Seregi LászlóSeregi László2009. december 12-én tölti be 80. életévét Seregi László, korunk egyik legmeghatározóbb koreográfus-egyénisége.

Seregi LászlóSeregi László2009. december 12-én tölti be 80. életévét Seregi László, korunk egyik legmeghatározóbb koreográfus-egyénisége.

         Seregi László táncművészként szerződött az Operaházhoz 1957-ben, majd balettmester és koreográfus lett. Az alkotó számára 1968 volt az áttörés éve: az Operaház balettegyüttese hatalmas sikerrel mutatta be háromfelvonásos művét, a Spartacust. Seregi 1970-ben koreografálta meg A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint, majd újabb sikeres, egész estés balettek következtek: a Sylvia (1972) és A cédrus (1975). A koreográfus 1985-ben, a Rómeó és Júliával megalkotta első Shakespeare-balettjét; ezt követte 1989-ben a Szentivánéji álom, majd 1994-ben A makrancos Kata. Darabjaival, operabetéteivel az Operaház balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő sikert aratott itthon és külföldön egyaránt.

   Goldmark-Seregi: A makrancos Kata -Popova Aleszja, Apáti BenceGoldmark-Seregi: A makrancos Kata -Popova Aleszja, Apáti Bence      Az alkotó így nyilatkozott születésnapja kapcsán: „Nem kaptam olyan képzést, mint a kollégáim nagy része: a képzőművészet felől közelítettem a tánchoz. Létrehoztam egy repertoárt a legjobb szándékkal, a legjobb tehetségem szerint. Nem kísérletezőt, szórakoztatót. Kiszolgáltam a közönséget…Így éltem le az életemet."

         2009. December 12-én a Magyar Nemzeti Balett együttese Seregi László egyik legszebb alkotásával, A makrancos Kata című koreográfiával ünnepli a jeles eseményt.

Fotó: Mezey Béla

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük