Nehéz volt a választás június második hétvégéjén. Több ínycsiklandó esemény is zajlott egy időben. Aki valóban jó szórakozásra vágyott, legjobban tette, ha mindegyiket felkereste. Dalmácia bemutatkozásáról a Nagycsarnokban már beszámoltunk olvasóinknak. Következzen most a Cseh Sörfesztivál!

 

 Nehéz volt a választás június második hétvégéjén. Több ínycsiklandó esemény is zajlott egy időben. Aki valóban jó szórakozásra vágyott, legjobban tette, ha mindegyiket felkereste. Dalmácia bemutatkozásáról a Nagycsarnokban már beszámoltunk olvasóinknak. Következzen most a Cseh Sörfesztivál!

Tizenegy gyár, szinte megszámlálhatatlan fajta, barna, félbarna, világos és alkoholmentes sörét hozta el Csehországból Budapestre, hogy a Városháza parkban bemutassa különlegességeit. A szervezők nem is titkolt szándéka volt, hogy szeretnének hagyományt teremteni a tavalyi sikeres Cseh Sörfesztivál második évfolyamának megrendezésével. A hangsúlyt továbbra is a kevéssé ismert cseh sörgyárak bemutatkozására és a kiegészítő kulturális programokra helyezték. A rendezvény egyúttal az Európai Unió Tanácsa soros cseh elnökségéhez kapcsolódó programsorozat záróakkordja volt.

Lukács László, a Cseh Köztársaság Nagykövetségének első titkára a megnyitás előtti percekben elmondta: Prága és Budapest testvérvárosok. Nemrég voltak a Budapesti Napok Prágában, részben ennek viszonzására szervezték a második Sörfesztivált. További indok volt még a tavalyi első Sörfesztivál nem várt, hatalmas sikere. Négy nap alatt hatvanezren keresték fel a rendezvényt, az idén várhatóan ennél is többen lesznek. A Városháza parkra szóló, helyfoglalás iránti igényüket egészen 2011-ig beadták és már tudják, hogy 2010-ben meg is fogják kapni. Ha a jelenlegi helyszínen megkezdődnek a jelzett építkezések, akkor a fesztivált máshol fogják majd megtartani.

A csehek híresek sörszeretetükről. Csehországban nem sörivásról, hanem sörkultúráról beszélnek! Ezt tükrözi a rendezvény programja is. Találkozhatott a közönség Bohumil Hrabal két híres művével: az egyik az Őfelsége pincére voltam, a másik pedig, amit Jirji Menzel klasszikussá vált filmje tett még népszerűbbé – a Sörgyári capriccio. A kulturális élvezetet pedig még csak fokozta, hogy mindezek közben a Nyburki Sörgyár Postřižinské pivo Zlatovar nevű, világos sörét kortyolgathatta. A film ebben a gyárban készült.

A könyvbemutatók a sörfogyasztás területén eddig még járatlan olvasók részére kínáltak segítséget, hogy biztos alapokkal induljanak a fesztivál sörös standjainak labirintusába és legközelebbi felfedező körútjukra Csehországba. A Hibernia Nova Kiadó két könyvvel is szolgálta a nemes célt: Akik csak Prágába indulnak azoknak szólt a Sörmentén – Prága – Útikalauz sörivóknak. A hosszabb kirándulásra vállalkozók inkább a Sörmentén – Csehország – Útikalauz sörivóknak kötetet vigyék magukkal.

Szomjan persze azok sem maradtak, akik csak a Városháza park bebarangolását tűzték ki célul. Itt volt például a Nová Paka-i sörgyár és malátaüzem, melyről azt kell tudni: a város központjában már jóval azelőtt állt sörfőzde és malátagyár, mielőtt a mainak az alapkövét 1871-ben lerakták volna. A „sörálló képesség" jó mércéje lehetett, ha valaki az ő sörükből elfogyasztott néhány korsó összetéveszthetetlenül gyönyörű színű barna sört, majd utána megpróbálta kimondani az ital nevét: Podkrkonošský speciál tmavý. Aki ellátogat a gyárba betekintést kap a sörfőzés művészetébe, és ott, helyben is kóstolhat.

 Az igazi fesztiválhangulatról esténként a Performing Tomatoes (CZ) a jazz, a rock és más zenei műfajok határán mozgó zenekar gondoskodott. Zenéjük energiától duzzadó, teli nagyszerű hangszeres szólókkal, freejazzes improvizációkkal. Hangzásában a modern jazz hatása keveredik a groove-jazz legaktuálisabb formáival. Felfedezhető benne a hatvanas – hetvenes évek pop és rockzenéjének íze is (Led Zeppelin, the Doors), főként az elektromos gitáreffektek, a Hammond orgona, vagy Rhodes zongora hangjának köszönhetően.

Hozzá a Bernard Családi Sörgyár enyhén karamelles illatú, telt ízű Borostyán ászoksörét ajánlották a szakértők. A gyár Ünnepi ászoksöre viszont azért érdekes, mert élesztőkultúrával gazdagított sör, ahol az erjedés a palackban fejeződik be. Így – azon kívül, hogy roppant kellemes ital – különböző B vitaminok, nyomelemek és biokatalizátorok forrása is.

A Ferdinand sörgyár Hét Golyó elnevezésű, félbarna söre viszont már gyógynövény kivonatot is tartalmaz. Ha tehát valaki otthon mentséget keres a sörözésre, legjobb, ha ezt választja. Hiszen a fogyasztásával csak az egészségét védi! Ez a jó kis kifogás talán ki is tarthat – egészen a jövő évi Cseh Sörfesztiválig.

www.csehsorfesztival.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük