Európai körútja során Budapesten is megtartotta szakmai bemutatóját a Maldív Turisztikai Hivatal – együtt az Indiai-óceánban fekvő szigetek szállodásaival és utazási irodáival – a kiutaztatással foglalkozó hazai szakemberek számára. A meghívottak megismerkedhettek e távoli ország idegenforgalmi kínálatával, meggyőződhettek arról: nem véletlenül van versenyben „A világ 7 természeti csodája" cím elnyeréséért.

 

Európai körútja során Budapesten is megtartotta szakmai bemutatóját a Maldív Turisztikai Hivatal – együtt az Indiai-óceánban fekvő szigetek szállodásaival és utazási irodáival – a kiutaztatással foglalkozó hazai szakemberek számára. A meghívottak megismerkedhettek e távoli ország idegenforgalmi kínálatával, meggyőződhettek arról: nem véletlenül van versenyben „A világ 7 természeti csodája" cím elnyeréséért.

Ha hinni lehet az ősi legendának, az elsüllyedt Atlantisz egykor a béke és a boldogság szigete volt. Ismail Shahyr, a Maldív Turisztikai Hivatal helyettes marketingigazgatója szerint Maldívia viszont még most is az! A 26 atollból és 1190 szigetből álló különleges ország egy mondatban így jellemezhető: az élet napos, romantikus, izgalmas, spirituális és színes oldala. Itt soha nincs közlekedési dugó, hiszen a terület 99 százaléka víz. A forgalmat gyorsjáratú hajók bonyolítják le, a nap mind a huszonnégy órájában. Nem túlzás azt mondani: egy sziget – egy szálloda. A legtöbb szigeten ugyanis csak a turisták és a személyzet tagjai laknak. Az Indiától és Sri Lankától is egyformán, nagyjából ötszáz kilométerre fekvő szigetvilág legkönnyebben repülőgéppel közelíthető meg.

 A függetlenségét 1965-ben elnyert országot a turisták a hetvenes évek elején kezdték felfedezni maguknak. Ma naponta mintegy kétszáz légijárat érkezik, szinte a világ minden tájáról. Jönnek ide kisgyermekes családok, igen sok szállodában működik Kids Club. Az egyik legnagyobb, az ADAARAN szállodacsoport, a gyerekeknek például a Club Rannalhi-t ajánlja. Az öthektáros szigeten épült hotel mintegy harminc percnyi hajóútra van a repülőtértől. A vízre épült bungalók némelyikének üvegpadlója van, melyen keresztül közvetlenül gyönyörködhet a vendég a tenger színpompás élővilágában.

 Sokkal közelebb, mindössze öt mérföldre, tehát a gyorshajóval tizenöt percre van a repülőtértől a Prestige Vadoo, melynek különlegessége a Ryokan japán stílus. A vendégeket japán hostessek fogadják, ők magyarázzák el mi a különbség a három különböző típusú, a Shin, a Gyo és a Sou szoba berendezése közül, ennek ismeretében lehet választani. A szekrényből nem hiányoznak a hagyományos japán köntösök, még a stílszerű papucs sem. Persze ezeknek a viseletét is meg kell tanulni. A reggeli, az ebéd és a vacsora is állhat japán fogásokból, de akármi más is választható. Végül pedig a vendég részese lehet a japán tea szertartásnak, melynek kezdetei a XII. századig nyúlnak vissza.

 A Zitahli Resorts & Spa villái Dholiyadhoo-n és Kuda-Funfaru-n egyaránt 2008-ban épültek. Mindkét sziget ideális búvóhely egy romantikus nyaraláshoz. Mivel igencsak új épületekről van szó, a tökéletes komfort itt magától értetődik: lapos képernyős TV, DVD lejátszó, kávé – teafőző, saját bár van minden szobában.  A villák túlnyomó többségéhez saját úszómedence is tartozik – némelyiket úgy építették, hogy közvetlenül az óceán kristálytiszta vize tölti fel. A víz alatti Paradicsom, a Shaviyani atoll egy kis könnyű búvárkodásra kínálja magát, mások esetleg a yoga pavilont választhatják helyette.

 Mivel az ezernél is több szigeten sorakozó szállodák mindegyikének sajátságait felsorolni itt lehetetlen, tekintsük át általánosságban, miért érdemes a Maldív szigeteket választani egy nyaralás helyszínéül? Az egyik legfontosabb szempont a közbiztonság, ez pedig az egyik legbiztonságosabb hely a világon! A vízi sportok közül szinte mindenre van lehetőség. A búvárkodással és a tengeri halászattal éjjel és nappal is próbálkozhat a vendég. Kirándulhat hajóval vagy akár tengeralattjáróval is. A hajózás naplemente idején különlegesen látványos program. Egyre többen tartják itt az esküvőjüket és ma már az ezüst- és aranylakodalmas párok is mind gyakrabban keresik fel a szigeteket.

 A Maldív szigetek lakói muszlimok, de ez a szállodák kínálatában nem mutatkozik meg. Van, amelyiknek a pincéjében tízezernél is több palack sorakozik – egy felülmúlhatatlan válogatás az Ó és az Újvilág legjobb boraiból. Itt talán a legokosabb, ha a sommelier tanácsára bízzuk magunkat. Az ételkínálat sem szorítkozik az óceán ajándékaira. A lombok alatt megbújó, hagyományos, fatüzelésű kemencében sül a pizza, pirulnak a grillen a húsok, a sertés, a marha és a bárányszeletek. Találhatunk magunknak éttermet tizenhat láb mélyen, a tenger alatt is, ahol úgy fogyaszthatjuk el a vacsoránkat, hogy a fejünk felett félkörben feszülő kupolán át látjuk a tenger élővilágát.

 Amikor szobát választunk érdemes tisztában lenni egy különbséggel. A „beach villas" olyan épületeket jelent, amik a parton állnak, közvetlen kilátással az óceánra, saját teraszuk van és úszómedence a kertben. A „water villas" oszlopokon álló, a víz fölé emelt épületet jelent, melyet deszkahíd köt össze a parttal, esetleg még a hasonló bungalókkal is. A belső felszerelés roppant változatos, de mindenhol rendkívül magas színvonalú. Igen sok helyen ügyelnek arra, hogy a bútorfa és a textil semmiféle allergiát ne okozhasson. Gyakran a fürdőszoba is nyitható, a kádból gyönyörködhetünk az óceán panorámájában.

 Ha döntöttünk, hogy irány Maldívia, jegyezzünk meg néhány szabályt! Európai ember számára a legjobb a novembertől áprilisig terjedő időszak. A turistavízumot a repülőtéren egy pillanat alatt ingyen bepecsételik – egyéb formaság nincs is. Az útlevél még legalább hat hónapig érvényes legyen. Ne vigyünk be magunkkal szeszesitalt és a tengerből ne gyűjtsünk teknőspáncélt, korallt. Nudista fürdőzésre nincs lehetőség, a bikini viszont szabad. Éttermekben is elegendő egy könnyű ing, rövidnadrág és egy szandál. Ajánlatos, hogy aki gyógyszert szed, a biztonság kedvéért egy érvényes receptet is vigyen magával. Végül egy érdekesség: a helyi lakosok gyakran kézzel esznek. Ha követni akarjuk a szokást, ne feledjük – bal kézzel érinteni az ételt, udvariatlanság!

Jó utat Maldíviába!

http://www.visitmaldives.com/           http://www.reollo.travel/      http://www.adaaran.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük