2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sikeres képzések az esélyegyenlőségért

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/36131"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_157.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span> <p>Felmérések szerint hazánkban a roma kisebbségieket, a nőket és az 50 évnél idősebb embereket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés. Álláskeresésben, munkavállalásban, oktatásban számtalanszor kell szembesülniük származásuk, nemük vagy életkoruk miatti megkülönböztetéssel.</p><p> 

  image1 157.thumbnail

Felmérések szerint hazánkban a roma kisebbségieket, a nőket és az 50 évnél idősebb embereket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés. Álláskeresésben, munkavállalásban, oktatásban számtalanszor kell szembesülniük származásuk, nemük vagy életkoruk miatti megkülönböztetéssel.

 

  image1 157.thumbnail

Felmérések szerint hazánkban a roma kisebbségieket, a nőket és az 50 évnél idősebb embereket éri legtöbbször hátrányos megkülönböztetés. Álláskeresésben, munkavállalásban, oktatásban számtalanszor kell szembesülniük származásuk, nemük vagy életkoruk miatti megkülönböztetéssel.

 

 Az egyenlőtlenségek felszámolása fontos társadalmi kihívás, aminek elérése érdekében az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány  (OFA) meghirdette =Esély programját. Ennek keretében a Perfekt Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. „esélyegyenlőségi érzékenyítő" képzést tartott a Nemzeti Tankönyvkiadó és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkatársai részére. A képzések célja az volt, hogy a két szervezet munkatársai, általuk pedig a közvélemény szemléletformálása felgyorsuljon.

Az OFA pályázata eredményeképpen, az =Esély program keretén belül 11 támogatott projekt valósult meg az elmúlt hónapokban, köztük a Perfekt Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. „esélyegyenlőségi érzékenyítő képzése", melyet az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) és a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) munkatársainak szerveztek. Az ÁFSZ 300 ügyintézője, 45 vezetője, míg az NTK 150 munkavállalója és 15 vezetője vett részt a programban, melynek céljairól, eredményeiről azok a munkatársak is értesültek, akik nem vettek részt azon.

„Mindkét szervezet munkatársainak esélyegyenlőségi érzékenyítése fontos" – magyarázza Dr. Dobay Péter, a Perfekt Akadémia vezetője. „Az ÁFSZ munkavállalóinak képzésével az volt a célunk, hogy a szervezethez forduló álláskeresők – sokszor halmozottan hátrányos helyzetű személyek – körében is széleskörűen biztosítva legyen az egyenlő bánásmód figyelembe vétele, mivel az ÁFSZ munkatársai segítenek nekik az elhelyezkedésükben. A Nemzeti Tankönyvkiadó pedig kiadványain, tankönyvein keresztül lehet szemléletformáló a diákok és a pedagógusok számára annak érdekében, hogy már az iskolákban ráébredjenek a tanulók a másság elfogadásának fontosságára, és alakuljon bennük ki minél hamarabb az odafigyelés és érzékenység természetes igénye."

Jókai István, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint a kiadó eddig is nagy hangsúlyt fektetett a mindennapi munkája és a tankönyvek írása, szerkesztése során is az esélyegyenlőség szem előtt tartására. A Nemzeti Tankönyvkiadó székházában évek óta akadálymenetesen lehet közlekedni, de a program képzéseinek köszönhetően újabb módosításokat terveznek a további könnyítések érdekében. A vezérigazgató hozzátette: „A befogadó és az esélyegyenlőséget hangsúlyozottan szem előtt tartó oktatás lehet az egyik leghatásosabb eszköze az esélyegyenlőségi érzékenység kialakulásának. Ha időben, már gyermekkorban odafigyelünk a problémára, és a diákok a tankönyvekben is esélyegyenlőséggel találkoznak, akkor felnőttként is jobban fogják tudni kezelni az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Jól példázza hozzáállásunkat a nemzetiségi tankönyvek kiadása is, amivel a hazai kisebbségek egyenlő esélyekkel történő képzési lehetőségeit biztosítjuk évtizedek óta."

Az OFA pályázatának sikerét bizonyítja, hogy a képzésben résztvevő szervezetek még a projekt időtartama alatt látás- és hallássérült kollégákkal gazdagodtak, vagy továbbiak felvételét tervezik. A megváltozott munkaképességű munkatársak érkezésére egy-egy tréning keretében készítették fel a dolgozókat. Az érdeklődők az esélyegyenlőségi érzékenyítő képzési e-learning programot ingyenesen igényelhetik. (perfekt@perfekt.hu +36-40-201-040)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.