2013. szeptember 5-én kerül sor Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban" Márton Béla emlékkiállításának megnyitójára, mely a művész születése 100. évfordulójának tiszteletére valósult meg – Százhalombatta Márton Béla festészetében (1913-2007).

 

2013. szeptember 5-én kerül sor Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban" Márton Béla emlékkiállításának megnyitójára, mely a művész születése 100. évfordulójának tiszteletére valósult meg – Százhalombatta Márton Béla festészetében (1913-2007).

 

Három héttel 94. születésnapja után, 2007. március 22-én hunyt el Márton Béla százhalombattai festőművész. Szeretett volna száz évig élni és életművét egy jubileumi, nagy tárlaton bemutatni. A jubileumi évben a városban több intézmény emlékezik a művészre.

A kiállítást Takács Péter, a művelődési ház nyugalmazott igazgatója, festménybecsüs készítette elő a „Matrica" Múzeum közreműködésével. A városlakók közül sokan őrzik otthonukban Márton Béla képeit, de a város több intézményeiben is megtalálhatók a művész munkái, melyeket most a kiállítás idejére kölcsönöznek a Múzeum részére.

 

A tárlaton bemutatásra kerülő, helyi gyűjtők tulajdonában levő képanyag a hetvenes-nyolcvanas években, szabadban, plein air, olaj, tempera vagy pasztell technikával készültek és a százhalombattai városrészleteket, épületeket, vagy a Duna-partot ábrázolják. A „Matrica" Múzeum Márton Béla 90. születésnapjára rendezett már kiállítást a művész tiszteletére.

 

A jubileumi kiállítás megnyitón a vendégeket köszönti Vicze Magdolna Ph.D. múzeumigazgató, köszöntőt mond, és a tárlatot megnyitja, Vezér Mihály Ph.D. Százhalombatta polgármestere, a kiállítást bemutatja, Takács Péter festménybecsüs, műgyűjtő.

Közreműködők: Násztor Eszter ének, Tápai Áron citerán, Násztor Péter tánc.

Felkészítő tanárok, Násztorné Réczey Éva és Damak Anikó.

 

Márton Béla (1913 – 2007)

Márton Béla száz évvel ezelőtt az egyesült államokbeli Clairtonban született. A család 1921-ben települt vissza Roznyára. Itt szlovák nyelvű középiskolában tanult, rajztanára Tichy Kálmán (1888-1968) festőművész.

Cseh nyelvű művészeti szakközépiskolát Brnóban végzett. Gablonczon (Jablonec) német nyelvű főiskolán végzett festő szakon, de tanult 1936-ban a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán is. 1941-től 1972-ig a kárpátaljai Ungváron élt és alkotott.

1973-ban került Százhalombattára, és három évtizeden át volt a város festőművésze. Munkásságáért Pro Urbe Százhalombatta és Kultúrájáért Díjban részesült. 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. A város minden polgára ismerte munkásságát, látogatta tárlatait, a legnagyobb gyűjtemény festményeiből a város lakóinak tulajdonában áll. Ezekből válogattak a jubileumi tárlatra, hogy a féltett kincseket minden érdeklődő megtekinthesse.

 

„Még sosem láttam egyforma színvilágban ugyanazon tájat, ezekből a folyamatosan változó természeti varázslatokból próbálok visszaadni egy-egy pillanatot." (Márton Bála)

 

Százhalombatta Márton Béla festészetében (1913-2007)

Megnyitó: 2013. szeptember 5-én 17 órakor.

Az emlékkiállítás november 10-ig megtekinthető.

„Matrica" Múzeum – Százhalombatta

Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük