetõje. Most is egy külföldi turnéról térnek haza és mindjárt másnap fel is lépnek a Dominikánus Udvarban. Sajnos nem mind a százan, mert akkor oda a közönség már be sem férne. Tizenkilenc tagú kamaraegyüttesként mutatkoznak be – elõször, ezen a fesztiválon. Klasszikus átiratokat fognak játszani.

5Budapest fõpolgármester-helyettese, Horváth Csaba szerint ez a város szereti magáról azt hirdetni, hogy zenei fõváros is. Ez a semmihez sem hasonlítható fesztivál új életet, új színt képes vinni az itt lakók életébe, vonzza a külföldieket is egy olyan idõszakban, amikor turisztikai szempontból is fontos a kínálat bõvítése. A Nyári Zenei Fesztivál máris komoly hírnévre tett szert az európai városok rendezvényei körében.

6 A Fesztivál 2007. évi programjáról szólva az alapító, Bán Teodóra is a nemzetközi sikereket emelte ki. Sokan kifejezetten ezekért az elõadásokért jönnek Budapestre. Öt évvel ezelõtt határozták el, hogy kilépnek az Operaház falai közül, így született meg a Szent István téri koncertek sorozata. Páratlan helyszín töltõdik fel itt élettel, kultúrával és az esemény a város egyik meghatározó színfoltja lett. Kálmán Imre és Robert Stolcz dallamai ritkán szólalnak meg koncertpódiumon, az idén erre is sor kerül majd a miskolci zenekar elõadásában.

A fesztiválra jegyek a nagyobb irodákban, az Operaházban és az Interneten: http://www.viparts.hu/ kaphatók. A Hiltonba 4900.-, a Bazilikához 2500.- forintos egységáron, a helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Az Operaházba 3000-tõl 14800.- forintig terjedõ áron lehet jegyet váltani. A honlapon az egyes helyszínek részletes mûsorrendje is megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük