2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Romániai nemzetközi Shakespeare fesztiválon vendégszerepel a Nemzeti

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79605"><img class="image image-_original" src="/files/images/rom%C3%A1niai%20(1).jpg" border="0" width="470" height="697" /></a></span>A 9. Craiovai Fesztiválon, az Ahogy tetszik, Silviu Purcarete rendezése, rangos színházak előadási között kapott helyet.

A 9. Craiovai Fesztiválon, az Ahogy tetszik, Silviu Purcarete rendezése, rangos színházak előadási között kapott helyet.

A 9. Craiovai Fesztiválon, az Ahogy tetszik, Silviu Purcarete rendezése, rangos színházak előadási között kapott helyet.

Többek között orosz, örmény, litván, kínai, román, lengyel társulatok és az angol Globe színház mellett 2014. április 24-én, csütörtökön este a Nemzeti Színház színészei is bemutatkoznak Romániában, Craiovában a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon. Shakespeare Ahogy tetszik című darabját Silviu Purcarete rendezte, a bemutatója fenruár 14-én volt a Nemzeti Színházban, azóta 10 alkalommal került színpadra és májusban is négy alkalommal lesz látható még a Nagyszínpadon.

 

Az Ahogy tetszik áprilisban a Nemzeti által szervezett MITEM fesztiválon is műsorra került, ahol több tucatnyi külföldi színész, kritikus és színházvezető is látta.

William Shakespeare: Ahogy tetszik

„Színház az egész világ…" – a 450 éve született Shakespeare életművének vezéreszméje ez, a világirodalom egyik leghíresebb mondata, amely az Ahogy tetszik című vígjátékában hangzik el. Ez a mű olyan – mondja világhírű román rendező, Silviu Purcărete -, mint egy kastély, amelynek számtalan bejárata van, és nem tudni melyik, hova vezet, csak ha az egészet bejárod. Shakespeare zseniálisan játszik a nemekkel, az álöltözettel, a szerelmi vággyal és csalódással, és izgalmasan bonyolítja a történet szálait. Az Erzsébet-kori játékmódot idéző koncepcióban a női szerepeket férfiszínészek alakítják, ám furcsa rendezői csavarként akad egy kivétel: a filozófus Jaques-ot egy színésznő játssza. A darabbeli ardennes-i erdő, az a hely, ahol újrafogalmazzák a törvényeket. Ez az erdő ebben az előadásban elsősorban az illúzió, a játék, a színház világa. És mi, nézők szívesen betekintünk a „színházi illúzió rengetegébe"…

Díszlettervező: Helmut Stürmer, jelmeztervező: Dragoş Buhagiar

Zeneszerző: Vasile Şirli, zongorista: Komlósi Zsuzsanna, szaxofonos: Kéringer Dávid Koreográfus: Baczó Tünde.

A Nemzeti társulata szerdán utazott el a craiovai fesztiválra, és a csütörtök esti előadás előtt egy rövid próbára is lesz lehetőségük.
A darabban Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula, Trill Zsolt, Fehér Tibor, Szatory Dávid, Reviczky Gábor, Eperjes Károly, Szarvas József, Újvári Zoltán, Kristán Attila, Tóth László, Tóth Auguszta, Farkas Dénes, Rácz József, Söptei Andrea, Schnell Ádám, Köleséri Sándor m.v., Horváth Attila m.v. és egyetemi hallgatók szerepelnek.

A tizenkét napos fesztivál az Európai Shakespeare Fesztiválhálózat tagja, amelynek világszerte 10 fesztivál a tagja, köztük a Gyulai Shakespeare Fesztivál is.

A gyulai fesztivállal a Nemzeti a következő évadra koprodukciós előadást készít elő.

 

http://nemzetiszinhaz.hu/

http://www.maszol.ro/

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.