2024.május.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

SVÉT 9.0. Csodálatos őszi napsütésben, igazán varázslatos hangulatban zajlott a Stílusos Vidéki Éttermiség idei éves közönségtalálkozója

4 perc olvasás

svet9_1.jpg A nemrég egyesületté szerveződött SVÉT 16 tagétterme közül 14 vett részt a rendezvényen, amelynek az idén a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád adott otthont.

 

A gasztrorandevúra mintegy 1500 vendég érkezett, akiknek személyesen a séfek tálalták az ételeket. A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. Az esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt.

 

Jótékonysági vacsora

Immár hagyomány a SVÉT-találkozók történetében, hogy a programot megelőző estén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A menüsort Mádon is a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei prezentálták. A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje az idén a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban mindannyian egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók, vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.

 

A jótékonysági vacsora az alábbi szakácsok közreműködésével zajlott:

  • Ruprecht László (SVÉT, Pannónia Gasztrohajó)
  • Somogyi Károly (Baricska Csárda, Chianti Étterem)
  • Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem)
  • Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely)
  • Durbák Norbert, (IKON Étterem)
  • Jahni László (Kistücsök Étterem)
  • Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár)

A borokat a Demetervin Pincészet, a Royal Tokaji Szőlőbirtok és Pincészet, az Áts Pince, Orosz Gábor Pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Barta Pince és a Szepsy Pincészet szállította a vacsorához.

 

Az idei SVÉT gasztrorandevú négy különálló helyszínen valósult meg, és mindegyik helyszínnek megvolt a maga sajátos atmoszférája. A Holdvölgy Pincészet kertjében babzsákfoteleken pihent az ízektől megfáradt vendégsereg, és a felfrissülést a NESPRESSO izgalmas kávéi, kávékoktéljai és a GUSTO Delicate finomságai is segítették. A Gusteau Kulináris Élményműhely árnyas teraszán jól esett kicsit üldögélni két fogás között, a Zsirai vendégház kertjében a szakácsok mellett Sándor Tamás sajtmester is kínálta portékáját, és igen jól csúsztak hozzá a Zsirai és a Demetervin borok, a Furmint Központban pedig az Árvay és a Lenkey Pincészet remek borait lehetett kóstolgatni a finom falatok mellé.

 

A Macsinka János vezette egri Macok előétellel, főétellel és desszerttel is készült, a többi étterem azonban „csak” két fogást tett az asztalra, így ha valaki szerette volna végigkóstolni a kínálatot, 29 fogással kellett megbirkóznia. Levesből és kacsából négyfélét, desszertből nyolcfélét, halból ötfélét kínáltak a szakácsok, de még a mangalica is legalább háromféle változatban fordult elő a kínálatban.

A randevún az alábbi éttermek vettek részt:

  • Baricska Csárda (Balatonfüred)
  • Chianti Étterem (Veszprém)
  • Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
  • Anyukám mondta Étterem (Encs)
  • Mandula Étterem és Borbár (Villány)
  • Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
  • Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
  • IKON Étterem (Debrecen)
  • Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
  • Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
  • Erhardt Étterem (Sopron)
  • Macok Bisztró és Borbár (Eger)
  • Jankovich Kúria (Rácalmás)
  • Walter Vendéglő (Perbál)

 

SVÉTAsztal

A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett – a SVÉT “előszobájaként” – az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd.  Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.

 

Az idei SVÉT találkozó szervezését a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nespresso, a Vis Vitalis, a Mádi Kör, a Holdvölgy Pincészet, a Zsirai Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely támogatta.

 

www.svet.hu

http://www.svet.hu/videok

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.