Tizenötödik alkalommal várnak gazdára a Regő – MAFC Páros Teniszkupa serlegei. A versenyt – a hagyományokhoz hűen – a Műegyetem Hauszmann Alajos utcai Sporttelepén rendezik meg.

Tizenötödik alkalommal várnak gazdára a Regő – MAFC Páros Teniszkupa serlegei. A versenyt – a hagyományokhoz hűen – a Műegyetem Hauszmann Alajos utcai Sporttelepén rendezik meg.

Az eseményről szóló tájékoztatóra meghívott vendégeket a verseny háziasszonya Devecser Anikó köszöntötte, aki ezt a tisztséget már másodszor tölti be. Minden esélyünk megvan rá – mondta – hogy csakúgy, mint tavaly, az idény is nagyon jó hangulatban zajlik majd a verseny. Bár délelőtt a pályán mindenki nyerni akar és harcol a másikkal, este, a vacsoránál már egymás és a győztesek egészségére ürítik a poharakat, a legjobb egyetértésben. Megmarad a rendezvény karitatív jellege is, a tombola és a borárverés bevételét az Afrikai – Magyar Egyesület számára ajánlják fel a szervezők.

A verseny két fővédnöke – dr. György István, főpolgármester helyettes és a Pintér Művek tulajdonos, Pintér József – közül a főpolgármester helyettes jelent meg a tájékoztatón. Ezzel azt is jelezni szeretné – tudtuk meg tőle – hogy a főváros számára fontosak ezek a rendezvények. Regőci Attila nevéhez több olyan esemény fűződik, melyek a hétköznapokban sajnálatosan tapasztalható megnyilvánulásokkal szemben, éppen ellenkező tendenciákat erősítenek. Bár sokan keresik, hogy mi az, ami elválaszt bennünket, ezek a rendezvények pont arról szólnak, hogyan tudjuk megtalálni azt, ami összeköt! Az ókorban az olimpia arra késztette az embereket, hogy még a hadviselést is felfüggesszék arra az időre. Talán most ezek az események segíthetik közöttünk a szellem és a test harmóniájának megóvását. Lehetőséget kínálnak számunkra, hogy tegyük félre azokat a hétköznapi vitákat és ellentéteket, melyek megosztanak bennünket.

Az ország egyik legnagyobb sportegyesülete, a MAFC tiszteletbeli, örökös elnöke, Hegyháti József, Kossuth Lajost idézte: „Vannak dolgok, amelyek emlékezete nélkül nincs jövendő!" Oka pedig erre az elmúlt tizenöt év volt. Kezdetben tizennyolc pár lépett pályára, ma ennél jóval többen vannak a kupáért versengők. Korábban az egyesület elnöke volt, a tisztségéről azért mondott le, mert nem volt hajlandó a nevét adni az Egyetem által képviselt „intézményfejlesztési" politikához. Ennek során eladták a híres, sok rangos, nemzetközi sikert magáénak mondó sportegyesület létesítményeit olyan vevőnek, amelyik azt nem fizette ki, és el akarták adni a balatonfüredi vitorlástelepet is. A Regő – MAFC Kupa szervezésében viszont tiszteletbeli elnökként továbbra is részt vesz.

Azt nem ígérhetem, hogy Afrikában abbamaradnak a háborúk erre az egy napra, de az Afrikai – Magyar Egyesület sokat tesz a szenvedések csökkentése érdekében. Az Egyesület elnöke, Balogh Sándor arra a kérdésre is válaszolt, miért kellene ezt az egyesületet támogatni? Hat évvel ezelőtt alakultak meg és már a nyolcadik orvosi missziójuk fejezte be működését, huszonnyolcezer beteget gyógyítottak meg Afrika-szerte. Afrika már nincs messze, az Európai Unió déli szomszédja. Amikor befogadjuk a menekülteket, arra is gondolni kell, hogy jöhetnek velük a betegségek is. A „Fekete kontinens" 54 állam, sok száz nyelven beszélő, ugyancsak sok száz népcsoport hazája – inkább nagyon is színes, mint fekete. Fel kell hívni a törvényalkotók figyelmét, hogy az európai fejlesztési alapokba a következő három évben 35 milliárd forintot kell Magyarországnak befizetni, de egyetlen állami Afrika-programunk sincs, hogy ezekből valamit vissza tudnánk hívni.

A verseny főbírója, Kiss András elmondta: eddig harminckét pár nevezett be, akik négyes csoportokban mérkőznek majd meg egymással. A „tizenhatos főtáblára" minden csoportból a két legjobb jut tovább, a másik kettő még vigaszágon folytathatja a versenyzést. Már biztos, hogy a tavalyi első helyezett Nagy Józsefen kívül pályára lép még – mások mellett – Hájos László, Stumpf István, Üsztöke Botond, Rakonczai Imre, Székhelyi József, Tahi Tóth László… A díszvacsorát követő ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás színhelye ezúttal a budai Academy Golf Club lesz.

Európában egyedülálló, hogy egy golf klub szinte a város szívében található – hívta fel a figyelmet a koordinációs igazgató, Gábris – Baczakó Judit. Itt, tizenhat hektáron, kilenc szakaszos gyakorló pálya működik. Fontos céljuk a golfozók számának növelése Magyarországon. A környező országokban lényegesen többen űzik már ezt a sportot, nálunk még nem elég széles a tábora – talán azért, mert az igazán jó minőségű pályák a fővárostól távol helyezkednek el. Mivel az Academy Golf Club akár villamossal is könnyen elérhető, várhatóan segíteni fog e roppant egészséges sport megkedveltetésében.

A verseny kitalálója, fő szervezője és természetesen egyik résztvevője, Regőci Attila. Joggal büszke arra, hogy az idén is rangos mezőny jött össze. A februári, Valentin-napi Páros Teniszversenynek ez a nyári párja, a jelszavuk is azonos: Szeressük egymást gyerekek! Tizenöt évvel ezelőtt, amikor a politikai légkör idehaza romlani kezdett, az egészet azért találták ki, mert milyen jó lenne, ha a két oldalt egy kicsit közel lehetne hozni egymáshoz. Azóta megállapítható: a teniszverseny színvonala ugrásszerűen emelkedett, a politikai megszólalások színvonala sajnos ennél gyorsabb ütemben romlott. Csak remélni lehet, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések egyszer célt érnek. Igenis szükség van arra, hogy a két oldal közelítsen egymáshoz, mert már szörnyű, ami most van! Ennek a nemzetnek nem szabad ketté válni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük