2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sakkgépek

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97684"><img class="image image-preview" src="/files/images/5-0%20and%205-2.Deep_Thought_Team_1988.102645336.HSU.lg.jpg" border="0" alt="Deep Thought Team 1988" title="Deep Thought Team 1988" width="469" height="321" /></a><span style="width: 498px" class="caption"><strong>Deep Thought Team 1988</strong></span></span>Kérem az Olvasót, csak akkor olvassa el az írást, ha tisztában van a sakkjáték lépéseivel. Nem szükséges sokat gyakorolni a sakkozást, de az alaplépéseket ismerni kell.

Deep Thought Team 1988Deep Thought Team 1988Kérem az Olvasót, csak akkor olvassa el az írást, ha tisztában van a sakkjáték lépéseivel. Nem szükséges sokat gyakorolni a sakkozást, de az alaplépéseket ismerni kell.

Deep Thought Team 1988Deep Thought Team 1988Kérem az Olvasót, csak akkor olvassa el az írást, ha tisztában van a sakkjáték lépéseivel. Nem szükséges sokat gyakorolni a sakkozást, de az alaplépéseket ismerni kell.

   Az első, egyszerűsített sakk játék Kr. u. 500 körül Indiában alakult ki. Már akkor hatvannégy mezős volt, a mai figurákkal. Európába a sakkot arabok hozták be háromszáz évvel később, ekkor már Kínában és Indiában is ismerték. A normannok a XI. században elfoglalják Britanniát, magukkal hozzák a sakkjátékot, amely annyira népszerűvé vált, hogy  Pietro Domiani kardinális megtiltja a játékot a híveknek, mondván: elvonja  a figyelmet a vallás gyakorlásától.. De tovább terjedését nem lehet megakadályozni. 1550-ben megalakul a világ első sakk-klubja Olaszországban, ekkor már nyomtatott, a sakk lépéseit ismertető könyv is létezik.1763-ban William Jones poémájában felbukkan a sakk istennője::Kaissa.

   André Danican Philidor, a XVIII. század leghíresebb sakknagymestere  1748-ban könyvet ad ki Londonban A sakkjáték elemzése címmel. A sakkozás elterjedése ettől kezdve megállíthatatlanná válik. A XIX. században Európa szerte sakk-kávéházak nyílnak, elsőnek Párizsban, a Café de la Régence.

   A francia fővárosban sokan szeretik a sakkot. Már negyven évvel ezelőtt voltak játéktermek, ahol sakk automatákkal lehetett gyakorolni, küzdeni. Pénzbedobásos készülékek álltak sorban egymás mellett. Egy frank, mai pénzben ötszáz forint bedobásával a gép megkérdezte, milyen színnel kíván a küzdő játszani? Aztán kezdődött a csata. Aki döntetlent érte el a géppel szemben, annak öt frankot, aki legyőzte, annak tíz frankot dobott ki a gép.

   Roger Pentrose „A nagy, a kicsi és az emberi elme" című könyvében található egy sakkfeladvány. Először egy tudományos közleményben jelent meg 1889-ben (!) a New Scientist folyóiratban, azóta állandóan felbukkan a sakk rejtvények között. A feladvány: Világos lép és döntetlen. A megoldást egy kezdő sakkozó is azonnal észreveszi. A világos királlyal  kell a B2 és C3 mezők között ingázni. Ekkor a sötét játékos tehetetlen, hiába van két bástya és egy futó előnye.

   A rejtvényt feladták a Deep Thought nevű sakk számítógépnek, amely két alkalommal már Garry Kaszparov világbajnokot is megverte. És a gép egy elképesztően buta dolgot művelt. Leütötte a sötét bástyát, ezzel megtörte a fehér a biztos védelmet nyújtó sorfalát és elveszítette a partit- Valószínűleg programjában az szerepelt, hogy ha egy gyaloggal bástyát lehet ütni, akkor ezt mindig meg kell tenni.

   Az emberi agynak van egy különleges tulajdonsága. A sejtésnek, tudatosságnak, gondolkodásnak, emlékezésnek egy olyan kombinációja, amellyel semmilyen számítógép csoda nem veheti fel a versenyt. Egyelőre.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.