A Balaton legnagyobb amatőr vitorlásverseny-sorozata magyar -és Európa bajnok vitorlázókkal, és olimpikonokkal tarkított mezőnye ideális vitorlázóidőben vághatott neki a III. UNIQA Balaton Regatta balatonföldvári futamának 20098 június 6-án.

 

A Balaton legnagyobb amatőr vitorlásverseny-sorozata magyar -és Európa bajnok vitorlázókkal, és olimpikonokkal tarkított mezőnye ideális vitorlázóidőben vághatott neki a III. UNIQA Balaton Regatta balatonföldvári futamának 20098 június 6-án.

A III. UNIQA Balaton Regatta idei második versenyének a Balaton legnagyobb kikötőjével rendelkező városa, Balatonföldvár adott helyet. Az idei versenysorozat második futamára a badacsonyinál is több, mintegy 100 hajó nevezett, ami bíztató növekedést mutat a tavalyi számokhoz képest.

A mezőny pontban 11 órakor elrajtolt a balatonföldvári kikötő előtt és Sajkod felé vette az irányt. Az időjárásra és főleg a szélre nem lehetett panasz, végig kellemes, Bft. 2-3-as nyugatias, majd a befutó szakaszra 4-esre erősödő délies irányú szél fújt. Dániel Gábor versenyigazgató a verseny végeztével megkönnyebbülésének adott hangot, hiszen a meteorológiai előrejelzések a futam második felére viharos szelet ígértek, ami a III. UNIQA Balaton Regatta amatőr mezőnyének talán már túl soknak bizonyult volna. Szerencsére a beígért vihar nem érte el a balatonföldvári kikötőt, és a versenyzők ideális vitorlázóidőben teljesíthették a távot. A rajt utáni félszeles menet elején szinte azonnal élre álltak az esélyes hajók és a többi hajótól ellépve hatan külön csatát vívtak a dobogós helyezésekért. A Paquita csapata – Pomucz Tamással a kormánynál – jól ki tudta használni a hajójukból adódó előnyüket és bár néhány kisebb hibát elkövettek, végig az 1-2. helyen vitorláztak. Sajkodtól a Balatonakali előtti bójáig cirkálniuk kellett a hajóknak, ami izgalmasan alakult a mezőny elején is.

A helyek folyamatosan változtak attól függően, hogy ki melyik oldalát – a víz felőlit, vagy a parthoz közelit – preferálta a pályának, de a Paquita a második bójánál már elsőként fordult és a győzelmet innentől kezdve nem engedte ki a kezéből. Második helyen egy Asso 99-es, a Tomahawk (kormányos: Simó Béla) futott be, harmadikként pedig a hatalmasat hajrázó Melges 24-es, a Favonius (kormányos: Nagy Zsolt Csaba) ért célba.

A Yardstick II. osztályban induló Dolce Vita fedélzetén Sáfián László irányítása alatt Kuttor Csaba olimpikon triatlonista, Pars Krisztián olimpiai ezüstérmes kalapácsvető, és Bakóczy Róbert 470-es osztályban magyar bajnok vitorlázó, az UNIQA szponzoráltjai tették próbára tudásukat. A kiváló sportolók nagyon élvezték a legénységi feladatok ellátását a Dolce Vitán.

„Nagyon élveztem, hogy milyen olajozottan tudtunk együttmőködni, a kapitány ügyesen irányított minket, én például a fővitorlát kezeltem, pedig még soha nem vitorláztam – mondta a verseny után Pars Krisztián.

http://regattaonline.hu/bajnoksag/http://regattaonline.hu/bajnoksag/ Bakóczy Róbert számára ez a futam inkább egy laza szombat délelőtti vitorlázást jelentett,két olimpikonunk számára azonban teljesen új élményeket nyújtott ez a vízi sport.

Csak rám ordítottak, hogy húzd a kéket, amiből négy is volt, és fogalmam sem volt, melyikre gondolnak. Én voltam a tőkesúly – jegyezte meg Kuttor Csaba mosolyogva.

Eredmények:

Abszolút befutó:

  • 1. Paquita (Pomucz Tamás)
  • 2. Tomahawk (Simó Béla)
  • 3. Favonius (Nagy Zsolt Csaba)

Yardstick I.

  • 1. Favonius (Nagy Zsolt Csaba)
  • 2. Paquita (Pomucz Tamás)
  • 3. Carrera (Büki Gábor)

Yardstick II.

  • 1. Dolce Vita (Sáfián László)
  • 2. Albatros (Kétszeri Csaba)
  • 3. Kisvacak (Lábady Zsolt)

Yardstick III.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük