2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sokéves átlagon az idei napraforgótermés

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64527"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_149.thumbnail.jpg" border="0" width="80" height="100" /></a></span>A szántóföldi növények 2012. évi hozamait az előző évi hasznos téli csapadék hiánya, valamint az ezévi vegetációs periódus rendkívül száraz időjárása együttesen alakította negatív irányba. Ez a csapadékhiány azonban kevésbé érintette napraforgó-termelés gazdaságosságát, amely elsősorban növényfaji sajátosságokkal, valamint az alkalmazott termesztéstechnológia és biológiai alapok használatával magyarázható.</p> <p> 

images 149.thumbnailA szántóföldi növények 2012. évi hozamait az előző évi hasznos téli csapadék hiánya, valamint az ezévi vegetációs periódus rendkívül száraz időjárása együttesen alakította negatív irányba. Ez a csapadékhiány azonban kevésbé érintette napraforgó-termelés gazdaságosságát, amely elsősorban növényfaji sajátosságokkal, valamint az alkalmazott termesztéstechnológia és biológiai alapok használatával magyarázható.

 

images 149.thumbnailA szántóföldi növények 2012. évi hozamait az előző évi hasznos téli csapadék hiánya, valamint az ezévi vegetációs periódus rendkívül száraz időjárása együttesen alakította negatív irányba. Ez a csapadékhiány azonban kevésbé érintette napraforgó-termelés gazdaságosságát, amely elsősorban növényfaji sajátosságokkal, valamint az alkalmazott termesztéstechnológia és biológiai alapok használatával magyarázható.

 

A megszokottnál sokkal hamarabb beköszöntő meleg tavaszi napok kifejezetten hívogatóak voltak a napraforgó termelők számára, s ebben az évben rekord nagyságú területen, 617 ezer hektáron termesztettek napraforgót. A vetések igen korán, sok esetben már március végén elkezdődtek a csírázáshoz optimálisnak vélt talajhőmérsékletnek (8-10 °C) köszönhetően. Azonban a korai vetések sok esetben – elsősorban az ország keleti régióiban – porba kerültek. Víz hiányában és a hőmérsékletvisszaesés miatt a csírázás elhúzódott, hiányos és vontatott kelést eredményezve, emellett a vetéskor elmaradt nagy mennyiségű bemosó csapadék a preemergens kezelések hatékonyságát is rontotta ezeken a területeken. Általában azok a termelők jártak szerencsével, akik egy korai, emeltszintű tápanyag-kijuttatás és magágy-előkészítés után a vetéssel megvárták az igazi tavaszt jelző első napraforgó árvakeléseket és a korán kelő T1-es gyomokat (április 10-15). Az április közepi, optimális idejű vetéseket követően megérkezett a várt tavaszi csapadék is országosan és jó eloszlásban. Ezeken a területeken az alap gyomirtások is jól működtek, s az állományok tökéletes ütemben fejlődtek a magasabb talajhőmérséklet melletti intenzívebb csírázásnak és korai fejlődésnek köszönhetően.

 

A nyári hónapok szélsőségesen melegek és szárazak voltak, ami egyrészt kedvezett másrészt azonban visszafogta a napraforgó további fejlődését a korai csapadék mennyiségétől függően. Azokon a területeken, ahol nagyobb mennyiségű csapadék hullott tavasszal ott a napraforgó gyökérképzése kevésbé volt intenzív, nem jutott el a vízben gazdagabb mélyebb talajrétegekbe, következésképpen rákövetkező száraz periódusban ezeken területeken a napraforgó is szenvedett. Tökéletlen volt a termékenyülés majd az azt követő kaszatkitelítődés is. Ugyanakkor a 2010-ben belvíz borította rossz fekvésű vagy erősen kötött, területeken, ahol bőven maradtak víztartalékok a talajban, kifejezetten jól érezte magát a napraforgó, s akár rekordtermést is elért.

 

2012-re általánosan elmondható, hogy a mérsékelt mennyiségű tavaszi csapadéknak köszönhetően a napraforgó gyökérképződése elegendően intenzív volt ahhoz, hogy elérje a mélyebb talajrétegekben raktározódott vizet, így szinte egyedüli fajként túlélte az idén is folytatódó rendkívüli aszályt. Az átlagosnál melegebb és rendkívül napsütéses időjárás hőmérsékleti oldalról kifejezetten kedvezett a napraforgónak, ugyanakkor a legnagyobb vízfogyasztásának időperiódusában (tányérképződés kezdetétől a virágzás végéig) uralkodó aszály limitálta a termőképességet. A rendkívüli szárazságnak köszönhetően 2012-ben a napraforgó állományok jellemzően egészségesek voltak, általánosan nem tudott kialakulni semmilyen erős betegség. csupán lokálisan és spceiálisan figyelhettünk meg csak kisebb-nagyobb fertőzéseket. Azokon a területeken, ahol az áprilisi csapadék számottevő volt és a talajban jelen voltak a fertőző képletek, a körülmények kedveztek a napraforgó korai fenológiájában kialakuló betegségeknek, elsősorban a peronoszpóra (Plasmopara halstedii) és a fehérpenészes szártő rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) fertőzéseknek. Az előbbi esetében kiválóan jól működtek az új, komplett peronoszpóra rezisztenciával rendelkező hibridek.

 

Összességében a termés vonatkozásában 1,93 t/ha-os becsült termésátlag nem rekord, de nincsennek olyan hatalmas veszteségek, mint más kultúrák esetében. Megyénként nincsenek olyan nagy szórások a fajlagos hozamokban, mint az elmúlt években, s kifejezetten meglepetés a borsodi és a Győr-Moson régióban elért magasabb termésátlag (2,5-2,7 t/ha).

 

A 2012-es év ezidáig, minden idők legszárazabb esztendője. A kedvezőtlen csapadékviszonyok az extenzív termesztést tűrő fajokat, így a napraforgót, ezen belül pedig a stabil, jó alkalmazkodóképességgel rendelkező hibrideket különleges pozícióba emeli. Nem kell különösebb érvelés annak alátámasztásához, hogy a szántóföldi növényfajokon belül (repce, kalászosok, napraforgó, kukorica) a napraforgó termésátlaga a legmegbízhatóbban kiegyenlített, s a legkevesebb kárt szenvedte el 2012-ben. Az országos szinten várt 2 tonna/ha körüli termésátlag rentábilisan tartotta a napraforgótermesztés eredményességét még ebben az évben is." – tette még hozzá Bíró János, a Syngenta szakértője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.