Steven Spielberg egyik kiemelkedő alkotása A cápa, amely egyéb kultikus műveivel együtt hétvégén a Paramount Channel képernyőjére érkezik. A cápa több mint 471 millió dolláros bevételével korának egyik legsikeresebb alkotása volt, amit többek között John Williams főcímdalának is köszönhetett.

 

Steven Spielberg egyik kiemelkedő alkotása A cápa, amely egyéb kultikus műveivel együtt hétvégén a Paramount Channel képernyőjére érkezik. A cápa több mint 471 millió dolláros bevételével korának egyik legsikeresebb alkotása volt, amit többek között John Williams főcímdalának is köszönhetett.

 

Íme, öt érdekesség, amit tudni érdemes A cápáról, ami július 30-31-én rettegésben tartja majd a nézőket a Paramount Channel műsorán.

 

Rekorder lett

A cápa forgatását eredetileg 55 napra tervezték, de végül 159 lett belőle. Csak a nyitó jelenet felvétele 3 napot vett igénybe, és az elhúzódó forgatás természetesen a költségvetést is megnövelte. Az eredetileg 3,5 millió dollárra tervezett mozi büdzséje a végére megközelítette a 9 milliót, a film viszont több mint 471 millió dolláros bevételt hozott a készítők konyhájára, ami akkoriban rekordnak számított.

 

Nagyágyúról nevezték el

A filmben szereplő félelmetes fehér cápa bábu Steven Spielberg rendező ügyvédjéről, Bruce Ramerről kapta a nevét, aki többek között Demi Moore-t, Ben Stillert és Clint Eastwoodot is képviseli.

 

Spielberg kinevette a zenét

Amikor Spielberg először meghallotta A Cápa mára híressé vált, John Williams által jegyzett, mindössze az E és F hangokat tartalmazó zenéjét, kinevette, mert azt hitte, hogy az csak egy vicc. Az idő azonban igazolta a zeneszerző zsenialitását, hiszen a művet Oscar-díjjal jutalmazták – az ismert dallam hétvégén a Paramount Channel műsorán csendül majd fel. A Sugarlandi hajtóvadászat után egyébként A Cápa volt a második film, amin Williams és Spielberg együtt dolgozott, és azóta is minden Spielberg-mozinak ő a zenefelelőse.

 

Valódi rettegés

A cápa első áldozata egy úszó volt, akit Susan Backlinie alakított. Annak érdekében, hogy a támadás valódinak tűnjön, a színésznő lábaira egy hámot erősítettek és a partról kábelekkel húzogatták oda-vissza. Backlinie-nek azonban nem árulták el, mikor fogják „megtámadni", így teljesen valódi volt az arcán látható rettegés.

 

Túlsúlyos cápa

A „főszereplő" 1 óra 21 percen keresztül nem látható a filmben, aminek egészen egyszerű oka volt: az épített mechanikus cápa ugyanis nem működött megfelelően. A modellt ráadásul nem tesztelték vízben a produkció előtt, így amikor először helyezték az óceánba, azonnal elsüllyedt. Egy másik jelenetnél pedig, amikor az Orca fedélzetén volt, a hajó süllyedt el a kamerákkal együtt, így az elkészült felvételek is veszélybe kerültek. Szerencsére azonban gyorsan New Yorkba értek velük, ahol sikerült megmenteni a nyersanyagot.

 

Spielberg hétvége július 30-án és 31-én a Paramount Channel műsorán, benne:

 

Július 30.

16.10 Jurassic Park 2. – Az elveszett világ

18.40 E.T. – A földönkívüli

21.00 A cápa

 

Július 31.

17.55 A.I. – Mesterséges értelem

 

További Cápa részek:

Július 30.

23.45 Cápa 2. (Jeannot Szwarc rendezésével)

 

Július 31.

21.00 Cápa 3. (Joe Alves)

23.10 Cápa 4. – A cápa bosszúja (Joseph Sargent rendezésével)

01:10 A cápa

03:20 Cápa 2. (Jeannot Szwarc rendezésével)

 

https://www.facebook.com/paramountchannelhungary/videos/649584131885301

http://www.paramountchannel.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük