Mindössze két pont megtárgyalása szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának napirendjén, a legutóbbi ülés alkalmával. A második pont kapcsán elhangzott javaslatok akár több százezer családot is érinthetnek.

Mindössze két pont megtárgyalása szerepelt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának napirendjén, a legutóbbi ülés alkalmával. A második pont kapcsán elhangzott javaslatok akár több százezer családot is érinthetnek.

Az első – meglehetősen hosszú című – pont: „A Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2009-2010. évi cselekvési programjáról szóló 1120/2009. (VII. 23.) Korm. határozat végrehajtásáról szóló jelentés (J/11758. szám)" meglehetősen csekély érdeklődést váltott ki. A Kormány képviseletében az EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztályától megjelent Szakál Ferenc főosztályvezető, és a Közoktatás-irányítási Főosztálytól Nemere Györgyi, a bizottság tagjai számára már írásban elküldött beszámolót és a háttér-anyagot nem kívánták szóban kiegészíteni. A képviselők közül sem tett fel senki kérdést, a Bizottság a jelentést ellenszavazat nélkül elfogadta.

A SZÉP Kártya eddigi tapasztalatairól és 2014. évi céljairól Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a bizottságot. Jó hírrel kezdte: az adatok azt jelzik, túl vagyunk a nehezén! Ez az első év, amikor nemcsak a beutazó forgalom, de – a SZÉP Kártyának köszönhetően – a belföldi forgalom is lényegesen erősödött. Nőttek a bevételek. Augusztus végére mintegy 22 ezer munkáltató 866 ezer dolgozója rendelkezett SZÉP Kártyával. Az év első nyolc hónapjában a kártyákra 49,3 milliárd forintot töltöttek fel, a költés pedig 48,5 milliárd forintot tett ki. Júliusban és augusztusban összesen 544 ezren használták SZÉP Kártyájukat. Ez azt jelenti, hogy az összes kártyatulajdonos kétharmada legalább egyszer használta a kártyáját a nyári hónapokban, illetve szerény becsléssel is legalább egymillió ember nyaralását, pihenését szolgálta a kártya idén nyáron. A belföldi turizmus növekedése egyértelműen ennek tudható be.

Zakó László képviselő hozzászólásában a „vendéglátó-zseb" bővítését és a „zsebek" közötti átjárhatóság növelését szorgalmazta. Kovács Ferenc képviselő viszont a szociális- és a pihenést támogató program határozott szétválasztásának igényét erősítette meg.

Csökkenteni kellene a munkaadóknak a SZÉP Kártya után fizetendő adóját – javasolta hozzászólásában a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Kovács István. A kártya ugyanis több – főleg wellness szolgáltatást is nyújtó – szálloda életében meghatározó szerepet játszik. Az eltöltött vendégéjszakákból 90 % jelentkezik vidéken és csak tíz Budapesten! Vannak olyan szállodák, ahol a teljes bevétel több mint felét ezzel a kártyával fizetik. A Magyar Fürdőszövetség és a Falusi Szálláshelyek Szövetsége is támogatja azt a javaslatot, mely a munkaadókat ösztönözné több kártya kiadására azáltal, hogy a jelenleg a kártyákra feltöltött összeg után fizetett 37,5 % adójukat érezhetően leszállítaná. Az így csökkenő állami bevétel a több kártyahasználó által befolyó magasabb ÁFA és Iparűzési adó révén biztosan kiegyensúlyozódna. További segítséget jelenthetne, ha ötvenezer forintig adómentes lenne a SZÉP Kártya felhasználása, főleg a fogyatékkal élők és a kisgyermekes családok esetében. Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a szabályozás ne puhuljon, ne bővítsék a lehetséges felhasználási kört. A bővítés ugyanis az eredeti célok megvalósulását gyengíti.

Van még tennivalónk – erősítette meg válaszában a helyettes államtitkár asszony. A minisztériumban már megkapták ezeket a javaslatokat. Egyetértenek abban, hogy a kártyabirtokosok számmának és a feltöltések összegének növelése gazdaságerősítő hatású lehet. Folyamatos megbeszéléseket folytatnak az állami költségvetéssel foglalkozó munkatársakkal annak érdekében, hogy a kedvezmények és a bevételek valóban egyensúlyban maradhassanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük