2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hogyan építsünk gazdaságosan medencét?

7 perc olvasás
Ez a kép egy gazdaságosan épített, újonnan telepített medencét ábrázol egy festői kertben. A medence körül jól előkészített, sima talaj található geotextillel és beton járólapokkal, részben visszahúzott szolártakaróval. A közelben növények és fák biztosítanak kellemes árnyékot. Egy kis fa szerszámos házikó is látható, amely a medence felszerelését tárolja. A gyerekek boldogan játszanak a medencében, és a jelenet napsütéses, meghitt nyári napot ábrázol. A gazdaságos szó napjainkban nagy jelentőséggel bír, legyen szó a medence gazdaságos jellegéről, vagy bármi másról. A hosszútávú és költség hatékony megoldás egy jövőbe mutató megtakartás és a pénzünk érdemes felhasználásának módja is egyben. Lássuk miként tudunk jól dönteni.
sos vizu medence gazdasagos medence euroastra hu

Hogyan építsünk gazdaságosan medencét – és melyik típust válasszuk?  – a hagyományos vagy a sós vízű medence, a klór fertőtlenítésű vagy a sós vízű és a drágább sóbontó berendezés? Lássuk a lehetőségeket, lesz min elgondolkodni az biztos, mert számos kérdés merült fel még bennük is, talán a válaszainkkal közelebb hozzuk számodra is a megoldást.

A medence építése a kertben egy remek módja annak, hogy élvezetesebbé tegyük a nyári napokat. Azonban fontos, hogy gazdaságosan és hatékonyan tervezzük meg az építést, hogy elkerüljük a felesleges költségeket és problémákat. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan építhetünk gazdaságosan medencét.

1. A megfelelő medencetípus kiválasztása

A kerti medencék három fő típusa közül választhatunk: felfújható szélű, fémvázas és fémpalástos medencék. Minden típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai:

 • Felfújható szélű medencék: Ezek a legolcsóbb és legegyszerűbb medencék. Könnyen felállíthatók, de hajlamosak gyorsan tönkremenni, különösen, ha macskák vagy kutyák vannak a közelben.
 • Fémvázas medencék: Ezek a medencék tartósabbak, és jobb vízeloszlást biztosítanak. A kerek alakú medencék a legideálisabbak, mert ezekben a víz jobban kering.
 • Fémpalástos medencék: Ezek a legstabilabbak, de egyes esetekben beásást igényelnek, ami megnöveli a költségeket és a munkaigényt.

2. A hely kiválasztása és előkészítése

A medence helyének kiválasztása és előkészítése kritikus lépés. Fontos, hogy a medence teljesen vízszintesen álljon, mert a legkisebb lejtés is egyenetlen terhelést okozhat, ami a medence károsodásához vezethet.

 • Szintezés: Egy szintező segítségével győződjünk meg arról, hogy a terület vízszintes. A magasabb részekről el kell távolítani a földet, nem pedig a mélyebb részeket feltölteni.
 • Geotextil használata: Helyezzünk geotextilt a medence alá, hogy megakadályozzuk a gyomok növekedését és védjük a medence alját.
 • Beton járólapok: A medence lábai alá beton járólapokat tegyünk, hogy megakadályozzuk a lábak besüllyedését.

3. Vegyszerek és vízkezelés

A medence vizének tisztántartása érdekében különböző vegyszerekre lesz szükségünk:

 • Klór: A leggyakoribb fertőtlenítő szer. Használhatunk klórtablettákat vagy folyékony klórt.
 • Algaölő: Megakadályozza az algák növekedését a medencében.
 • pH szabályozók: A pH érték beállítása fontos a víz tisztaságának megőrzése érdekében.

4. Vízforgató berendezés

A víz folyamatos forgatása és szűrése elengedhetetlen a tiszta medencevíz fenntartásához. Két fő típusa van a vízforgatóknak: papírszűrős és homokszűrős. A homokszűrős vízforgatók hatékonyabbak és tartósabbak.

5. Fedés és hőszigetelés

A medence fedése megakadályozza a szennyeződések bejutását és csökkenti a víz párolgását, ami energiamegtakarítást eredményez. Használhatunk szolártakarót is, amely napenergiával melegíti a vizet.

6. Karbantartás és tisztítás

A rendszeres karbantartás és tisztítás elengedhetetlen a medence hosszú távú használhatósága érdekében. Napi szinten szedjük össze a leveleket és rovarokat a vízből, valamint hetente végezzünk alaposabb tisztítást.

sos vizu medence gazdasagos medence euroastra hu 2

Költségek

A medence építésének és fenntartásának költségei változóak, de néhány alapvető kiadásra számíthatunk:

 • Medence ára: típustól függően 50-150 ezer forint között.
 • Vegyszerek: szezononként 20-40 ezer forint.
 • Vízforgató berendezés: 40-100 ezer forint között.
 • Kiegészítők és szigetelés: 10-30 ezer forint között.

Ezekkel az irányelvekkel és tippekkel gazdaságosan és hatékonyan építhetjük meg és tarthatjuk karban a medencénket, így sok örömünk lesz benne a nyári hónapok során.

7. Sós vízű medencék: Az új sláger

Az utóbbi években a sós vízű medencék egyre népszerűbbek lettek. De miért választják egyre többen ezt a megoldást? Nézzük meg az előnyeit és hátrányait!

Előnyök:
 • Kellemesebb fürdési élmény: A sós víz lágyabb a bőrnek és a szemnek, mint a klóros víz. Nem csípi a szemet és nem szárítja ki a bőrt.
 • Kevesebb vegyszer: A sós víz természetes módon tartja tisztán a medencét, így kevesebb klórt és egyéb vegyszert kell használni. A sós vízben lévő klór természetes úton képződik, ami kevesebb vegyszermaradékot jelent.
 • Költséghatékony: Bár a kezdeti beruházás magasabb lehet a sóbontó berendezés miatt, hosszú távon kevesebbet kell költeni vegyszerekre.
 • Környezetbarát: Kevesebb vegyszer használata környezetkímélőbb megoldást jelent.
Hátrányok:
 • Kezdeti költségek: A sóbontó berendezés telepítése és a medence átalakítása költséges lehet.
 • Karbantartás: Bár kevesebb vegyszert igényel, a sóbontó berendezést rendszeresen karban kell tartani.
 • Korrózió: A sós víz hajlamosabb a fémrészek korróziójára, ezért fontos a megfelelő anyagok és bevonatok használata.
Sóbontó berendezés

A sóbontó berendezés a medence vizében lévő sóból klórt állít elő, ami folyamatosan tisztítja a vizet. Ez a folyamat gazdaságosabb és környezetbarátabb, mint a hagyományos klórozás.

A sós vízű medencék egyre népszerűbbek a kerti medence tulajdonosok körében, köszönhetően a kellemesebb fürdési élménynek, a kevesebb vegyszerhasználatnak és a hosszú távú költséghatékonyságnak. Bár a kezdeti beruházás magasabb lehet, a sós vízű medence fenntartása környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldást jelent.

Sóbontó készülék: A standardtól a sós vizes medencékig!

A sóbontó készülékek forradalmasították a medencefertőtlenítést, kiváló alternatívát kínálva a hagyományos klórozás helyett. Egyre több medencetulajdonos dönt úgy, hogy átáll a sós vízű medencére, köszönhetően a számos előnynek, amelyet ezek az eszközök biztosítanak.

A sós vizes medence előnyei

Az úszómedencék jellemzői közé tartoznak a vörös szemek, bőrirritációk és a jellegzetes klórszag. Ezek a kellemetlenségek sokakat érintenek, különösen az allergiásokat és az érzékeny bőrűeket. A sóbontó készülékek segítségével azonban klasszikus klór nélkül fertőtleníthetjük medencénket, így ezek a problémák megszűnnek. Ezenkívül a sóbontó készülékek kevésbé terhelik a környezetet, mivel a sós víz fertőtlenítése egy ciklikus folyamat, ami folyamatosan újratermelődő klórt biztosít​.

Hogyan működik a sóbontó készülék?

A sóbontó készülékek működésének megértéséhez fontos tudni, hogy a klórnak különböző formái vannak. A medencékben használt szabad klór fertőtlenít, míg a kötött klór irritációkat és kellemetlen szagot okoz. A sóbontó készülékek a medence vizében lévő sót (nátrium-klorid) nátrium-hipoklorittá alakítják, amely egy szabad klórfajta. Ez a folyamat minimalizálja a kötött klór képződését, így a víz tiszta és kellemes marad​.

A sóelektrolízis magyarázata

A sóbontó készülékek használata egyszerű: sót kell önteni a medence vizébe, és elérni egy bizonyos sókoncentrációt (például az Intex esetében 3 ezrelék). Az eszköz a nátrium-kloridot nátrium-hipoklorittá alakítja, amely hatékonyan fertőtleníti a vizet és lebontja a kötött klórt. Ez különösen előnyös az érzékeny bőrű vagy bőrproblémákkal küzdő emberek számára, mivel minimalizálja az irritációkat​.

Sóbontó készülék: Medencefertőtlenítés klór helyett sóval

A sóbontó készülékek számos előnnyel járnak:

 • Nincs többé kombinált klór: A szabad klór hatékonyan fertőtlenít anélkül, hogy kötött klór keletkezne, amely irritációt okoz.
 • Cianursav csökkenés: A klasszikus klórkészítményekkel ellentétben a sóbontó készülékek nem emelik a cianursav szintjét, amely stabilizálja a klórt, de túl magas koncentrációban csökkenti a fertőtlenítés hatékonyságát.

A sóbontó készülékek kiváló minőségű alternatívát kínálnak a klasszikus klórozáshoz képest. Javítják a medence vizének minőségét, kényelmesebbé és egészségesebbé teszik a fürdést, valamint környezetbarát megoldást jelentenek. Ha Ön is szeretne kristálytiszta, kellemes vizet a medencéjében, érdemes megfontolni egy sóbontó készülék beszerzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.