2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Evés, ivás, csillagnézés

6 perc olvasás

brayka-7.jpgHogy kerül ez a három tevékenység egymás mellé, egy mondatba? Marsa Alamban, a Brayka Bay Hotelben egyazon, jól szervezett program részei. Rólunk magyarokról köztudott, hogy szeretünk jókat enni, inni. A megszokott ízekhez való ragaszkodás sokakat elbizonytalanít, ha más kontinensre, más kultúrába való utazás lehetősége kerül szóba. Pedig érdemes, sok élménnyel lehetünk gazdagabbak ilyenkor!

brayka-8.jpgAz étkezés! Az Európából Egyiptomba utazók között sok információ kering az étkezési szabályokról. Tény – és ezt ajánlatos nagyon komolyan venni – a csapvíz számunkra nem iható! Fogmosásra, a fogkefe leöblítésére se használjuk! Erre a célra is csak a palackozott víz jó, abból minden nap be is készítenek személyenként egyet-egyet a szobákba. Az olykor bizony igen súlyossá is válható, orvosi beavatkozást igénylő gyomor-bélpanaszok elkerülése érdekében a legjobb, ha a helyben kapható Antinal nevű gyógyszerből (24 db van egy dobozban, ára 10 euró) minden reggel beveszünk egy kapszulát. Felnőttek kívánhatnak egymásnak még reggeli előtt „pálinkás jó reggelt” is, valami jóféle, lehetőleg 50 fokos pálinkával. Mindezekkel együtt, kezdetben ajánlatos elkerülni azokat az ételeket – főleg a salátákat – amik a helyi vízzel érintkezhettek. Néhány nap után ez utóbbi rendszabály is fokozatosan feloldható, a többi ételből pedig már az első perctől kezdve, nyugodtan fogyaszthatunk. Az italainkba bátran kérhetünk jeget, azt palackozott vízből készítik. Pár nap után már a fagylalt sem veszélyes.

brayka-9.jpg Az all inclusive ellátásba bőséges reggeli, ebéd, vacsora, délutáni csipegetés, fagylalt, korlátlan sör, bor, rövidital, koktél, üdítőital-fogyasztás tartozik. A reggelihez kérhetünk frissen, a szemünk előtt, igényeink szerint elkészített tojásételeket, mindig van valami más meleg étel, többféle péksütemény, édes sütemény, felvágottak, sajtok, joghurt, tea, tej, kávék – bocsánat, ha valamit kihagytam. Az ebédnél a napok alatt többféle menük ciklikusan váltják egymást, még a kényesebb ízlésűek, gyomrúak is biztosan találnak valami fogukra valót. A választék alkalmazkodik az Európa különböző tájairól érkezett vendégek eltérő igényeihez. Az önkiszolgáló étteremben egy külön helyen diétás, mellettük pedig jellegzetes arab ételeket találunk, a terület nagyobb részén változatosan elkészített hal-, baromfi-, marhahús-ételek, köretek, az egymással is keverhető saláták, zöldségek teszik nehézzé a választást, hozzájuk még vagy 15 különféle sütemény és 5-6 gyümölcs társul.

brayka-10.jpg A magnélküli szőlő, a datolya és a nálunk szokatlan, apróbb banán, meglepően finom. A vacsoránál mindez még egy grillpulttal is kiegészül. Egyszer egy héten a keleties ételek nagyobb hangsúlyt kapnak. Ilyenkor népszerű a kafta, a darált húsból készült, fűszerezett kolbászka. Aki itt éhen marad, az meg is érdemli! Az all inclusive szolgáltatáshoz, a főépületen kívül, közel a medencéhez, még egy – nem önkiszolgáló – arab étterem is tartozik, a Tamara. Mivel ez kisebb, ide egy nappal előbb be kell jelentkezni és a helyfoglalással együtt választani az étlapról. Bár a jellegzetesen arab ízek eleinte szokatlanok, mégis érdemes kipróbálni. A felszolgált ételsorban egészen biztosan lesz olyan, ami határozottan ízleni fog.

brayka-11.jpgAz, hogy a vendég jól érzi-e magát, az ételek, italok, a környezet mellett erősen függ a személyzet munkájától és ők – a borravaló reményében – ezért mindent meg is tesznek. Udvariasak, szolgálatkészek, de nem tolakodóak. A munkájukhoz tartozó minimális szinten – sokszor még annál jobban is – mindegyik beszél három-négy nyelven, angolul, németül, olaszul, csehül, szlovákul, oroszul. Úgy-e nem meglepő, hogy a magyar nincs köztük? Lesik és megjegyzik a vendégek igényeit, egy idő után már kérés nélkül is teljesítik, elébe mennek. A szobatakarító fantáziája és kézügyessége például, szinte határtalan. Minden nap más, törülközőkből és virágszirmokból készített dísszel kedveskedik. A fürdőszobában a törülközőt naponta cseréli, nem várja meg a máshol szokásos nemzetközi jelzést, hogy ledobjuk a földre vagy sem.

brayka-12.jpgA szolgáltatások sora ezzel még koránt sem merül ki. Az utazási irodák programjaiban kínált fakultatív kirándulások mellé a szálloda is tesz még egy ajánlatot, egészen különlegeset. Az „Astro tour” délután négy órakor indul, a jelentkezőket csukott Jeep viszi be mintegy 25 kilométerre a hegyek közé, a sivatagba. Út nincs, csak az autógumik által a korábbi túrák során „kitaposott” ösvény. Gyorsan haladni tehát nem, nézelődni annál inkább lehet. Útközben a csoport kétszer is megáll, először egy sivatagi kútnál, amit a beduinok ma is használnak az állatok itatására. A második megálló még érdekesebb – a Michigani Egyetem kutatói által i.e. 900 és 500 közötti időre tett – ősi sziklarajzokat lehet megnézni, egészen közelről. Ezen a helyen a táj is látványos, a lemenőben lévő nap fénye különös színekbe vonja a sziklákat.

brayka-13.jpg A csoport végül megérkezik a beduinok által a kirándulók számára előkészített pihenőterületre – vacsorázni. Az autók ugyanis ízletes, több fogásos vacsorát és alkoholmentes italokat is hoztak a szállodából, elkészítésükhöz még egy beduin kisfiú is segédkezett. Elfogyasztásuk végére már be is sötétedik. Városlakó ember számára pusztán már a sivatagi éjszakában, teljes szépségében megmutatkozó Tejút félköríve és a megszámlálhatatlan csillag látványa is különleges élmény. Ezt csak fokozza a túrát vezető Mr. Dia érdekes magyarázata a csillagok elnevezéséről, a nevek változásáról az elmúlt négy évezredben. Közben egy computer-vezérelte teleszkópot is felállít, ami képes kiküszöbölni a Föld mozgásából adódó irányvesztést, állandóan a kiválasztott égitestre néz. Így a túra összes résztvevője jól láthatja a Saturnust és annak gyűrűjét, majd mindenki megtanulhatja felismerni a Skorpió és a Cassiopeia csillagképet, megtalálni az északi irányt.

(folytatjuk)

A szerző a Kartago Tours Utazási Iroda szervezésében járt a helyszínen.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.