Elindult a társasház-biztosítások szezonja. Akár súlyos tízezrekbe kerülhet később, ha  most nem kellő figyelemmel járnak el a lakók. Mire kell figyelni a megfelelő konstrukció kiválasztásakor? Hogyan lehet spórolni a a társasház-biztosítással?  Egy tízlakásos ház esetében akár harmincszázalékos megtakarítást is el lehet érni. Számoljon utána a http://www.tarsashaz-biztositas.hu/ oldalon.

 

Elindult a társasház-biztosítások szezonja. Akár súlyos tízezrekbe kerülhet később, ha  most nem kellő figyelemmel járnak el a lakók. Mire kell figyelni a megfelelő konstrukció kiválasztásakor? Hogyan lehet spórolni a a társasház-biztosítással?  Egy tízlakásos ház esetében akár harmincszázalékos megtakarítást is el lehet érni. Számoljon utána a http://www.tarsashaz-biztositas.hu/ oldalon.

A társasházi lakóközösségek túlnyomó részében március-április tájékán hívják össze a közgyűlést, és az épületek biztosításáról. Ilyenkor döntik el, köt-e a társasház biztosítást, ha még nincs, illetve ilyenkor születik döntés arról is, hova köt át, ha már van, de jobbat akar.

A lakásbiztosítási piac termékeit nehezebben lehet összehasonlítani, mint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékeket, mert utóbbiaknál kevesebb paramétert kell figyelembe venni.

Idén azonban a korábbiaknál könnyebbé vált a lakóépület számára a megfelelő konstrukció kiválasztása, ugyanis a hetekben megkezdte működését Magyarország első társasház-biztosítási díjkalkulátora, a Kontakt Humán Biztosítási Alkusz Kft. által kifejlesztett http://www.tarsashaz-biztositas.hu/. Az oldalon egy-két perc alatt kiszámolható, hogy az adott épületet melyik biztosító mennyire biztosítaná (biztosítási összeg) és mekkora összegért vállalja. Így pedig pillanatok alatt kiderül, hogy nincs-e jóval kedvezőbb ajánlat a társasház meglévő biztosításánál. Új biztosítás kötése esetén pedig egy blikkre összehasonlítható az összes biztosító ajánlata, és könnyen kiválasztható a társasház számára az optimális megoldás.

Az alábbi adatok szükségesek a kalkulációhoz: a lakások össznégyzetmétere, a lakások száma, az épület anyaga (panel, tégla), a tetőzet típusa (magas, lapos), az épület kora, az irányítószám, a lépcsőházak száma, lift van-e, valamint egy e-mail cím.

A díjszámítás mellett az oldal számos hasznos információval is szolgál a társasház-biztosítások iránt érdeklődő ügyfeleknek, közös képviselőknek, így például a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszok, de megtalálható egy káresemény-gyűjtemény is, amelyben a laikusok számára is érthető nyelven szedték össze a készítők a társasházaknál legsűrűbben előforduló káreseményeket és az arra általában adható kártérítések típusait.

Érdemes kötni, mert megtakaríthatunk vele

Magyarországon továbbra is igen magas azoknak a társasházaknak az aránya, amelyek nincsenek bebiztosítva: felmérések szerint vidéken a lakóközösségek több mint felének nincs biztosítása, és az arány a fővárosban is csak hangyányival jobb.

„Pedig akár még spórolni is lehet a társasház-biztosítással: összességében ugyanis jóval olcsóbb ez a megoldás, mintha mindenki külön biztosítaná a lakását az épületben. Egy tízlakásos épület esetében akár harmincszázalékos megtakarítást is el lehet érni ilyen módon" – hangsúlyozza Kovács Gergely, a díjkalkulátort kifejlesztő Kontakt Humán Biztosítási Alkusz Kft. szakértője.

Mindehhez tudni kell, hogy két fajtája van a társasház-biztosításnak. Az egyik csupán a lakóépület osztatlan közös területeit, a lépcsőházat, padlást, pincét, tetőt, folyosót biztosítja. Ezt ma már szinte senki sem használja, hiszen nagyobb, több lakást, valamint a közös területeket is érintő kár esetén sok a bonyodalom vele. Például, ha egy csőtörés miatt a pince és több lakás is elázik, akkor egyszerre több biztosító kárszakértőjét kell a helyszínre hívni tárgyalni.

A teljes körű társasház-biztosítással az előbb említett problémák ugyanakkor elkerülhetők, és az említett megtakarítás is elérhető. „Ez a biztosítási forma nem csupán a közös tulajdonú területeket fedi le, hanem a lakások szerkezeti részeit is. Így például véd többek közt cső- és ablaktörés esetén is. Spórolni pedig pont azzal lehet, hogy ennél fogva gyakorlatilag feleslegessé teszi az önálló lakásbiztosítást" – magyarázza Kovács Gergely.  Külön ugyanis csak a lakásban lévő háztartási ingóságokat, értéktárgyakat kell biztosítani.

Hogyan működik?

Fontos tudni, hogy a társasház-biztosítás megkötéséhez lakógyűlési egyetértés kell, azaz közgyűlést kell összehívni, amelyen a megjelent tulajdonosok tulajdoni arányban több mint felének az egyetértő szavazata szükséges. A közös képviselő csak a többségi döntést követően ülhet le a biztosítóval tárgyalni. A biztosítás megkötése után a biztosítás díja beépül a közös költségbe, amelyet négyzetméter-arányosan osztanak el a lakások között. Akinek tehát kisebb a lakása, arányosan alacsonyabb havidíjat is fizet majd a biztosításért.

Hasznos bővítések

Ha már döntött a társasház arról, hogy biztosítást kötne, érdemes az alapkonstrukciót kibővíteni alapszintű, illetve bővített felelősségbiztosítással is. Az előbbi ugyanis már a társasház által harmadik fél számára okozott károkra is fedezetet nyújt, például arra, ha a vakolat ráesik a ház előtt parkoló többmilliós autóra, vagy ha az épület előtti jeges járdán eltöri valaki a lábát, és kártérítést követel ezért. Az utóbbi alapján pedig a lakók egymásnak okozott kárait is fizeti a biztosító.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük