Szokatlan, de annál inkább követésre méltó rendezvény helyszíne volt a Műjégpálya épületében található Városliget Café & Bár. Itt tartották ugyanis a Miss Colours International Kerekesszékes Szépségverseny középdöntőjét.

Szokatlan, de annál inkább követésre méltó rendezvény helyszíne volt a Műjégpálya épületében található Városliget Café & Bár. Itt tartották ugyanis a Miss Colours International Kerekesszékes Szépségverseny középdöntőjét.

A rendezvény egyik főtámogatója, a Budapest-Center Rotary Club együttműködésének köszönhetően, ezúttal már nemzetközi keretek között rendezhetik meg a versenyt. A Rotary egy olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek. Arra törekszenek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék. Ezeket az ideálokat ápolják a Rotary Klubokban, a különböző baráti összejöveteleiken. Most pedig – egyebek mellett – a külföldi versenyzők utazását támogatják.

A rendezvény célja az volt, hogy kiválasszák azt a nyolc résztvevőt, akik majd jelen lehetnek 2014. március 22-én a Larus Rendezvényközpontban, a döntőn. A 2013-ban megrendezett első, hasonló versenyen még csak hazai jelöltek között válogathatott a zsűri, akik között az idén ott van Vasas Vanda is, a tavalyi verseny győztese. Most hat országból, több mint 50 jelentkezés érkezett, ami az első nekifutásra nagyszerű eredmény. Különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy Mexikóból és Bolíviából is jött nevezés. Az idei esemény legfontosabb küldetése az oktatás, és ebből fakadóan a munkahelyteremtés. A rendezők szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a mozgássérült embereknek is nagyon fontos, hogy munkát találjanak és tanulni tudjanak. Ehhez el és be kell jutni a munkahelyekre, az iskolákba, és ez sajnos a legnagyobb problémát jelenti.

Azokkal a versenyzőkkel, akik meg tudtak jelenni a Városliget Café & Bárban, a zsűri a meghívott közönség jelenlétében beszélt és választotta ki a nyolc döntőst. Közülük az első, Ilyés Kinga Romániából, Hargita megyéből jött el a versenyre. Go-kart baleset következtében került kerekesszékbe 1994-ben. Erdélyben még kevéssé elfogadóak az emberek a mozgássérültekkel szemben. Azért is jelentkezett erre a versenyre, hogy egy kicsit jobban ráirányíthassa a figyelmet: több támogatást kellene kapniuk. Olyan alapítványnál dolgozik, amelyik a sérültek szabadidős elfoglaltságaihoz nyújt segítséget. Saját tapasztalataiból erősíti meg, hogy „így is van élet. A fogyatékos emberek is teljes életet élni, dolgozni és sportolni szeretnének. Megállják a helyüket a nyílt munkaerőpiacon és a sportban is, kitartásból és akaraterőből is példát mutatnak."

Ferenczi Tünde Alcsútdobozról érkezett, már tavaly is részt vett a versenyen. Ott úgy érezte, megerősödött az önbizalma, így az idén ismét próbálkozik. Önbizalomból másoknál sem volt hiány, mert a 28 éves Marcia Andrea Cornejo Vargas Bolíviából küldte el nevezését. Vele a zsűri tolmács segítségével, Skype-on folytatott beszélgetést. Jelenleg grafikai és kreatív tervezéssel foglalkozik, és egy régi vágya vált azzal valóra, hogy a verseny kapcsán Magyarországra jöhet. Az Ukrajnában élő Valeria Leonova ugyancsak Skype-on beszélt a zsűrivel. Elmondta: „Számomra elkeserítő, amikor azt látom, hogy egyes emberek úgy építenek új épület komplexumokat, hogy nem gondolnak arra: léteznek olyanok, akik számára mindez elérhetetlen, ha nincs akadálymentesítve az épület. Nagyon örülnék, ha tudnék azért tenni, hogy minderre felhívjam a figyelmet!"

A budapesti Pető Szilvia, kutató adminisztrátor. Egyensúlyzavarok miatt került kerekesszékbe. Ő úgy látja: „Minden nap egy új lehetőség. Hogy mivel segíteném az akadálymentesítés ügyét? Magam fogalmaznék kérelmet a fővárosi Önkormányzatnak, amelynek utcáit sok kerekesszékes szeretné anélkül használni, hogy végre autók közt, vagy a sínekbe belebukva kelljen átkelniük. S ha mindez nem elég, kísérleti alanyként gurulnék végig az úttesten egy kisfilm kedvéért, hogy felfigyeljenek mások is az ügy fontosságára, hiszen mi is itt vagyunk!" Horváthné Pálfi Judit gerince 1992-ben autóbaleset következtében eltört, így kerülte kerekesszékbe. Vívóként 5 paraolimpián vett részt és szép sikereket ért el. Szerinte az akadálymentesítés terén egyre jobban áll az ország, de lenne még teendő.

Illés Fanni is megjárta már a pekingi és a londoni paraolimpiát, úszó. A beszélgetés során elmondta: „Lábak nélkül, összenőtt ujjakkal születtem, de ez engem soha nem gátolt szinte semmiben. Versenyszerűen úszom már több, mint 8 éve, aminek köszönhetően rengeteg helyre eljutottam. Utazásaim során azt tapasztaltam, hogy külföldön könnyebb azoknak, akik székben ülnek, hiszen nekik már adottak az akadálymentesítéshez szükséges eszközök, éppen ezért mobilisabbak, bátrabbak, ami a társadalmi befogadást is elősegíti. Ugyanezt szeretném Magyarországon is elérni." A döntő nyolcadik résztvevőjével szintén a Skype teremtette meg a kapcsolatot. Ő 2009 óta mozgássérült és a zsűri kérdésére figyelemre méltó választ adott: „A kerekesszékes hölgyek ugyanolyan szépek és sugárzóak lehetnek, mint ép társaik, de előnyünk velük szemben, hogy a szépség mellett mi nagyon erősek is vagyunk."

A szépségverseny döntőjére jegyek is vásárolhatók a www.misscolours.com címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük