Hányféle lehet az espresso? Mi a különbség a ristretto és az espresso között? Milyen a jó kávé? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kívántak választ adni azon a bemutatón, melyet egy nálunk eddig ismeretlen olasz kávékészítő üzem képviselői tartottak.

 

 Hányféle lehet az espresso? Mi a különbség a ristretto és az espresso között? Milyen a jó kávé? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kívántak választ adni azon a bemutatón, melyet egy nálunk eddig ismeretlen olasz kávékészítő üzem képviselői tartottak.

 Észak-Olaszországban, Varese városában 1919 óta működik a Varesina Caffe családi vállalkozás – mondta el Nagy Vince, a cég magyarországi részlegvezetője. Most elérkezettnek tartották az időt, hogy Budapesten is bemutatkozzanak, ők ugyanis nemcsak a kávét, hanem annak minden tartozékát, az elkészítés és a fogyasztás összes eszközét kínálják. Teljes körű kiszolgálást nyújtanak. Azt tartják ugyanis: koránt sem mindegy, milyen a daráló, ami a kávészemeket őrli, milyen gépbe kerül, hogyan főzik és az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen edényben, milyen tálalásban kerül a vendég elé a fekete.

 Jelen volt a bemutatón a tulajdonos is, Paolo Maffina, aki elsősorban azt hangsúlyozta, hogy számukra az elmúlt kilencven évben a minőség volt és maradt a legfontosabb. Apáról fiúra száll a titok. Az egyedi aroma titka a különleges keveréknek köszönhető, mely húsz különböző típusú kávébab felhasználásán és egy sajátos pörkölési eljáráson alapul. Nem titok, de hozzájárul a magas minőséghez, hogy minden szállítmány a megrendelést követően készül, ügyfeleiknek nem elfekvő raktárkészletekből szállítanak. Teszik ezt annak ellenére, hogy nem céljuk a széles körben való árusítás. Kávéjukat egy-egy városban csak kevés, meghatározó helyszínen lehet kapni. Az a vendég, aki valahol megkóstolta ezt a kávét, annak minősége okán térjen vissza ugyanarra a helyre.

Nem elég a kifogástalan alapanyag, a tökéletes gépi felszerelés, a jó kávé elkészítéséhez nélkülözhetetlen a kitűnően képzett szakember. Erről győzte meg a bemutató látogatóit Mathias Linke, hivatásos barman, sok nemzetközi verseny győztese. A Varesina Caffe mindenhol közreműködik a személyzet oktatásában és ehhez megteremti a szakmai hátteret is. Kevesen tudják például, hogy nem csak a bor, de a kávé kóstolásának is szabályai vannak – bár némileg egyszerűbbek. A nápolyi módszer szerint a kávé megkóstolása előtt igyunk egy kis vizet, ez semlegesíti az ízlelőbimbókat és fokozza az új íz hatását. A palermói módszer ennek éppen az ellenkezője. A kávé kóstolása után javasolja a víz ivását, így tudjuk megtisztítani a szánkat a maradék keserű íztől.

A felszolgálás módja is fokozhatja a kávé élvezetét. Egy igazán kiváló kávé megérdemli, hogy ne csak egy csészében – magában – tegyék a vendég elé. Tálcán, egy pohár vízzel, tejjel, édes apróságokkal együtt szervírozzák! A Varesina Caffé ezekre a részletekre is figyel és a kávé mellé a felszerelést is kínálja.

Végül pedig – hogy a kezdeti kérdésekre is válaszoljuk – a hagyományos espresso hét gramm kávéból, 30 – 40 ml víz felhasználásával készül. A ristretto ennek töményebb változata, itt a kávéőrleményhez csak 20 ml vizet használnak fel. Az eredmény szinte gyűszűnyi, de rendkívül ízgazdag ital. Az espresso pedig különböző ízű szirupok hozzáadásával tehető még izgalmasabbá. Lehetnek ezek mogyoró, csokoládé, vanília, menta vagy kókuszízesítésűek, melyekben az a közös, hogy nem adják meg magukat a kávé erejének, inkább kiemelik aromáját és illatvilágát.

http://www.varesinacaffe.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük