A magyarok felét érdekli a csütörtökön kezdődő focivébé – derül ki az NRC friss kutatásából. A spanyolok szurkolótábora a legnagyobb, ám legtöbben nem Iniestáék, hanem a házigazda brazilok győzelmére tippelnek.

 

A magyarok felét érdekli a csütörtökön kezdődő focivébé – derül ki az NRC friss kutatásából. A spanyolok szurkolótábora a legnagyobb, ám legtöbben nem Iniestáék, hanem a házigazda brazilok győzelmére tippelnek.

 

A 18-59 évesek körében végzett felmérés szerint a férfiak 28%-át nagyon, 30%-át valamennyire érdekli a brazíliai világbajnokság, és egyharmaduk a meccsek többségét meg is nézi majd. A nőket viszont kevésbé hozza lázba az esemény: kétharmadukat egyáltalán nem érdekli, és tervei szerint egyetlen találkozó kedvéért sem ül le a képernyő elé. Persze nem biztos, hogy végül mindegyiküknek sikerül is elkerülnie az egy hónapig tartó meccsáradatot, a foci iránt közömbös hölgyek közül ugyanis minden harmadik-negyedik olyan háztartásban él, ahol valaki rendszeresen követi majd az eseményeket.

 

Otthon és a kivetítők előtt

 

A világbajnokság meccseit elsősorban otthon, a karosszékben nézzük majd, de a többség barátnál, ismerősnél is leül a tévé elé. Sokan tervezik azt is, hogy valamilyen nyilvános helyen, barátaik és néhány pohár sör társaságában szurkolnak, főleg a torna izgalmasabb párharcai során. A vb-t nézők felének van ilyen szándéka, sőt egyhatoduk rendszeres vendége lesz a sportkocsmáknak és egyéb, a szurkolókat óriáskivetítőkkel csábító vendéglátóhelyeknek.

 

Vannak, akik szabadságot is kivesznek a világbajnokság kedvéért. Néhány szabadnappal a bajnokságot nézők 8%-a számol, hosszabb szabadságot pedig 3-4% tervez annak érdekében, hogy ne maradjon le semmiről – könnyen lehet, hogy az augusztusi nyaralás rovására.

 

A spanyoloknak szurkolnak legtöbben

 

Bár a magyar válogatott nincs ott Brazíliában, a jelek szerint ezúttal sem nézzük közömbösen más nemzetek vetélkedését. A vb-t nézők háromnegyede szurkol valakinek: nagyjából ugyanannyian vannak, akik egyetlen ország válogatottjának a sikeréért szorítanak, mint azok, akik több csapatot is favorizálnak; egy harmadik, közel hasonló nagyságú csoportba pedig azok tartoznak, akik még nem tudják, kihez húz majd a szívük, de úgy gondolják, hogy idővel – talán az első meccsek élményei alapján – választanak majd számukra szimpatikus együttest.

 

Azok körében, akik már most elkötelezték magukat, egyértelműen Spanyolország a kedvenc: 41% szurkol a címvédőnek, míg Németország sikerének 31, a házigazda brazilokénak pedig 29% örülne. Népszerűnek számít még az olasz és a holland válogatott is – előbbinek 24, utóbbinak 20%-nyi híve van – rajtuk kívül már csak az angol, az argentin és a portugál csapat élvezheti a magyar szurkolók legalább egytizedének támogatását.

Ami pedig az esélyeket illeti, legtöbben a brazil válogatott végső győzelmére számítanak: 26% szerint a házigazdák nyerik meg a vb-t. A spanyolok elsőségére 24, német aranyra 17% tippel. Érdekes, hogy a fogadóirodák oddsai által második helyre rangsorolt Argentínát a magyar szurkolók nem tartják esélyesnek: Messiék sikerére csupán 4% fogadna.

 

4 év múlva is outsiderként?

 

És mi a helyzet a magyar válogatottal? Nos, az talán nem meglepő, hogy a világbajnokságot nézők kétharmadát jobban érdekelné az esemény, ha a mieink is ott lennének a résztvevők között, sőt ebben az esetben azok közül is sokakat megmozgatna az esemény, akiket a következő egy hónap – így, magyarok nélkül – hidegen hagy. Arra azonban nagyon kevesen látnak reális esélyt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a közeljövő világeseményein. Mindössze 8% optimista, 52% ellenben minimális esélyt sem lát arra, hogy akár a 2016-os Európabajnokságon, akár a 2018-as világbajnokságon izgulhatunk majd a magyar fiúkért.

 

(Az adatok az NRC 1200 fős, a 18-59 éves magyar lakosságra reprezentatív online felméréséből származnak.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük