Gorál zenekar fogadja a látogatókat a fővárosi Nagyvásárcsarnokban a június 14-ig tartó Lengyel Idegenforgalmi Napokon. Mellettük népművészeti cikkek, szőrme, borostyánból készült ékszerek láthatók, meg is vásárolhatók a magyarországi hasonlókhoz képest olcsóbb áron.

Gorál zenekar fogadja a látogatókat a fővárosi Nagyvásárcsarnokban a június 14-ig tartó Lengyel Idegenforgalmi Napokon. Mellettük népművészeti cikkek, szőrme, borostyánból készült ékszerek láthatók, meg is vásárolhatók a magyarországi hasonlókhoz képest olcsóbb áron.

Kezdetektől fogva, tehát tíz éve jelen vagyunk a Nagycsarnokban, olykor évente többször is – mondta el Bakonyi Erika, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója. Maga az ötlet is – hogy Budapest leglátogatottabb piacán ország bemutatót tartsanak – tőle származik és kezdetben senki nem számított ekkora sikerre. Ma már alig van olyan hét, hogy valamilyen ország ne próbálná népszerűsíteni önmagát a Vámház körúton. A lengyel bemutatkozások elsőrendű célja, hogy még inkább Lengyelországra irányítsa a magyar utazók figyelmét. A magyar turisták száma – a statisztikai bizonytalanságok ellenére is – évente mintegy tíz százalékkal nő és jó a vélemény róluk Lengyelországban. Minden érdekli őket, igyekeznek minden múzeumot, látnivalót megnézni – és hozzá még jól élni!

Lengyelországban még működik a Népművészeti Szövetségi Hálózat. Az ő képviselőik jöttek most el Budapestre. A zenekar tagjai gorálok, akik a Tátrában, annak környékén és a Beszkidekben élnek. Nevük is a lengyel „góra", hegy jelentésű szóból származik. Zenei világuk hasonlít a magyarra. Szombaton, 13-án 11 órakor viszont a Budapesten, 2000-ben megalakult „Polonéz", a magyarországi lengyelek ifjúsági táncegyüttese lép majd fel. Lengyel népviseletben, lengyel táncokat mutatnak be. Járják a világot, számos külföldi fesztiválról hoztak már el rangos díjakat.

A bőr- és szőrmeáru készítők a Tátra aljáról érkeztek. Népszerűségükre jellemző, hogy a bemutató hírére már előre jelentkezett egy csoport Sopronból, akik feltétlenül szeretnének tőlük szőrmepapucsokat vásárolni! Az országban 750-nél is több szőrmefarm működik, elsősorban nerc, róka és mosómedve szőrmét dolgoznak fel. A bőráru is kitűnő minőségű. Az árak az alacsonyabb ÁFA miatt olcsóbbak, mint idehaza. Lengyelországban a vásárlásokat minden probléma nélkül lehet bankkártyával, pl. Visa, Dinners Club, Master Card, American Express kártyával fizetni. Sok városban a pályaudvar, autóbusz pályaudvar vagy a főtér környékén találhatók igen nagy választékot felvonultató piacok.

Lengyel bemutatóról nem hiányozhatnak a borostyán és ezüst ékszerek sem. Azok, akik most itt kínálják ezeket, a tengerpartról, Gdanskból érkeztek. Elég volt kirakodniuk, máris nagy tömeg vette őket körül. Az ezüst ékszerek között sok a vallási tárgyú. Ez nem véletlen, hiszen egész évben nagyon sok zarándok utazik Lengyelországba. Szinte minden kolostor mellett van zarándokház, ahol olcsón lehet szállást, étkezést kapni, mert az egyház adómentességet élvez. Ezeken a helyeken a szolgáltatásokat bárki igénybe veheti. Krakkóban például a zarándokház közelében van a bevásárlóközpont, ahonnan ingyenes buszok járnak be a városba.

Látható most a Nagycsarnokban egy igazi különlegesség. Ami nálunk a Zsolnay, az Lengyelországban a Ceramika bolesławiecka, a kék porcelán. Története a 7. század elejéig nyúlig vissza, a 15. században már öt különböző típusát gyártották. Népszerűsége máig töretlen, az egész világon keresett. A Nyugat-Pomerániai Vajdaság sok más szempontból is érdekes területe Lengyelországnak. Tapasztalható, hogy nemcsak Krakkó, Zakopáne és a déli vidék vonzza a látogatókat, hanem mind többen keresik fel az északabbra fekvő részeket. Ugyanakkor a magyarok körében főleg a Mazury-tavak iránt nőtt meg az érdeklődés. Ezen a területen már igen jól kiépítették a kerékpárutakat is. Ugyanez vonatkozik Sziléziára, a várak környékére. Kerékpárral Dél-Lengyelország híres fatemplomai is felkereshetők. Több mint tizenkétezer élte túl az évszázadok viharait, közülük hat az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

A kerékpározás mellett – főleg ilyenkor nyáron – egyre több híve lett a vízi túrázásoknak. A Mazury-tavakon hajókat lehet bérelni, a legfrissebb újdonság pedig Krakkóban is és Varsóban is a hajókirándulás. Varsóban már csónaktúrákra is lehetőség van a Visztulán. A folyót ott ne úgy képzeljük el, mint a Dunát. Nincs kőmedrek közé szorítva, az egyik oldalát egyáltalán nem építették ki, meghagyták az eredeti homokos partot. Olyannyira, hogy ott akár strandolni is lehet. Egy csónakkirándulás keretében a vízről egészen más képet nyújt az Óváros, mint annak, aki az utcákon sétálva keresi fel.

Az aktív turizmus pártolása mellett a 2014. évet Lengyelországban az „egészségturizmus" évének nyilvánították. Eddig negyvennél több helység kapta meg a „gyógyüdülő" címet. Elnyerésének feltétele a különlegesen tiszta levegő, a nagy zöldterület. Sok közülük a mikroklímája révén gyógyító. Különösen a felső légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek számára volna igen hasznos, némi időt eltölteni ezeken a helyeken. Vannak olyan tengerparti területek Nyugat-Pomerániában, ahol – gyógyszerek szedése nélkül – egyszerűen csak ott sétálva gyógyulttá vagy legalább hosszú évekre tünetmentessé tehetők az asztmás, allergiás gyerekek! Wieliczka sóbányája nem csak a művészi sószobrairól, a tárnákban tartott koncertjeiről híres. A bányában szanatórium is működik. Lengyelország érdekességeiről, az idei év turisztikai kínálatáról a http://www.lengyelorszag.travel/hu oldalon található részletes tájékoztatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük