2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Stefánia elindult

7 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42161"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/StefaniaFesztival.thumbnail.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span> <p>Hölgyeim és Uraim! Tisztelt vendégek! Stefánia főhercegnő, belga királynő, hercegnő, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegnéje és József nádor unokája! - jelentette be emelkedett hangon a ceremóniamester a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában, miközben a zenekar tust húzott.</p><p> 

 stefaniafesztival.thumbnail

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt vendégek! Stefánia főhercegnő, belga királynő, hercegnő, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegnéje és József nádor unokája! – jelentette be emelkedett hangon a ceremóniamester a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában, miközben a zenekar tust húzott.

 

 stefaniafesztival.thumbnail

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt vendégek! Stefánia főhercegnő, belga királynő, hercegnő, az Osztrák-Magyar Monarchia koronahercegnéje és József nádor unokája! – jelentette be emelkedett hangon a ceremóniamester a Nyugati pályaudvar Királyi Várójában, miközben a zenekar tust húzott.

 

 stefania1.thumbnailA nagyszámú és lelkesen ünneplő tömeg elé bevonult a tükörteremből kíséretével Stefánia. Meine Damen und Herren, Hölgyeim és Uraim! Köszöntöm a kedves egybegyűlteket. Immáron második alkalommal van szerencsém együtt utazni Önökkel és társaságommal, hétvégi városunkba, Siófokra az ott megrendezendő csodálatos fesztiválra. Arra kérem Önöket, tartsanak velünk ezen az igazán hangulatosnak ígérkező utazáson, és töltsenek el velem együtt néhány felhőtlen napot, amelyben remélem az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

stefania%20(1).thumbnailFantasztikus programok lesznek a mesés Balaton partján. Auf wiedersehen, köszönöm!

stefania%20(2).thumbnailA zenekar ismét tust húz és a ceremóniamester sorban köszönti az előkelőségeket, az itt megjelent magyar színház és irodalomművészet kiemelkedő nagyságait, Kálmán Imre urat, a kitűnő komponistát, Krúdy Gyula urat, az utánozhatatlan stílusú írót, Jókai Mór urat, a regényírót, Karinthy Frigyes urat, akit ismernek a kontinensen innen és túl.

stefania%20(3).thumbnailIsmét felcsendül a taps, és a zenekari tus, majd gróf Bethlen István tolmácsolja Tisza Kálmán magyar királyi miniszterelnök üzenetét és üdvözletét. A pezsgős koccintás után Stefánia és kísérete kivonul az időközben beérkezett Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaság szerelvényéhez és a kíváncsi tömeget köszöntve, rezesbanda zenélése mellett, elfoglalják helyüket az indulást jelző vonaton.

akiseret.thumbnailA gőzmozdony vontatású szerelvény, füstös pöfékeléssel, a tömeg éljenzése és hosszas integetése után eltűnik a szemünk elől. Mindez történik 2010. augusztus 5-én, a Nyugati pályaudvaron! 

 akiseret%20(1).thumbnailÉs miért? Nos, 2010. augusztus 5. és 8. között második alkalommal rendezik meg Siófokon az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát és kultúráját idéző Stefánia Fesztivált.

akiseret%20(2).thumbnailA tavaly hagyományteremtő céllal beindított rendezvény nagy sikerére való tekintettel idén öt helyszínen zajló programsorozattal és sportversenyekkel várja Siófok a vendégeket a Stefánia Fesztiválra.

akiseret%20(3).thumbnailA monarchia idején épültek ki Közép-Európa legnagyobb és legfejlettebb vasúthálózatai, ezt idézte a fesztivál csütörtöki nyitónapja. Gőzmozdony-vontatású nosztalgiavonat, azaz Orient Express indult Budapestről Siófokra.

azenekar.thumbnailA Nyugati pályaudvar királyi várójában kosztümös kísérők és monarchia-korabeli jegykezelők fogadták az utasokat. A járattal érkezett a fesztiválra a Götz Anna alakította Stefánia hercegnő és udvari kísérete is. Akárcsak tavaly, a mostani díszes ceremóniát is megtisztelték a monarchia korának jeles személyiségei, a fesztivál idejére megelevenedett Kálmán Imre, Karinthy Frigyes, Jókai Mór, Krúdy Gyula és Rejtő Jenő is. Siófokon kosztümösök hintós felvonulása kísérte az érkezőket a hajóállomásra, ahol a megnyitót tartották.

azenekar%20(1).thumbnailA rendezvényre Balatonfüredről és Veszprémből is érkeztek korhű ruhákba öltözött csoportok. Este tartották a táncházas Monarchia-bált.

krudyudvozol108.thumbnailAz idei fesztivál különlegessége a Budapesti Operettszínház Elisabeth című musicalje lesz. Az Elisabethet 1996-os szegedi bemutatója óta nagy sikerrel játsszák, a főbb szerepekben Janza Katával, Bereczki Zoltánnal, Molnár Piroskával, Földes Tamással és Szabó P. Szilveszterrel. A Kerényi Miklós Gábor rendezte darab társzeneszerzője a magyar származású Grammy-díjas Lévay Szilveszter.

stefaniajokaikrudy%20075.thumbnailEgyedülálló és igazán látványos produkciónak ígérkezik a kortárs fényfestészeti attrakció, a raypainting. A vetítés a siófoki Fő teret és a környező épületeket használja majd vászonnak, ahol a produkció idején az újrafestés szemlélői is a műalkotás részévé válnak.

halokocsitarsasag.thumbnailA fesztivál fellépői között lesz többek között a Kistehén zenekar, a Balkán Fanatik, a Ladánybene 27, az Apáti Dixieland Band, a Chameleon Big Band és a Balaton Táncegyüttes.

rejtojenobucsuzik%20110.thumbnailRészletes program és történeti áttekintés olvasható a http://www.stefaniafesztival.hu/ oldalon. Ki is volt tulajdonképpen Stefánia?

halokocsitarsasag%20(1).thumbnailRudolf 1881-ben vette feleségül a 17 éves Stefánia belga királyi hercegnőt (1864-1945), II. Lipót belga király és Mária Henrietta királyné lányát.

nosztalgiavonatjegy.thumbnail Az udvar illetékes körei azért választották Stefániát, mert más katolikus uralkodó családból nem találtak megfelelően magas rangú jelöltet.

 eselindulavonat.thumbnailRudolf tragikus halála után az 1890-as években Stefánia hercegnő beleszeretett Lónyay Elemér grófba, de apja, a belga király és a bécsi udvar is ellenezte a rangon aluli házasságot, 1900-ban mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt.

Kedvelte az országot és a magyar konyhát, valószínűleg innen ered a számos Stefánia módra készült ételfajta, melyek közös jellemzője a főtt tojás tartalom.

Lónyai Elemér és felesége, Stefánia főhercegnő nyári birtoka a Bodrogolasziban található Lónyai kastély volt, melyet 1860-ban építettek. A főúri pár a második világháború alatt Pannonhalmán talált menedéket, és haláluk után a bencés rendre hagyták minden vagyonukat. Pannonhalmán található a Lónyay hagyatékból, Stefánia hercegnő egész alakos portréja dekoltált, gyönggyel és csipkével díszített fehér ruhában, fején ékköves koronával, kezében tollas legyezővel ábrázolva.

A milleneumi ünnepségek idején a május 2-án tartott megnyitón a királyi család mellett megjelent Rudolf özvegye, Stefánia is. Május 4-én Stefánia főhercegnő látogatást tett a védnöksége alatt álló terézvárosi Fehér Kereszt Egylet lelencházában.

2005. októberében ünnepség keretében leplezték le Siófokon a Vitorlás Klubház bejárata előtt Stefánia főhercegnő bronz mellszobrát (Sörös Rita szobrászművész alkotása) és Stefánia nevét kapta a siófoki jachtkikötő. A Stefánia főhercegnőről elnevezett jachtkikötő és a mellszobor olyan ember emlékét idézi meg, aki sokat tett a Balaton fürdőkultúrájáért. Védnökségével működött a siófoki kikötő szigetén létesített klubház, és gyakran töltötte nyarait a Sió és Hullám Szállodákban. Balatonfüreden az 1894-ben, Fehér Ipoly pannonhalmi főapát által építtetett – ma Ipoly Residence Balatonfüred – szállóban a nyitás utáni években Stefánia főhercegnő is vendégeskedett.

Széles körű karitatív tevékenységet végzett, több szociális intézményt és egyesületet támogatott. A Magyar Vöröskereszt védnöke is volt. 1895-ben Fehér Kereszt Országos Lelencházegyesület név alatt egyesül a Szegény Beteg Gyermek Egyesület és az Országos Lelencház Egylet, védnöknője gróf Károlyi Sándorné, majd Stefánia főhercegnő. 1915-ben megalakult az Országos Stefánia Szövetség.

Stefánia neve érdekes módon kapcsolódik a teniszhez. Magyarország bajnokságáért a Stefánia Yacht Egylet 1890-ben rendezte meg az első női egyes tenisz versenyét, amelyet Széchenyi István, Alice nevű unokája nyert. A következő évben Stefánia főhercegnő győzött. Ennek ellenére a századforduló után egy ad hoc bizottság az 1894. évi győztest ismerte el hazánk első bajnokának. Szőke Pál tenisztörténész fogalmazta meg, hogy „Széchenyi Alicét méltatták, mint a legnagyobb magyar unokáját, Rudolf trónörökös özvegyéről klubot, utat és tortaszeletet neveztek el, de a magyar bajnokságot mindkettőjüktől elvitatták".

És még egy érdekesség Stefániával kapcsolatban. 1885-ben a Balatoni-vitorlázó Egylet a hercegnő engedélyével felvette a Stefánia Yacht Egylet elnevezést, amiben az a meglepő, hogy addig a hercegnő még a Balaton közelében sem járt. Rudolf halála után 1892-ben pillantotta meg először a tó vizét, mikor Füreden tett látogatást, később a millenniumi ünnepségek idején pár napra visszatért ide. No, de félre a sok írással, mert vár a Balaton, vár Siófok és Stefánia!

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.