Közel 200 iskolában tart gyerekeknek és családtagjaiknak tájékoztatást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata, az ABO MILL. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a koszorúér betegség, valamint az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázatát 28, illetve 35 százalékkal, a cukorbetegség előfordulását 20 százalékkal csökkenti és segít az emésztőszervi és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A tavasszal zajló kampány az iskolákon keresztül a hazai lakosság mind szélesebb rétegének táplálkozási ismereteit igyekszik bővíteni.

Közel 200 iskolában tart gyerekeknek és családtagjaiknak tájékoztatást a teljes kiőrlésű gabonafélék szerepéről Magyarország legnagyobb malomipari vállalata, az ABO MILL. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a koszorúér betegség, valamint az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázatát 28, illetve 35 százalékkal, a cukorbetegség előfordulását 20 százalékkal csökkenti és segít az emésztőszervi és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A tavasszal zajló kampány az iskolákon keresztül a hazai lakosság mind szélesebb rétegének táplálkozási ismereteit igyekszik bővíteni.

Magyarországon nem eléggé köztudott – és az a lakosság egészségi állapotán is látszik -, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak fogyasztásával szervezetbe bevitt rostok, nyomelemek és vitaminok mennyire jelentősek az egészség megőrzése szempontjából – hívja fel a figyelmet az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettese. Dr. Zajkás Gábor elmondta, azon túl, hogy a rostbevitel elsődleges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a túlsúly, az érrendszeri betegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében is rendkívül fontos.

Országosan közel 200 iskolába jut el táplálkozástudományi ismeretterjesztő programjával a malomipari termékek előállításával foglalkozó ABO MILL. A cég a teljes kiőrlésű gabonaféleségek, különböző magvak és a bennük lévő rostok, vitaminok, ásványi anyagok kedvező élettani hatásait szeretné ismertetni minél több családdal. Egyúttal – még az ismeretek átadása előtt – felmérik a hazai lakosság e témakörben meglévő tájékozottságát is.

Sajnos a gabonafélék fogyasztása Európa szerte, így Magyarországon is csökken, ráadásul ez a csökkenő mennyiség is a "fehér liszt", a túlságosan feldolgozott cereáliák (gabonakészítmények) fogyasztása felé tolódik el – mondja Dr. Zajkás Gábor. A teljes kiőrlésű liszt nyomelem- és vitamintartalma a nátrium, kálium, magnézium, vas, cink, szelén, B1, B6, E vitamin tekintetében többszöröse a fehér lisztének. A hízásért felelős szénhidrátból viszont a fehér lisztben van több.

Felmérések szerint a rendszeresen teljes értékű gabonatermékeket fogyasztók között a koszorúér-betegség okozta halálozás kockázata 28 százalékkal, a cukorbetegség előfordulása 20 százalékkal, az idült gyulladással összefüggő betegségek okozta halálozás kockázata 35 százalékkal csökkent – sorolja az adatokat a szakértő. Az ilyen termékek – a gabonarostok, magvak – bevitele csökkentik az érelmeszesedés, az "érszűkület", a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. A menopauza előtti gabonarostok bevitele a mellrák ellen is védő hatással van.

Hosszan sorolhatnánk még a teljes kiőrlésű gabonák kedvező hatásait, mely összességében sokkal jelentősebb, mint azt a többség gondolná. Érezhetően erősödik egy réteg, akik a "reform" táplálkozás híveiként odafigyelnek a gabonabevitelükre is, ám a hazai lakosság egészéhez képest ez a csoport elenyésző – hangoztatja Dr. Zajkás Gábor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük