Kínáról sok mindent tudunk, de még több van, amit nem. Mindazok, akik megjelentek a Sanya Turisztikai Hivatal által szervezett bemutatón, egy sereg érdekességgel ismerkedhettek meg.

Kínáról sok mindent tudunk, de még több van, amit nem. Mindazok, akik megjelentek a Sanya Turisztikai Hivatal által szervezett bemutatón, egy sereg érdekességgel ismerkedhettek meg.

Hainan szigete, Kína legdélibb része. A sziget déli partvidékét a 18. szélességi fok szeli át, itt van Sanya városa. Délebbre fekszik, mint Miami vagy Abu Dhabi. Ez már valódi trópusi vidék, annak minden szépségével együtt. Az európai turisták még csak most kezdik felfedezni, Magyarországon alig ismerjük, ugyanakkor viszont évről évre nő a más tájakról érkező külföldi turisták száma. Tökéletesen tiszta tengervíz, hosszan elnyúló, homokos part, zöld erdők, ritka állatok, az ott élők sajátos kultúrája – ez mind együtt alkotja a terület vonzerejét. Van itt modern nagyváros, kiépített autópálya és háborítatlan ősi természet. Lehet vásárolni, strandolni, golfozni, a vízi sportoknak is tág tere nyílik.

A bemutató szervezői gondoskodtak arról, hogy a meghívott magyar szakemberek lehetőleg mindenből kapjanak egy kis ízelítőt. Mint Kínában annyi más helyen, ezen a szigeten is több nemzetiség él és ők külön tartják kulturális fesztiváljaikat. Februárban a Sárkányfej Napja van, márciusban a Li és a Miao nemzetség rendezi hagyományos fesztiválját. A sárkányhajók versenyére májusban kerül sor, és ha már a hajózásnál tartunk, feltétlenül meg kell említeni, hogy a Volvo földkerülő vitorlásversenyének itt van a 4. megállója. Erre azért kell felfigyelni, mert ezen a versenyen összesen csak tíz hivatalos megálló van! Októberben nemzetközi kerékpáros versenyre, decemberben ugyancsak nemzetközi golfversenyre kerül rendszeresen itt sor.

A várostól kissé távolabb, a hosszú, szép, homokos tengerparton modern szállodák sorakoznak. A Narada Resort & Spa a part nyugati részén, a várostól és a repülőtértől egyaránt tizenöt kilométer távolságra található. Központi épületét pálmafás, nagy trópusi park veszi körül, itt hat medence is sorakozik, néhány lépésre a tengertől. Míg Európában a szállodák nagyjából egyformák, Kínában minden szállodának megvan a maga saját különlegessége. Itt például a szolgáltatások az egyén kívánságához igazodnak, mindenkire külön odafigyelnek. Az európai vendégek körében roppant népszerű a Paulaner sörház, a németeknek még a hagyományos bajor konyha ízeit sem kell nélkülözniük ebben a szállodában. (www.naradasanya.com)

Az Aegean Conifer Resorts csoporthoz húsznál több szálloda tartozik. Van közöttük olyan, ahol a medencéből csodálatos kilátás nyílik a Dél-kínai tengerre, máshol a tágas jacuzzi a szoba erkélyén kapott helyet. (www.iaegean.com) A szállodák környékén, jól megközelíthető távolságon belül, tíz golfpálya működik, némelyik területe a kilencven hektárt is meghaladja. Van, amelyikhez ötezer négyzetméteresnél nagyobb klubház épült. Előfordul, hogy a domboldalban megbújó szálloda egyes lakosztályai önálló bungalók, szinte őserdei környezetben. A Mountain Forest Hotel épületei a lombkorona magasságában sorakoznak, egyik oldaluk a talajra, másik részük fa állványzatra támaszkodik, lebegni látszik a levegőben.

A környék természeti szépségekben gazdag és igen magas a történelmi látványosságok száma is. Ez a vidék a taoista filozófia egyik kiindulópontja. Egyes itteni fafajták akár hatezer évig is élnek, de a múzeumokban száznegyvenmillió éves maradványokat is őriznek. A várostól hetven kilométernyire, a tengerparttól kissé beljebb, kirándulásra roppant alkalmas, hegyes – völgyes vidék található. A Diaoluo Mountain Nemzeti Park a hat trópusi esőerdő egyike a szigeten. Legmagasabb pontja 1519 méterre nyúlik a tengerszint fölé. A védett makákók közül is ezerötszáznál több talál itt békés élőhelyre.

A szigeten élő népcsoportok, a Han, a Li, a Miao és a Hui, megtartották sajátos kultúrájukat. Zenéik, táncaik az ősi hagyományokat őrzik. Némelyik különleges hangszert már csak az itt élő nemzetiség tagjai tudják megszólaltatni. Van például olyan – majdnem egy méter hosszú – furulyaszerű hangszer, amit nem szájjal, hanem orral fújnak. A nemzetiségek teljes békességben élnek egymással, vallási villongások sincsenek, pedig a Hui-k például az Iszlám követői. Hainan szigetén általánosságban nézve is igen jó a közbiztonság. Köszönhető ez talán annak is, hogy az utcai rendzavarást nagyon keményen büntetik. A szigetre eljutni kívánók hajóval vagy repülőgéppel – Hong-Kongon keresztül utazhatnak a legkényelmesebben. (www.sanyatour.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük