A Tornai Pincészet alapításának 70., a pincészetet alapító Tornai Endre születésének 95. és halálának 5. évfordulóján a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel megalapította a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.

 

A Tornai Pincészet alapításának 70., a pincészetet alapító Tornai Endre születésének 95. és halálának 5. évfordulóján a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel megalapította a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat.

 

A díj létrehozásának célja, hogy elősegítse a térség értékeinek megőrzését és a somlói borászat fejlődését. Az elismerés politikától független, civil kezdeményezés, rangját az alapítói célok mellett a hiteles, példaként szolgáló díjazottak adják, akik munkájukkal, teljesítményükkel és személyes példamutatásukkal eredményesen járultak hozzá a térség értékeinek megőrzéséhez, a Somló borászatának fejlődéséhez, borainak elismertségéhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi tudás gazdagításához, összességében a Somló és térségének fejlődéséhez.

 

Az elismerést minden évben két kategóriában adják át, a somlói borászatért és a Somló térségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelöltek közül választva. A jelöltekre a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége és a Somlói Borrend Egyesület tett javaslatot, közülük az alapító a közönség internetes szavazatai alapján választja ki a díjazottakat. A Tornai Endre emlékdíj érmek nagy tisztaságú, 4 unciás ezüstből készültek, tervezőjük Kósa István éremtervező-vésnök.

 

Első alkalommal november 30-án, szerdán adják át Somlón, egy önmagában is figyelemreméltó szakmai rendezvényen, a XV. András-napi Bormester Találkozón.

 

A Találkozó előadói és témái:

Czerván György Agrárgazdaságért felelős államtitkár

  Szőlő, és borágazat helyzete a KAP tükrében.

Légli Ottó Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

  Gondolatok a szőlő-bor ágazat stratégia alkotás kapcsán.

– Prof. Dr. Kocsis László Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára

  Helyi fajták esélyei, lehetőségei a XXI. Század szőlő-és borgazdaságban – Juhfark.

– Dr. Májer János NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója

  A 2016-os évjárat az elemi károk tükrében.

 

A SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat a Somló térségének fejlődéséért és a Somlói borászat fejlődéséért járó elismeréseket Tornai Tamás a Tornai Pincészet tulajdonosa és a díj alapítója, a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségének elnökének és a Somlói Borrend elnökének közreműködésével adja át.

A programot borbemutató zárja Somlói termelők boraiból Polyák István, a Tornai Pincészet borászának vezetésével.

 

SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíj 2016 jelöltjei:

 

A Somló térségéért:

Ékes József közéleti szereplő, volt országgyűlési képviselő és ajkai polgármester

Vaczkó László tanár, közéleti szereplő, volt somlóvásárhelyi polgármester

 

A somlói borászatért:

Fehérvári Károly történész, borász, a Somló Borrend nagymestere

Györgykovács Imre borász, bortermelő

 

Friss hír!

„A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kari Tanácsa 2016. november 23-án ünnepélyes keretek között adta át Tornai Tamásnak a Magyar Kertészet Fejlesztéséért Elismerő Oklevelet a magyar kertészet fejlődését, hazai és külföldi elismertségét elősegítő, kiemelkedő szakmai munkásságának, és a kertészeti felsőoktatást pártoló támogatásának elismeréseként." 

 

http://www.tornaipince.hu

https://www.facebook.com/TornaiPinceszet

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük