2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Számíthatnak a számítások – ombudsmani javaslat az alaposabb tájékoztatás érdekében

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22841"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/forint_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.</p><p>

forint 0.thumbnailA tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

forint 0.thumbnailA tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

 

  spacer
    Szabó Máté ombudsmant 2008 nyarán egy panaszos azzal kereste meg, hogy az illetékes egészségbiztosítási pénztár nem tájékoztatta, mi alapján számították ki a feleségének járó táppénzt. A pénztár arra hivatkozott ugyanis, hogy a hatályos jogszabályok alapján – az igény elbírálásán és a folyósításon túl – nem köteles írásbeli elszámolást adni.

 Az országgyűlési biztos a panaszról megkérdezte az egészségügyi minisztert, aki válaszában kifejtette, hogy a megyei egészségbiztosítási pénztár a teljesített igényekről nem hoz ilyen részleteket tartalmazó határozatot, külön kérésre azonban tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tapasztalt olyasmit, hogy nehézségek támadtak volna a jogérvényesítésben, amennyiben esetlegesen hibásak, tévesek voltak a számítások: az esetek jelentős részében megnyugtató megoldás születik – írta a miniszter.

    Az ombudsman válaszában megjegyezte, hogy az utólagos tájékoztatásra, valamint a jogorvoslatra vonatkozó szabályok és a gyakorlat alapjogi szempontból rendben lévőnek minősül, az üggyel kapcsolatban alkotmányos joggal összefüggő visszásság nem állapítható meg, ezért további intézkedés sem szükséges.

Sok állampolgárt érint azonban a táppénz számítása és kifizetése. Ezért Szabó Máté felvetette, hogy a hasonló problémákat hatékonyabban lehetne megelőzni egy szélesebb körű, előzetes hatósági tájékoztatással. A határozatban így szerepelhetne egy olyan rövid írásbeli elszámolás is, amely tartalmazná a táppénz kiszámításának módját. Az ombudsman álláspontja szerint ehhez egyfajta mintát jelenthetne akár a Munka Törvénykönyvének a munkabér elszámolására vonatkozó szabálya. A törvény ugyanis előírja, hogy a munkavállalónak a munkabéréről részletes írásbeli elszámolást kell kapnia, amiből ellenőrizni tudja a számítás helyességét, valamint a levonások jogcímét és összegét.

    Szabó Máté ombudsman mindezek alapján megfontolásra javasolta a miniszternek, hogy tegyen lépéseket a táppénz számításával kapcsolatos tájékoztatás törvényi szabályozásának módosítására.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.