A közelmúlt híre volt, hogy a Google átvette az egyik legnagyobb robot fejlesztő céget a Boston Dymanics-ot. Ez a cég a robotkutya szállító és felderítő robot fejlesztésével és sok egyébbel került a hírek középpontjába.

 

A közelmúlt híre volt, hogy a Google átvette az egyik legnagyobb robot fejlesztő céget a Boston Dymanics-ot. Ez a cég a robotkutya szállító és felderítő robot fejlesztésével és sok egyébbel került a hírek középpontjába.

 

Az USA stratégiája, hogy egyre inkább a robotokkal váltja ki az embert a hadviselésben. Erről árulkodik a DOD (Department of Defense) most megjelent és a nyilvánosságnak szánt roadmap-tanulmánya, amit angol nyelven a mellékelt linken letölthetnek olvasóink. Mint minden nyilvánosságnak szánt tanulmány ez is megtévesztő csúsztatásokat tartalmaz.

 

Az egyik ilyen, hogy csak a katona kiegészítésére, azaz nem önálló harccselekményekre fejlesztenek eszközöket, azaz a robot eszköznek a piszkos, nagy erőkifejtést igénylő és veszélyes feladatokat kell átvenni a katonáktól. Szállitást, súlyos tárgyak emelését, valamint a felderítést és a tűzszerész munkát. Ezek természetesen beigazolódnak, mert ezek a jelencéljai. Azaz a nyilvános fejlesztések és a mai valóság ezt tükrözi. Ugyanakkor tudjuk, hogy van egy másik világ is, amit sokan teljesen tudatosan elbagatellizálnak, a felvetőit az összeesküvés elméletek híveiként állítják be.

 

Mert az USA-ban két tudomány és két ipar létezik. Az egyik a nyilvánosságnak, erről olvashatunk láthatunk videokat. A másik létére a Snowden papírok szolgáltattak bizonyítékot, amely a meglévő iparra épülve, egy másik ipart és másik tudományt sejtetnek. Erre a világ legnagyobb fekete költségvetése – olyan költségvetési tételek, amelyek „eltűnnek", fedőnéven vagy éppen sehogy sem szerepelnek a könyvekben az USA-é. (ezt követi Kanada, Ausztrális és Uj Zéland, valamint Anglia és a hírek szerint Franciaország is…) Azaz van pénz paripa és fegyver a kitűzött célok elérésére.

 

A DARPA projectjei felől kiszivárgott, hogy a teljesen autonóm döntési mechanizmusok létrehozása, a terminátor szerű robotok építése van jelenleg a fejlesztés középpontjában. Miként az NSA is a minél nagyobb tárolási és számítási teljesítmények felé irányítja fejlesztéseit. A cél egyértelmű: a világ ellenőrzése és uralása automatikus vagy legalább is mesterséges intelligenciával segített eszközökkel. Ugyanakkor olyan új folyamatok külsődleges hatását is meg lehet figyelni -például az egyik legtitkosabb USA hirszerző ügynökség a National Reconnaissance Office azaz egyes küldetés logoinál, amelyek feltételezik ezen törekvések is csak olyan dolgok, amire következtetni lehet csak, a tényleges törekvések célok és technikai lehetőségek ennél sokkal nagyobbak.

 

Már a mellékelt és nyilvánosságnak szánt DOD jelentés is egy kicsi rést jelent a nyilvánosságnak. Ugyanis így információkkal részinformációkkal könnyebb elfedni a valós terveket. Ennek ellenére érdemes végigrágni magunkat az anyagon. Tanulságos. És a szöveggel ellentétben nem a jövő. Ez a jelen. Annak egyik szelete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük