2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rövid a póráz

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98292"><img class="image image-preview" src="/files/images/rövid.preview.jpg" border="0" width="478" height="271" /></a></span>Párizsban halálos a szerelem, és rózsaszín a köd. A Thália Színház saját produkciója 2016. január 23-án kerül bemutatásra. <p> 

Párizsban halálos a szerelem, és rózsaszín a köd. A Thália Színház saját produkciója 2016. január 23-án kerül bemutatásra.

 

Párizsban halálos a szerelem, és rózsaszín a köd. A Thália Színház saját produkciója 2016. január 23-án kerül bemutatásra.

 

Felhőtlen szórakozást ígérő, klasszikus bohózat a műfaj királyától, Georges Feydeau-tól, főbb szerepekben Schell Judittal, Pindroch Csabával, Szabó Győzővel, Molnár Piroskával, Lovas Rozival, Vida Péterrel, Gubás Gabival, Fodor Annamáriával, Hunyadkürti Istvánnal és Tóth Eszterrel.

 

A fordulatos, humorban bővelkedő történet egy mozgalmas nap eseményeit öleli fel:

Lucette (Schell Judit), a híres pop-díva klipforgatására készül, miközben három hete nem jelentkező szerelméért aggódik – persze a maga pop-dívás módján. A forgatás előkészületei közepette betoppan a döntésképtelen Fernand (Pindroch Csaba), aki arra készül, hogy végre megmondja Lucette-nek, hogy aznap este éppen egy másik nőt készül feleségül venni, aki ráadásul a milliárdos médiabirodalom tulajdonosának és mindenható úrnőjének Mme Duvergernek (Molnár Piroska) a lánya, Viviane (Lovas Rozi). A helyzetet bonyolítja a díváért rajongó, fülig szerelmes párizsi maffiavezér Chennevlette (Szabó Győző) és a kissé ügyefogyott dalszerző – civil foglalkozását tekintve, anyakönyvvezető – Bouzin (Vida Péter) megjelenése.

 

A történetet Hamvai Kornél helyezte át egy XXI. századi luxuskörnyezetbe, az eredeti három felvonást kettőbe sűrítve. A darab rendezője Kelemen József, aki bízik benne, hogy egy fergeteges, sűrű cselekményű, igazi ajtócsapkodós vígjátékot fogunk látni a színpadon.

 

„A darab erőssége a jellegében rejlik. Ez egy bohózat – vígjátéki kaptafára készült, tehát a szokásos vígjátéki elemeket használja: nyelvi, helyzet- és jellemkomikumra épül. Ebben az előadásban mindhárom bőven megtalálható lesz. És hál' Istennek a színészeknek és ennek a színháznak anyanyelve ez a stílus." A rendező a legnagyobb kihívásnak a technikai lebonyolítás mellett a darab megfelelő dinamikájának kitalálását és a darab mondanivalójának tálalását látja. „Úgy gondolom, nem lesz könnyű megtalálni a figurák belső életének az igazságát, Feydeau rettenetes véleménnyel van az emberekről. Azt gondolja, hogy minden emberi kapcsolatot az önzés és a haszonelvűség működtet és semmiféle empátia nincs az emberekben mások iránt. Ez a darab fő mondanivalója, amit ki kell majd bányásznunk belőle." 

 

A produkció bővelkedni fog hihetetlen szituációkban és remek karakterekben, velük biztosítva, hogy a néző egy percig se unatkozhasson. Lucette, a szerethetően önző popdíva és Fernand, a döntésképtelen vőlegény kapcsolatát Kelemen József így fogalmazza meg:

„A Judit által megformált popdívát is a saját élete érdekli, akinek kapcsolata a Csaba által játszott Fernand-nal szintén a haszonelvűségre épül. Jól kiegészítik egymást. Kiveszik a másik tehetségét, energiáját és beépítik a saját életükbe. Egymáshoz képest határozzák meg magukat, jól megvannak együtt. Mindketten tehetségesek, pénzesek. Egy darabig jól működik az életük, azonban Fernand-nál beüt a krach: megszűnik a jól tejelő tanácsadói állása, és ez elindítja a lavinát. Meg kell változtatnia az életét, meg kell nősülnie, elvennie egy gazdag nőt és az egész konfliktushelyzet ebből indul ki."

 

Szabó Győző egy mindig jól felfegyverkezett, tettre kész, ugyanakkor stílusosan laza párizsi maffiózót alakít, akiben a rendező szerint kettősség lakik. „Chenneviette egyrészt kemény maffiafőnök, aki nagyszerű a szakmájában, másrészt, mint egy kisfiú, halálosan szerelmes Lucette-be. Imádja a művészeket és Lucette is ezt az énjét látja, de valójában kőkemény gengszter" – mutatja be a figurát, majd rátér Lucette menedzserének alakjára, aki a szakmájában szintén sikeres, de magánéletében csődtömeg.

 

„Marceline-nek, akit Gubás Gabi formál meg, az a frusztrációja, hogy Győzőhöz hasonlóan a szakmájában remek, azonban a magánélete katasztrofális. Nagyon szeretne maga mellé találni egy férfit, egy párt, de nem sikerül. Az egész történetben ekörül forognak a gondolatai – fűzi tovább a gondolatot, majd Mme Duverger a multimilliomos médiamogul szerepéről mesél, akit Molnár Piroska játszik – „Piroskának van egy lánya Viviane, akit Lovas Rozi alakít, és úgy érzi, messze esett az alma a fájától. Élete során felépített egy médiabirodalmat, amiért keményen megküzdött. Alulról indult, felküzdötte magát a felső tízezerbe a filmes létra legaljáról, a lányát azonban ez egyáltalán nem érdekli. Szeretné átörökíteni a céget valakire és Fernand az, akiben meglátja az utódját. Ez egy üzleti kapcsolat: ha Fernand elveszi a lányát, átveheti az üzletet. Ráadásul ő fiatalkorában egy férfifaló volt. Nagyon sok férfit elfogyasztott életében és valószínűleg vonzódik is Fernand-hoz, tehát egyszerre kap magának egy kiváló vőt, aki egyszerre vonzó férfi és megfelelő üzlettárs is."

 

A darabot mára hangszerelte Hamvai Kornél, rendezője: Kelemen József.

 

2016. január 23. 19:00

Rövid a póráz – Premier

Thália Színház

 

http://www.thalia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.