Megújulva, új időpontban és kibővült tematikával jelentkezett 2016-ban a tizedik, jubileumi FŐSZEZON utazási kiállítás és vásár. Ezentúl tavasszal, a nyári főszezon kezdetén várta az érdeklődőket egész évre szóló utazási és programajánlatokkal a Budai Várban, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon.

Megújulva, új időpontban és kibővült tematikával jelentkezett 2016-ban a tizedik, jubileumi FŐSZEZON utazási kiállítás és vásár. Ezentúl tavasszal, a nyári főszezon kezdetén várta az érdeklődőket egész évre szóló utazási és programajánlatokkal a Budai Várban, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon.

Az első „Főszezon" kiállítás 2007-ben szokatlan helyszínen, a Westend bevásárlóközpont tetején nyílt meg, szeptember 14-én. A Millennium tetőkertben 2500 négyzetméteres területen kizárólag a belföldi turisztikai piac szereplői mutatták be kínálatukat. Idén, május elején, az immár négy évszakra kibővített rendezvény a belföldre és külföldre szóló turisztikai kínálatot együtt vonultatta fel. Városbemutatókkal, hazai díszvendéggel, kulturális programajánlatokkal, a régiók, a tájegységek és a helyi attrakciók, a helyi termékek, valamint a hungarikumok megismertetésével. A több mint száz kiállítót felsorakoztató rendezvényen kiemelt helyet kapott a nyári aktív, a vízi, a gyógy- és wellnessturizmus lehetőségeinek bemutatása, az idős- és családbarát utazási ajánlatok, de előtérbe kerültek a fiataloknak szóló szabadidős utazási, sport- és szórakoztató programok is. A rendezők gondoskodtak arról, hogy se éhen se szomjan ne maradjon senki, aki ellátogatott a Várba, a Nemzeti Galéria előtti tér Dunára tekintő oldalán.

A kiállítás díszvendége a hősies ütközet 450. évfordulójára emlékező Szigetvár volt. Talán kevesen tudják, de Szigetvár már a történelem előtti időkben is lakott hely volt. Kelták, majd később rómaiak, a Honfoglalás után pedig Botond törzsének tagjai éltek errefelé. Napjainkra mégis inkább a magyar-török küzdelem dicsőséges színhelyeként vonult be a köztudatba a vár 1566-os ostromának, Zrínyi Miklós várkapitánynak és katonáinak története. A vár falai közt sétálva felelevenedik a hősies múlt. Ezért is adományozta az Országgyűlés 2011-ben a Leghősiesebb Város („Civitas Invicta") címet, az egykor élt ősök tántoríthatatlan bátorságáért, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatásért.

A „Főszezon" kiállítás látogatói részletes tájékoztatást kaphattak mindazokról a szórakozási, ismeretszerzési lehetőségekről, melyek az idei Zrínyi-emlékév során, Szigetváron várják a vendégeket. A Zrínyi emlékünnepség gondolata Kölcsey Ferenctől ered és az elsőt 1826-ban, a mohácsi csata háromszázadik évfordulóján tartották. A kezdeti egyházi ünnepből napjainkra az egész várost és a környező térséget megmozgató ünnepségsorozat fejlődött. Az emlékév során számos, a középkort idéző színes, érdekes programmal várják a látogatókat. A tervek szerint szeptember 7-én, a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján egyszerre látogat a városba Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Addig pedig egész év során lehetőség van történelmi sétát tenni a városban, felkészült vezető kíséretében. Szinte mindig van Zrínyi korabeli viselet- és fegyverbemutató, látogatható a Szulejmán dzsámi és jó lehetőség van bőséges evés ivással felidézni a harcok szünetében eluralkodott vidám végvári hangulatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük