A nemzetközi hírű Fészek Művészklub 2012. február 3-i Fészek- Programfüzetében Svéd csavar címen egy svéd dalestre hívta tagjait, vendégeit.

 

    A nemzetközi hírű Fészek Művészklub 2012. február 3-i Fészek- Programfüzetében Svéd csavar címen egy svéd dalestre hívta tagjait, vendégeit.

 

   Lázár Eszter a klub művészeti vezetője így fogalmazta meg a meghívást:

 

Február 3. péntek este 19:00 óra

SVÉD CSAVAR

/Észak fényei/

Simándy Adél /Svédország/

műsora

Beszélgetőtárs:
Beregi Péter

Vendég:

Békés Attila

Hegedűs D. Géza

Tóth Éva

Leblanc Győző

Az est háziasszonya:

Szalontai Éva

 

A Fészek Klubban nem először lép fel svédországi művész, Galambos Tibor igazgató és Lázár Eszter művészeti vezető segítségével.

 

Göteborgból Jan Stjerna és Viktória lánya sikeres zongora-hegedű -és operett számainak tapsolhattunk.

 

Most Malmőből érkezett Simándy Adél, a svéd klubok kedvenc énekese.

Malmőből, Svédország harmadik legnagyobb városából, ahol sok magyar él és élénk művészeti élet zajlik.

 

Simándy Adél a nagy Simándy József unokahúga. Édesapja kiválóan hegedült, akivel a nagybácsi, Simándy József gyakran énekelt. Adél csodálattal hallgatta őket. Így már kislány korában magába szívta a zene és a dal szeretetét. Kislány korában Lenke néninél tanult énekelni. Több sikeres fellépése volt, szerepelt versenyeken is.

 

Mikor kikerült Svédországba -folytatta. A Maria Katolska Folkhögskola svéd katolikus népfőiskolán  tanult tovább énekelni, és egyúttal tanulta a -nem könnyű- svéd nyelvet is. 1988-ban került ki Svédországba, Malmőbe, ahol házasságot kötött. A házasságból két szép leánya született.

 

Adél gyakran lép fel svédországi klubokban. Énekel svéd és magyar népdalokat, egyházi énekeket, magyar operetteket.  Sikeres volt a Balatonlellei I. Magyar Világtalálkozón, amit dr.Tanka László alapított, szervezett. Adél a Világtalálkozó Kívánság műsorában neves művészekkel, Leblanc Győzővel, Tóth Évával, Maros  Gáborral és ismert külföldi énekesekkel együtt szerepelt.

 

A Svéd csavar című műsor beköszöntője és szervezője dr.Szalontai Éva, svéd tudósító, a Magyar Kultúra Lovagja volt, akit a Magyar Kultúra Napján, a magyar és külföldi kultúrák közötti híd szerepéért tüntettek ki. Szalontai Éva a hagyományos svéd-magyar barátság, a Wallenberg-év jegyében köszöntötte a megjelenteket.

 

A Svéd csavar című műsorban Adél svéd nemzeti viseletben, virágkoszorúval a fején, a Svédországban is jól ismert melodikus népdalokat énekelt. A dalokat Tar Károly neves svéd író, költő, műfordításában a közönség ajándékul kapta. Adél piros csizmában, magyar ruhában a malmöiek kedvenc magyar operett dalait is sikerrel énekelte. Simándy Adél beszélgetőtársa és a szellemes, profi moderátor Beregi Péter, érdemes művész volt.

 

Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színművész, rendező Tar Károly, Itt és ott című versét szavalta nagy átéléssel és az idegenbe szakadt magyarok kissé kesernyés életérzését mutatta be -a tőle jól ismert tehetséggel. A vers utolsó soraihoz… itt és ott más a nóta… csatlakozott Békés Attila, aranytollas újságíró, mandolin művész, tavaszt váró magyar népdalokkal.

Tóth Éva operett primadonna és Leblanc Győző opera -és operett énekes szívhez szóló, emlékezetes duettet énekeltek a Csárdáskirálynéból.  A sikeres, meleg hangú, szinte családias est fináléján a közönség is együtt énekelt Tóth Évával, Simándy Adéllal, Leblanc Győzővel.

 Sz. É.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük