Szájjal- és lábbal festés próbatétel – avagy mennyivel ügyesebb egy mozgássérült az ép embereknél! Az utca emberét szólították hétfőn délelőtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének önkéntesei a Vígadó téren, a budapesti Dunakorzón, hogy próbálják ki a szájjal vagy a lábbal festés technikáját. A demonstráció célja az volt, hogy ráirányítsa a többségi társadalom figyelmét a mozgássérültek értékeire.

Szájjal- és lábbal festés próbatétel – avagy mennyivel ügyesebb egy mozgássérült az ép embereknél! Az utca emberét szólították hétfőn délelőtt a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének önkéntesei a Vígadó téren, a budapesti Dunakorzón, hogy próbálják ki a szájjal vagy a lábbal festés technikáját. A demonstráció célja az volt, hogy ráirányítsa a többségi társadalom figyelmét a mozgássérültek értékeire.

 

Újrafestett valóság címmel rendhagyó kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában 2012. szeptember 5-én. A tárlat különlegessége, hogy a mozgássérült és ép kortárs képzőművészek egy térben, egymást inspirálva, segítve és kiegészítve alkothattak a nyár folyamán, ráadásul nemcsak művész festékkel, hanem a Poli-Farbe festékgyár jóvoltából akár falfestékkel, lazúrral és zománcfestékkel is. Ezáltal nemcsak vászonra, de falra, papírra és farost lemezre is festhettek a képzőművészek olyan közös értékek mentén, mint például a sokszínűség, a kreativitás, a természetszeretet és a hagyománytisztelet.

 

A kiállítást népszerűsítendő a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének önkéntesei a Magyar Nemzeti Galériával szemben, a budapesti Dunakorzón az utca emberét kérték meg arra, hogy próbálja ki a szájjal vagy a lábbal festés technikáját. A többségi társadalom tagjainak rendhagyó próbája, hogy miképp lehetséges vonalat húzni, rajzolni a papíron úgy, hogy az ember nem használhatja kezét, nem mindennapi felismerésekkel járt. Eleinte még önként vállalkozót is nehezen lehetett találni a megmérettetésre, később azonban néhány bátor és lelkes kísérlet sikere után többen ecsetet ragadtak – szájjal vagy lábbal. Számos ígéretes alkotás született, a kevésbé ügyesek számára pedig a kiállítás egyik alkotópárosa, Krániczné Tóth Dóra szájjal és Kormos László lábbal festő művész mutatta meg a különleges praktikákat.

 

A demonstráció rávilágított az emberi sokszínűség eredendőségére, miközben a szájjal és lábbal festés próbája bebizonyította: egy mozgássérült is lehet ügyesebb és kreatívabb ép embertársainál, s ha a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a fogyatékkal élők számára, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni.

 

Az Újrafestett valóság kiállítás apropóján szájjal festettek a Jóban Rosszban sztárjai is.

A Jóban Rosszban három sztárja, Mihályfi Balázs, Baronits Gábor és Bodor Géza, valamint Nagy Adri énekesnő és Köböl Anita műsorvezető a budapesti Dunakorzón megdöbbentette a járókelőket: szájukba vették az ecsetet és pingálni kezdtek. Kipróbálták, milyen szájjal festeni, így hívva fel a figyelmet arra, hogy a fogyatékos emberek sokszor abban rendkívül ügyesek, ami az épeknek alig-alig megy.

 

„Ránézésre nem tűnik nehéznek a szájjal festés, azonban amikor a vászon elé kellett ülnöm egy ecsettel a fogaim között, azt sem tudtam, mihez kezdjek" – mesélte lelkesen Mihályfi Balázs, a Jóban Rosszban Konrád doktora. – „Mivel még sosem próbáltam hasonlót, a legegyszerűbb figurával próbálkoztam, így készült el a pálcikaember. Mivel a Színművészeti előtt a Műszaki Egyetemre jártam, van némi érzékem a rajzoláshoz, de ez teljesen más volt. Sokkal nehezebb szájjal festeni, több odafigyelést igényel, és persze rengeteg gyakorlás kellene ahhoz, hogy komoly festmények születhessenek" – tette hozzá a színész, akit a kislánya is elkísért az eseményre. Számára apukája festménye volt a legszebb.

 

A Jóban Rosszban férfi szereplői bebizonyították, hogy nem csak a kamerák előtt tehetségesek, de a festéshez is van érzékük: Baronits Gábor autórajongó lévén egy csodajárgányt varázsolt a vászonra, Bodor Géza pedig a Lánchidat nézte ki modelljének.

 

„Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű szájjal festeni, bár belegondoltam, mennyi mindent csinál egy ember a szájával, ilyen precíz mozdulatokra nem sűrűn van szükség a mindennapokban. Először csak két egyenes vonalat sikerült festenem, de rájöttem a technikájára, ráadásul egy jó modellt is találtam magamnak, így készült el a Lánchíd nem teljesen élethű mása. Nálunk a festészethez való érzék inkább a lányomnak jutott: már most ügyesen fest, ezért járunk el kiállításokra is" – mesélte mosolyogva Bodor Géza.

 

A gyengébbik nem is megmutatta, hogy tehetséges a szájjal festésben: Nagy Adri, a Megasztár énekesnője egy virágot festett, Köböl Anita, a TV2 műsorvezetője pedig egy igazi nyári képpel rukkolt elő.

„Azt javasolták, hogy először csak egy egyenes vonalat húzzak – ez lett végül a hajó árbóca. Nagyon nehéz volt így festeni, főleg az apróbb vonalakat elkészíteni, mert minden áron segíteni akartam a kezemmel. Végül sikerült egy vitorlást kihoznom a kezdeti káoszból. Már korábban is érdekelt, hogy vajon a szájjal készült képek hogyan készülnek, ugyanis gyerekkoromban elvégeztem egy festőtanfolyamot, így van némi fogalmam a folyamatról. Érdekes volt belekóstolni a fogyatékos művészek életébe – minden elismerésem az övék, hogy ilyen csodálatos képeket tudnak létrehozni" – árulta el Köböl Anita.

 

Az Újrafestett valóság kiállítás 2012. szeptember 5-étől október 15-ig lesz látogatható a Magyar Nemzeti Galériában, ahol előzetes regisztráció alapján kerekes székes tárlatvezetéssel, illetve interaktív programokkal, például szájjal és lábbal festéssel is várják a látogatókat.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük