Kismamákat segítő online szolgáltatást terveztek az IBM 48 órás programozó-versenyének résztvevői, így hamarosan a világhálón is könnyen egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyukák.

 

Kismamákat segítő online szolgáltatást terveztek az IBM 48 órás programozó-versenyének résztvevői, így hamarosan a világhálón is könnyen egymásra találhatnak az anyatejet kereső és felajánló anyukák. Az IBM és partnerei hetedik alkalommal rendezték meg az egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló non-stop versenyt, ezúttal a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának közreműködésével. A legjobb alkalmazást az A-Team csapat készítette, fejlesztésüket hamarosan az anyukák is használhatják az http://www.anyatejmisszio.hu/  oldalon.

A bajnokságot 2010. november 5-7. között tartották az egyetem Műszaki Informatikai Karán, húsz csapat részvételével. A verseny szigorú szabályok szerint zajlott: a résztvevők nem hagyhatták el az egyetem épületét, és semmilyen módon nem léphettek kapcsolatba a külvilággal. Körülményeik a szigorú szabályok ellenére mégis igen komfortosak voltak. Az egyetem egyik előadójából hálótermet alakítottak ki, a lazítani vágyókat csocsóasztal, wii játékok, masszázs és darts várta.

„Nem véletlen, hogy a Pannon Egyetemet választottuk partnernek a bajnokság lebonyolításához. Nagyra becsüljük a Műszaki Informatikai Karon folyó szakmai munkát, mi magunk is részt veszünk az egyetem kutatás-fejlesztési tevékenységében." – mondta Pongrácz Ferenc az IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója. Dr. Friedler Ferenc, a kar dékánja az oktatásban jelentkező előnyökre hívta fel a figyelmet: az együttműködésnek köszönhetően a hallgatók a tananyag részeként ismerhetik meg a legújabb fejlesztéseket, és tanulmányaik során rengeteg gyakorlati tudást szerezhetnek.

A hetedik alkalommal megrendezett verseny idei újdonsága volt, hogy a versenyzők valós, hétköznapi problémára kerestek megoldást. A szervezők non-profit intézményeket kérdeztek meg, milyen informatikai nehézségekkel küzdenek, hogyan segíthetnének rajtuk a bajnokságra jelentkező fiatal programozók. A választás a Családvár Alapítványra esett, amely kismamák számára működtet anyatej-közvetítő szolgálatot. A versenyzők feladata egy olyan online alkalmazás fejlesztése volt, amellyel az anyatejet kereső és kínáló kismamák egyszerűen és gyorsan találhatnak egymásra. A programozáshoz csakis open source és egyéb ingyenes szoftvereket használhattak, köztük például az IBM közreműködésével fejlesztett Eclipset.

A verseny eredményét november 23-án hirdették ki Budapesten, a SilverKart gokart pályán. A legjobb programozásért járó díjat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem A-Team Csapata nyerte. A zsűri nem fejlesztési ötleteket, hanem szinte azonnal bevethető, valódi használtra kész alkalmazásokat várt. Az első helyezett pályamű nemcsak ennek az elvárásnak felelt meg, de egyszerű kezelhetőségével és felhasználóbarát felületével is lenyűgözte a zsűrit. A program véglegesítéséhez szükséges apróbb fejlesztésekben a versenyt támogató cégek nyújtanak majd segítséget.   

„Annak idején, amikor egymagam belevágtam ebbe a kezdeményezésbe, nem gondoltam, hogy egyszer majd hatvan lelkes diák két napon át dolgozik az anyatej közvetítés rendszerének tökéletesítésén" – fogalmazott meghatottan Szini Emese, az Eszter-lánc Anyatejmisszió alapítója. „Nagyon hálásak vagyunk az IBM-nek, a szervezőknek és a diákoknak is. Izgatottan várjuk, hogyan működik majd a program a valóságban, és hogyan fogadják majd az édesanyák" – tette hozzá Csomóné Lindmayer Katalin, az Anyatejmissziót támogató Család-Vár Alapítvány képviselője.

A 48 órás programozó bajnokság díjazottjai:

1. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – A-Team csapat: Hartung István, Sipos István Róbert és Budai Péter

2. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Javatar csapat:

Zsinkó Balázs, Kelbert János Máté és Héjj Gergő

3. helyezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Bakter csapat:

Tönköl Viktor, Slezák Balázs és Gaál Norbert,

1. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Sataba csapat: Tamás Károly, Sallai Tamás, Bankó Tibor.

2. különdíjat nyerte: Pannon Egyetem – A Három Füge csapat: Lájer Balázs, Tar Péter és Varjas Tibor

3. különdíjat nyerte: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Stack Trace csapat: Tóth Zoltán, Bán József, Misnyovszki András

Az első három helyezett csapat tagjai egy-egy Lenovo notebookkal lettek gazdagabbak, a különdíjasok Nokia E72-es telefont és iPodot nyertek. A stack trace csapat tagjai a Red Bull Salzburg jégkorong csapatának szurkolhatnak majd a salzburgi Eisarena lelátójáról. Az előző bajnokságok több nyertese is kapott ajánlatot a versenyt szponzoráló és szervező vállalatoktól. A legügyesebb programozók most is számíthatnak rá, hogy állásajánlattal vagy trainee-program lehetőséggel keresik meg őket.

A bajnokság kiemelt támogatói a Laptop.hu és az IT Café, együttműködő partnerek az Avnet, az IQSYS, a Polygon, az Etalon, a Bi-Tech, az Intel, a Vodafone, a Mindshare, a RentIT, a Gelbert Nyomda, az ESET, média támogatók: az Index, a HWSW, a HUP, a Prohardver, a Computerworld, a PC World, és a GameStar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük