2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Statisztika

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97569"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1163.jpg" border="0" width="272" height="185" /></a></span>Közel az év vége, rövidesen elárasztanak bennünket a 2015. évről szóló statisztikák. A jövedelem ennyivel és annyival, a reálkereset amannyival növekedett az előző évhez, hónaphoz, más statisztikához viszonyítva. Azok közé tartozom, akik többnyire elhiszik a statisztikákat. Néha azonban kételyeim támadnak. Mondok egy példát.

Közel az év vége, rövidesen elárasztanak bennünket a 2015. évről szóló statisztikák. A jövedelem ennyivel és annyival, a reálkereset amannyival növekedett az előző évhez, hónaphoz, más statisztikához viszonyítva. Azok közé tartozom, akik többnyire elhiszik a statisztikákat. Néha azonban kételyeim támadnak. Mondok egy példát.

Közel az év vége, rövidesen elárasztanak bennünket a 2015. évről szóló statisztikák. A jövedelem ennyivel és annyival, a reálkereset amannyival növekedett az előző évhez, hónaphoz, más statisztikához viszonyítva. Azok közé tartozom, akik többnyire elhiszik a statisztikákat. Néha azonban kételyeim támadnak. Mondok egy példát.

   Feleségem nemcsak nagyon csinos, de nagyon okos asszony is. Egy antikvitásokat árusító, sikeres cég kreatív menedzsere. Restaurálja az ötvöstárgyakat, foglalkozik a vevőkkel, eredetvizsgálatot, értékbecslést végez és még a cég könyvelését is elkészíti. Tőle tudom a következőket.

   Az antikvitások adásvétele idényjellegű tevékenység. Például januárban és februárban nemigen tolonganak vevők az üzletben. Legfeljebb tájékozatlan és reménykedő eladók, akik megjelennek egy-egy festménnyel, ezüst étkészlettel, porcelánnal. A szezonális jellegből következik, hogy a cég alkalmazottainak létszáma tizenöt és huszonöt között mozog. Az ügyvezető igazgató úgy oldja meg a dolgot, hogy határozott időre szóló munkaszerződéseket köt, vagy külsősökkel dolgozik. Műbútor asztalosokkal, festmény restaurátorokkal, órásokkal, műszerészekkel, ügynökökkel, hórukk-emberekkel.

   Havonta egyszer vesznek fel készpénzt a számlavezető banknál. Ha az egyik hónapban nyolc milliót, a másikban tízmilliót vesznek fel, annak többféle oka lehet. Fizetésemelést kapnak az alkalmazottak. Növekednek a dologi kiadások. Rendezni akarnak egy régebbi tartozást. Meghozták a negyedéves áram.- és fűtésszámlát. Felvettek két külsőst, vagy elbocsátottak egyet. Vásároltak egy nagy értékű, háromajtós, gyönyörű copf stílusú, jávorfából készített szekrényt figurális berakásokkal. Két kisteherautót fel kellett újítani.

   A társadalombiztosítási járulék befizetéséből sem lehet pontosan következtetni a bérek alakulására. Takarhat jövedelem emelkedést. De létszámbővítést is. Az egyéb költségek terhére kifizetett összeg is csalafinta dolog. Mert lehet a műtárgy vásárláshoz kimenni a lakásokhoz taxival vagy villamoson is. Honnan tudják a statisztikusok, mennyivel emelkednek az átlagkeresetek? Megbecsülik? Kinyomozzák? Vagy a vesékbe látnak?

   De nem zsörtölődöm tovább. Inkább elhiszem a statisztikát a reálbér és reáljövedelem emelkedéséről. Egyetlen feltétellel. Tisztelettel kérem a statisztikusokat, válasszák külön, a havi 500.000, vagyis évi 6.000.000 forintos jövedelemmel bírók és az ennél kevesebbet keresők jövedelem változását, emelkedését. Mert az átlagok enélkül nagyon torzíthatnak.

   Ha egyik lábamat egy lavór jeges vízbe, a másikat nyolcvan fokos forróba teszem, akkor pont kellemesen fogom a lábamat áztatni?

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.