A tavalyi siker után az idén, augusztus 29. és 31. között ismét megrendezik a Gyulai Vár melletti területen a Várkerti Vigasságokat, melyet méltán nevezhetünk az őshonos magyar állatok húsából készült ételek fesztiváljának is.

 

 A tavalyi siker után az idén, augusztus 29. és 31. között ismét megrendezik a Gyulai Vár melletti területen a Várkerti Vigasságokat, melyet méltán nevezhetünk az őshonos magyar állatok húsából készült ételek fesztiváljának is.

 A rendezvényről szólva, dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: a vállalat. egyik legfontosabb feladata az események támogatása, olyanoké, amik vendéget vonzanak az ország különböző területeire. Ebbe a sorba tartoznak a gasztronómiai rendezvények, mint amilyen a Várkerti Vigasságok Gyulán. Tavaly az esemény idején a városban és környékén minden szálláshely foglalt volt, most abban bíznak, hogy ez az idén is megismétlődik augusztus utolsó hétvégéjén.

 Aaz első rendezvényen, 2007-ben valami különlegességet akartak felmutatni. Céljaik között szerepelt, hogy a látogatókkal megismertessék a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat, valamint hogy Gyula város idegenforgalmi kínálata az eddigieknél még szélesebb körű programokat nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára – szólt a kezdetekről Bora Imre, a Várkerti Vigasságok főszervezője. A mangalica húsa koleszterin-mentes, a szürkemarha ellenálló a betegségekkel szemben, a racka és a cigája pedig szinte alig ismert a vendéglátóiparban. Finomak voltak az ételek, kitűnőek a programok, mindenki igazán jól érezte magát. Az Orosházán, Gyopárosfürdőn sütött puha kenyér, zsírral, lila hagymával egyszerűen kihagyhatatlan volt. Most is ilyen lesz.

A rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató programokat kínálnak a szervezők. Színre kerül – többek között – az Experidance előadásában a Nagyidai Cigányok, amely Arany János azonos című vígeposzából készült kétrészes táncjáték, tele költészettel, humorral, olyan bravúros koreográfiával, mely az együttes stílusát jól ismerő és azt szerető nézőket is meg fogja lepni. Román Sándor az Ezeregyév és a többi sikeres produkciót folytatva, de azokon tovább is lépve, most már nem csak a magyar néptánc, a népzene motívumait használja fel ebben a tánc-showban hanem, a történetből következően, a cigányfolklór sok-sok, eddig ismeretlen elemét is. Több, mint negyven táncos lép fel, a háttérben a gyulai vár nyújt páratlan látványt.

Szombat este a Ghymes együttes ad koncertet. Igazi különlegességnek számít, mert idén 25 éves az együttes, így jubileumi koncertet láthat a publikum. A „Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek.

Vasárnap a könnyűzene kedvelőinek kedveskednek a rendezők, amikor is Márió, illetve Nagy Feró és a Beatrice ad koncertet. De a rendezvény egyik vendége lesz a Jászai Mari-díjas Oszvald Marika is, aki színésztársaival – Kiszely Zoltán, Merényi Nicoletta, Nagy Imre Erik – népszerű operett slágereket ad elő. Mindezt színesíti az Erdélyből érkezett kézművesek kirakodóvására.

 A szombati napon a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a „Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén megmutathatják, hogy ki hogy bánik a fakanállal. A 2007-ben először megrendezett főzőversenyen 67 csapat bizonyította, hogy a mangalica húsát igen látványosan és sokféleképpen el lehet készíteni: akár káposztás babbal, akár áfonyával és lekvárral. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a zsűri elnöke különösen azt tartja fontosnak, hogy az őshonos állatok húsából olyan ételeket készítsenek, melyek talán már majdnem feledésbe merültek, de ma bizonyítják: a magyar konyha nem túl zsíros, nem nehéz. A versenyző csapatok egyformán, négy kiló húst kapnak a rendezőktől és ebből kell dolgozniuk. Főzhetnek bográcsban, tepsiben, kemencében. Az ételek a csapatoktól eltérő számozással kerülnek a zsűri elé, ott nem tudják, kinek a művét bírálják éppen. Vasárnap viszont a szürkemarhából pörköltet kell készíteni.

A rendezvényre kilátogató vendégeket a szakácsolimpiára készülő szakácsmesterek ételkészítési bemutatói szórakoztatják, ahol megkóstolhatják az étel-különlegességeket is. A három nap alatt a város éttermeiben szintén kapható lesz szürkemarhából készült étel. A rendezők számára a hungarikumot képviselő fajták kiemelkedően fontosak, hiszen hazánk őshonos állatvilága rendkívül színes, és egyedeinek mind megvan a történetük.

Benkő Ferenc, a Gyopárosfürdő Zrt. Vezérigazgatója az 5. Európai Kenyérünnep eseményeit ismertette. A rendezvényt 1997 óta rendezi meg Orosháza Város Önkormányzata, kezdetben „Szent István napi vigasság Gyopárosfürdőn" címmel. Ezt tovább fejlesztve, 2000 óta „Országos", míg 2004 óta „Európai Kenyérünnep" néven szervezik meg. A rendezvény célja a század elején világhírűvé vált, az 1875-ös párizsi Világkiállításon aranyéremmel díjazott orosházi kenyér rangjának, hírének visszaállítása, a helyi hagyományok újjáélesztése, hiszen a Magyar Pékszövetség Orosházát tekinti a magyar kenyér fővárosának. A kenyér ünnepe egyben tisztelgés azon mesterségek művelői előtt is, akik munkájának eredményeként tehetjük asztalunkra a mindennapi kenyeret.

Augusztus 19. a pékek szakmai napja, 20-án viszont már a fürdő területén lesznek rendezvények. Három szabadtéri kemence épül a strand területén, ahol a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a középkori pékek munkáját felidézve süti a langallót, a szalonnás, tejfölös lángost. Az itt megválasztott „Kenyér szépe" kenyérből készült koronát kap. A rendezvény csúcspontja egy Guiness-rekord kísérlet lesz. Hat pékmester, száz kiló lisztből, két kiló só és egy kiló élesztő felhasználásával, alagút kemencében a világ leghosszabb, 25 méteres kenyerét próbálja megsütni, melyet a helyszínre látogató érdeklődők meg is kóstolhatnak. A napot nem a megszokott tűzijáték zárja. Utána még Sasvári Sándor és a Madách Színház művészei az István a király-ból adnak elő részleteket.

http://www.varkertivigassagok.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük