2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Érd el ? tartsd ott!

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/320"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hirdet.thumbnail.jpg" border="0" alt="A plakát" title="A plakát" width="75" height="100" /></a></span> A kettõs utasítás szigorú parancs, akár jelszava is lehetne a háziorvosoknak. A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított ?Éljen 140/90 alatt!" programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában. <p><strong>

a plakát A kettõs utasítás szigorú parancs, akár jelszava is lehetne a háziorvosoknak. A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított ?Éljen 140/90 alatt!" programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában.

a plakát A kettõs utasítás szigorú parancs, akár jelszava is lehetne a háziorvosoknak. A Magyar Hypertonia Társaság 2005 õszén indított ?Éljen 140/90 alatt!" programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mozgalommá nõtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában.

 

dechatel rudolf A feladat azért is különösen fontos – mondta el dr. de Châtel Rudolf egyetemi tanár, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke – mert a szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében mindenhol a világon a magas vérnyomás áll. A megfelelõnek tartott 140/90 értéket a betegek igen nagy hányada nem éri el és ennek oka lehet az elégtelen kezelés vagy a betegek fegyelmezetlensége egyaránt! A cél e két ok határozott visszaszorítása. Nálunk a programba ezernél több háziorvost sikerült bekapcsolni. A segítségükkel el kell tüntetni a köztudatból azt a tévhitet, hogy a 100+életkor a helyes vérnyomásérték. Idõs korban is a 140/90 a megfelelõ, ugyanakkor, ha valaki alkalmanként – nem rendszeresen – ettõl eltérõt mér, akkor sem kell megijedni. A vérnyomás ugyanis egészséges embernél is percrõl percre változik.


dr kékes ede 
A program koordinátora, dr. Kékes Ede szerint a 2006 novemberében indított adatfelvétel, és az azóta már részben feldolgozott regiszter adatok, valamint a tavaly õszi lakossági kutatás azt mutatják, hogy a program elérte a kitûzött célokat, illetve az érintettek oldaláról megfogalmazódott az igény egy ilyen irányú, segítõ kezdeményezés folytatására. A programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek elsõ eredményei azt mutatták meg, hogy a mozgalom segítségével mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitûzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhetõ meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest. Az újbóli mintavétel alapján a feldolgozott adatokból kitûnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya.

Az LHS Consulting 2006 novemberében telefonos kutatást indított a mozgalom lakossági fogadtatásának felmérésre. Az ezer fõs megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók 45 százaléka találkozott az ?Éljen 140/90 alatt!" címû programmal. A célokkal megegyezik az is, hogy a megkérdezettek 46,1 százaléka legalább havonta ellátogat kezelõorvosához, 67,9 százalékuknak pedig megmérik a vérnyomását az orvos-beteg találkozások alkalmával. Emellett a válaszolók 55,4 százaléka rendszeresen méri otthon a vérnyomását, 57,4 százalékuknak pedig van otthon vérnyomásmérõ készüléke.


kollegánk a vallatószékben....  
Az üzenetátadás sikerét jelzi, hogy a megkérdezettek 95,4 százaléka tisztában van vele, hogy a normális vérnyomás felsõ határa 140/90 Hgmm, 48,6 százalékuk figyelmeztette ismerõseit is, hogy figyeljenek oda vérnyomásukra, további 11,8 százalékuk pedig nagyobb gondot fordít saját vérnyomásértékeinek alakulására. Ám mindezek mellett az is kiderült, hogy a kezelt betegek 42 %-a túlsúlyos, 34 % kifejezetten elhízott, anyagcsere adataikat tekintve 61 százalékuknál a koleszterin szint, 54 %-nál a vérzsír szint, 49,4 %-nál pedig a vércukor szint kóros. A 14 és 18 év közöttiek körében is tapasztalható a testsúly többlet és a vérnyomás emelkedés, erre a gyermekorvosok figyelmét is rendszeresen felhívják. Különösen fontos itt a ?nem gyógyszeres" kezelés, például a sófogyasztás visszaszorítása.

A válaszadók egyértelmûen úgy gondolják, hogy a magas vérnyomás veszélyes betegség, amelynél fontos az odafigyelés és a gondozás, illetve tisztában vannak a program által is megfogalmazott ténnyel, hogy csak rendszeres és folyamatos kezelés mellett tartható fenn a magasvérnyomásos-betegeknél a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték. A véleményt nyilvánítók 76,3 százaléka gondolja úgy, hogy hasznos mozgalom jött létre az ?Éljen 140/90 alatt!" programmal, 15,6 százaléka nyilatkozta, hogy a kampány hatására jobban odafigyel vérnyomására, 4,2 százalékuk pedig rendszeresen feljegyzi az otthon mért vérnyomásértékeit.


dr kiss istván 
A fenti célok elérése érdekében idén újabb eszközökkel segítik az orvosok munkáját, ezáltal az érintett betegek túlélési esélyeinek javítását. A Társaság elnökhelyettese, dr. Kiss István beszámolt arról, hogy a 2007-es évben különleges hangsúlyt fektetnek a háziorvosok és kezelõorvosok mellett dolgozó asszisztensek képzésére. Egy 8 állomásos elõadás sorozat keretében, neves szakemberek segítségével hívják fel az asszisztensek figyelmét a gondozás jelentõségére, valamint a legfontosabb tényezõkre, amelyekre a mindennapi munkájuk során feltétlenül oda kell figyelniük, amikor egy magasvérnyomás-betegségben szenvedõ beteggel találkoznak. A képzésen részt vevõ asszisztensek megismerkedhetnek a gondozást elõsegítõ eszközök használatával is, amelyek mind nekik, mind az orvosoknak hasznos segítséget nyújthatnak a hipertóniás betegek megfelelõ szív- és érrendszeri értékeinek szinten tartásához. A továbbképzés végén a Társaság minden, a képzést sikeresen teljesítõ asszisztenst ?a Hypertonia Gondozás Minõsített Asszisztense" címmel tünteti ki.


mappa 
A folyamatos gondozás elõsegítésére Tanácsadó kézikönyvet állítottak össze, amelynek egyes részeit a havi rendszeres orvos-beteg találkozásokkor adják át a magas vérnyomásban érintett betegeknek. A modulos szerkezet ösztöni a beteget arra, hogy rendszeresen látogassa kezelõorvosát, ugyanakkor minden egyes rész önállóan feldolgoz egy-egy témakört, valamint hasznos tanácsokat ad a magasvérnyomásos-beteg életvitelével kapcsolatban.

A programba bevont betegek emellett feliratkozhatnak egy rendszeres SMS, e-mail és levél értesítõ szolgáltatásra, amely segíti õket a kezelés folytonosságának fenntartásában. A Társaság idén megújítja a már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonalát is, amely a korábbi élõ kapcsolaton kívül, kibõvített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklõdõket. A tanácsadó vonal 2007. április 2-tól érhetõ el újra.

A tavalyi sikeres betegszervezeti pályázatot idén is meghirdeti a Társaság. Március elejétõl már hozzáférhetõ a http://www.hypertension.hu/ internetes oldalon a pályázat kiírása és a beküldendõ pályázati lap, illetve a civil szervezetek újsághirdetésben és postai úton is értesülhettek a lehetõségrõl. Az érdeklõdõk a pályázattal kapcsolatban további információt kaphatnak az eljen14090alatt@vmkomm.hu e-mail címen, vagy a 06-1/270-2822 telefonszámon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.