Öt hazai borvidékről válogatták a borokat a Zwack Izabella Borkereskedés legutóbbi bemutatójára. Mór, Sopron, Villány, Eger, és Tokaj termelői, összesen harminckilenc bort kínáltak a meghívottaknak. A kóstolásra egy egész délután állt rendelkezésre.

 

 Öt hazai borvidékről válogatták a borokat a Zwack Izabella Borkereskedés legutóbbi bemutatójára. Mór, Sopron, Villány, Eger, és Tokaj termelői, összesen harminckilenc bort kínáltak a meghívottaknak. A kóstolásra egy egész délután állt rendelkezésre.

 Mit tehet ilyenkor szegény vendég? A szíve vérzik, mert a felkínált nedűk többségét csak nézegetheti. Persze boldog is, mert kedvére válogathat, saját ízlése szerint kortyolgat – jó Kabos Gyula bácsi mondását követve – „ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit". Vezérlő elvünk legyen ezúttal a szokatlanság! Milyen furcsa elnevezéseket látunk a palackok címkéjén? Hát kezdjük Egerrel, ahol már a kínáló asztalra pillantva is megállapíthatjuk: a Bolyki Pincészetben ötletekért nem mennek a szomszédba. Bolyki Jánosnak például 2005-ben támadt a gondolata, hogy fogyatékkal élő gyerekeket hív meg szüretelni. Ebből jött a bor, címkéjén a „Nem hall, nem lát, nem beszél" – ugyanis ezek a gyerekek láttak is, hallottak is, beszéltek is, csakhogy egyszerre mindháromra nem mindegyik volt képes! A munkáért fizetséget kaptak, a bor bevételének egy részéből játszóteret is építtetett nekik „a Jani". Talán ezt hálálta meg a természet azzal, hogy 2006-ban nagyon szép volt az ősz. A Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot összetételű „Indián nyár" házasítás a szájban élénk, játékos savaival hívja fel magára a figyelmet. http://www.bolykipinceszet.hu/

 Magyarországon, a Fertő – tó mellett és Ausztria területén is vannak dűlői a Weninger Pincészetnek. A magyarországi Spern Steiner dűlő talaja rendkívüli minőségű Kékfrankos előállítását teszi lehetővé. A vele szomszédos Frettner dűlő löszös talaja a Pinot Noir ültetésének kedvez, de van itt Merlot és Shyraz is. A Soproni Frettner Cuvée 2005-ben a Merlot mellett Shyraz és Kékfrankos az összetevő, 45 : 40 : 15 arányban. Másod- harmadik töltésű fahordóban 16 hónapig érlelték. Enyhén savanykás hatását a barrikolt karakter tompítja. De van még ennél érdekesebb is. Kifejezetten Magyarország Uniós csatlakozásának tiszteletére készült a Terra Nemo, mely fele – fele arányban tartalmaz a két országból származó Kékfrankost. Ezek mindegyikét kilenc hónapig külön érlelték a házasítás előtt. Ízében és illatában visszafogott, szépen kiegyenlített bort kaptak.

http://www.weninger.com/

 Rápillantva a palackra, önkéntelenül is arra gondolunk: az Athus után jön-e majd a Porthus és az Aramus, ám itt nem irodalmi tréfáról van szó. Az ifjú Gere Attilát hívta „Atus"-nak a család, ennek emlékét őrzi a bor neve. Fűszeres, friss savaktól izgalmas cuvée, melyben a Kékfrankos és a Cabernet Sauvignon egyesíti legjobb tulajdonságait. Az önállóan palackozott Cabernet Sauvignon 2007 nagy ászokhordóban érlelődött tizenöt hónapig. Ennek ellenére nem a fa, sokkal inkább a terrroir hatása érvényesül benne. A 2007. nagyon száraz, csapadékmentes év volt. Talán ennek tudható be, hogy a bor bár száraz, a kóstolás végén mégis mutat valami enyhe édes beütést. Kétségtelenül a bemutató egyik csúcspontja volt a Gere Kopár – 2007 védett eredetű, villányi Prémium Cuvée. A Konkoly, a Csillagvölgy, valamint az Ördögárok dűlők szigorú terméskorlátozással termesztett, legjobb szőlőiből készült összeállítás, amit tizenhat hónapig érleltek magyar és francia fahordókban. A korábbi vörösborokhoz képest a különbség szembetűnő!

http://www.gere.hu/

 Ahogy a „tudományos" kóstolási sorrend megkívánja, az édes borokat a végére hagytuk. A Zwack Izabella tulajdonát képező Dobogó Pincészet borai méltók is a különleges figyelemre. A szamorodni technikával készült Mylitta 2007, a család rokonáról, Ady Endre egyik múzsájáról kapta a nevét. A Tokaji Aszú palackját nem szokták jégbe állítani, ám ez a bor kifejezetten igényli a hűtést. Még ennél is tökéletesebb élményt nyújt a Mylitta álma 2005, ami viszont már aszú eszencia. Miután ez is hűtve van, sokkal mélyebb illatai nem jönnek ki azonnal, egy kicsit várni kell, hogy kibontakozhassanak. Ugyanez igaz az ízekre. A lenyelés után, a nyelv hátsó harmadában megmutatkozó, rendkívül gazdag ízkombináció teszi különlegesen élvezetessé ezt a bort.

http://www.dobogo.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük