2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SPSS-labort adtak át az ELTE Társadalomtudományi Karán

5 perc olvasás
<font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> </font></font></font><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span><span class="inline left"><a href="/node/318"><img class="image thumbnail" src="/files/images/spss.gif" border="0" alt="SPSS" title="SPSS" width="96" height="96" /></a></span> </span></font></font></font> <p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">Az SPSS<span>  </span>a világ vezetõ adatelemzõ- és statisztikai szoftver szállítója.<span>  </span>Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara volt 20 évvel ezelõtt az elsõ intézmény, ahol az SPSS megoldásait használták és oktatták, ez az együttmûködés erõsödött most tovább az egyetemi kar és az<span>  </span>SPSS Hungary<span>  </span>2007.március 22-én aláírt, három évre szóló szerzõdésével.<span>  </span></font></font></font></p><p><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">

 spss 

Az SPSS  a világ vezetõ adatelemzõ- és statisztikai szoftver szállítója.  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara volt 20 évvel ezelõtt az elsõ intézmény, ahol az SPSS megoldásait használták és oktatták, ez az együttmûködés erõsödött most tovább az egyetemi kar és az  SPSS Hungary  2007.március 22-én aláírt, három évre szóló szerzõdésével. 

 spss 

Az SPSS  a világ vezetõ adatelemzõ- és statisztikai szoftver szállítója.  Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara volt 20 évvel ezelõtt az elsõ intézmény, ahol az SPSS megoldásait használták és oktatták, ez az együttmûködés erõsödött most tovább az egyetemi kar és az  SPSS Hungary  2007.március 22-én aláírt, három évre szóló szerzõdésével. 

 A megállapodás egy új számítógépes laboratóriumról szól, melyet az SPSS Hungary szerelt fel 20 darab számítógéppel és a legkorszerûbb elemzõ szoftverekkel, köztûk vezetõ termékével, a Clementine elnevezésû adatbányászati szoftverrel. 

 

 

Az új szoftver kezelésének begyakorlása további munkaerõpiaci esélyt biztosít a labort használó hallgatóknak. Bár a szoftverek licencét a Társadalomtudományi Kar vásárolta meg, az együttmûködés kiterjed az SPSS statisztikai szoftver kedvezményes egyetemi szintû használatára is.  Az egyetem által felhasznált licencek üzleti értéke meghaladja a 150 millió forintot.  

Az SPSS korábban is széles körben elérhetõvé tette felsõoktatási intézmények oktatói és hallgatói számára statisztikai elemzõ szoftvereinek használatát, emelve ezzel a hazai adatelemzõ és adatbányász képzést. Az SPSS Hungary az oktatási intézmények számára kedvezményes licencárakat alkalmaz,  tanfolyamait, továbbképzési lehetõségeit igen kedvezõ áron kínálja oktatóknak és hallgatóknak.

 Az SPSS és az ELTE Társadalomtudományi Kar  gyümölcsözõ együttmûködésének köszönhetõen a már korábban is egyetemi szinten használt SPSS statisztikai szoftver mellett az ELTE hallgatói megismerhetik a Clementine alkalmazást is, ami a világ vezetõ adatbányászati alkalmazása a Gartner elemzõ cég felmérése szerint. Rudas Tamás, az ELTE Társadalomtudományi Karának Dékánja kifejtette, hogy az SPSS oktatása terén a Társadalomtudománya Karnak immár több évtizedes hagyományai vannak.

 

 

Ez a szoftver a legelterjedtebb a gazdasági élet és a közigazgatás legkülönbözõbb területein,  melyben szerepe van a náluk végzett hallgatók tevékenységének is.  Az igazán eredményes elemzõi tevékenységhez a legújabb adatbányászati módszereket kell ismerni, ezért különösen hasznos a Kar hallgatói számára a Celementine szoftver bevonása az oktatásba. A gépterem hivatalos átadására ünnepélyes keretek között 2007. március 22-én került sor az ELTE lágymányosi épületében. Az ELTE Társadalomtudományi Karának lágymányosi tömbjében több mint kétezer hallgatót oktatnak.  

 

 

A képzés során olyan ismereteket kívánnak nyújtani, melyek birtokában a végzett hallgatók fel tudják ismerni az egész társadalom, vagy a kisebb-nagyobb közösségek gondjait, s megoldást is ki tudnak dolgozni ezekre.   A bolognai rendszer keretrendszerét követve, kisszámú alapképzési szak (kettõ) fogadja a karra belépõket, de ezek a szakok számos, különbözõ mesterszintet nyújtó továbbtanulást tesznek lehetõvé. 

 

A Karon hagyományosan választható szak a szociológia, szociálpolitika, szociális munka, nemzetközi tanulmányok, politológia, kulturális antropológia.  Számos más mesterszintû szak akkreditálása most van folyamatban.   A képzés mottója; széleskörû alapozás, alkalmazott tudással.  A Karon folyó képzésben kitüntetett szerepet játszik a társadalom egyes csoportjait érintõ problémák általános társadalomtudományi és történeti szemléletû kezelése, valamint a legmodernebb empirikus kutatási technikák alkalmazása.  Ebbõl kifolyólag, a karon végzett hallgatók nemcsak tudományos, közigazgatási és adminisztratív pozíciókban tudnak elhelyezkedni, de igen sikeresen szerepelnek üzleti,  piackutatási területen is.  

A Kar oktatói körének tudományos színvonalát jelzi, hogy valamennyi társadalomtudományi kar közül itt a legmagasabb a tudományos minõsítéssel rendelkezõk aránya. Az oktatás komoly támasza a színvonalas karai infrastruktúra; a könyvtár és a négy számítógépes laboratórium.  Rudas Tamás dékán elmondta, terveik között más cégekkel kötendõ hasonló megállapodások is szerepelnek, hogy hallgatóik minél több hasznos idõt tölthessenek a számítógép elõtt.  

Körmendi György, az SPSS Hungary ügyvezetõ igazgatója hangsúlyozta a mostani megállapodás kiemelkedõ részletét, a Clementine adatbányász alkalmazás megismerhetõvé tételét.  Sõt, a hallgatók számára lehetõvé teszik, hogy akár otthoni gépeiken is használják a Clementine-t.  Nagyon komoly üzleti termékük a Clementine (ára 7 millió Ft), ami szerver-kliens megoldás, de önállóan is futtatható asztali gépeken.  Ma már az általánosan használható irodai szoftverek közé sorolják.  A világon a legelterjedtebb adatbázis-szoftver.  Nálunk a T-com és más nagy cégek használják, nagy hozzáadott értéket produkál.   

Az elmúlt év során  összesen 2.500 licencet adott ki az SPSS a felsõoktatás számára, több mint 150 millió Ft értékben.  A cég számára az ELTE kiemelt jelentõségû, ezért ebbõl 800 licencet az ELTE kap.

 A SPSS évtizedek óta sikerrel mûködõ termék, már a DOS-os korszaktól kezdve ismerik, aki ezt a szoftvert megfelelõ szinten elsajátítja, annak nem lehet elhelyezkedési gondja.  A nagy multi-cégek többségénél ezt futtatják. Az SPSS tanfolyamaira online is lehet jelentkezni, az www.spss.hu/oktatas   weboldalon.   

www.spss.hu www.spss.hu/oktatas  

www.spss.hu/szeminarium  

www.tatk.elte.hu       

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.