2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Százmilliárd forint fogyasztóbarát lakáshitel az ügyfeleknél

4 perc olvasás

mnblogo_3.png Idén május végére várakozások szerint meghaladja a százmilliárd forintot a bankok, takarékszövetkezetek által folyósított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek állománya. Egy átlagos ügyfél bő 16 éves futamidőre közel 11 millió forint összegben vesz fel e – fix kamatú, piaci feltételűeknél döntően olcsóbb és fogyasztóbarát kiszolgálással járó – jelzáloghitelből.

A lakossági ügyfelek több mint háromnegyede (76 százaléka) immár fix kamatozással veszi fel lakáshitelét a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi (idén márciusi) adatai szerint. Ezen belül egyre nő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) minősítési rendszere alapján kialakított, tavaly szeptember óta immár 11 bank és 12 takarékszövetkezet által kínált fogyasztóbarát lakáshitelek aránya. A törlesztőrészletek rögzítése biztonságot nyújt az ügyfélnek, ha a jelzáloghitel hosszú futamideje alatt megemelkednének a – ma Európa-szerte rekordalacsony – kamatok.

Idén márciusban közel 18 milliárd, áprilisban mintegy 21 milliárd forintnyi új fogyasztóbarát lakáshitel folyósítottak az ügyfeleknek. A hónapról hónapra növekvő folyósításoknak köszönhetően e hiteltípusnál az április végi közel 87 milliárd forintnyi összállomány e hó végére várhatóan átlépi a 100 milliárd forintot.

Az újonnan kínált fogyasztóbarát lakáshitelek állománnyal súlyozott átlagos teljes hiteldíj-mutatója (THM, azaz a kamat mellett valamennyi egyéb díjat, jutalékot egy mutatószámban jelző költsége) 2018. áprilisig folyamatosan csökkent az 5 éves (2018 áprilisában 3,95 % THM), illetve a 10 éves (4,95 % THM) kamatperiódusú fogyasztóbarát hiteleknél. A 3 éves (3,62 % THM) és a futamidő végéig fix kamatozású (5,39 % THM) kölcsönök hiteldíja stagnált, esetenként átmenetileg enyhén nőtt 2018. áprilisig – derül ki a folyósító hitelintézetek által az MNB-nek küldött adatokból.

Fogyasztóbarát lakáshitelt kínáló hitelintézetek

Hitelintézet

Kamatperiódus

Végig fix kamatozás

3 év

5 év

10 év

Budapest Bank

ü

ü

CIB Bank

ü

ü

Erste Bank

ü

ü

ü

K&H Bank

ü

ü

ü

ü

MKB Bank

ü

OTP Bank

ü

ü

ü

Raiffeisen Bank

ü

ü

ü

Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.

ü

ü

Takarékszövetkezetek és integrációs bankok

ü

ü

UniCredit Bank

ü

ü

ü

ü

Forrás: minositetthitel.hu

 

 

 

Az ügyfelek leggyakrabban (a hitelállomány 55 %-a) 5 évre fixálták kamataikat. A 10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát hitelek aránya 25, a 3 éveseké 13 százalék volt, míg a futamidő végéig változatlan kamatozású konstrukciókat a hitelfelvevők 7 százaléka választotta.

Egy átlagos fogyasztóbarát lakáshiteles ügyfél 10,81 millió forintnyi kölcsönt vett fel 16,6 éves futamidőre. Az átlagos hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének mintegy 55,5 százalékára rúgott. A fogyasztóbarát lakáshitelek legnagyobb részét, 44 százalékát a 30-39 éveiben járó ügyfelek igényelték, a negyvenes hitelfelvevő korosztály aránya 28, a huszonéveseké pedig 18 százalék volt.

A fogyasztóbarát lakáshitelek döntő hányadát, 88 százalékát használt lakás (62 %) vagy használt lakóház (26 %) vásárlására igényelték az ügyfelek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy e kölcsönök 5 százaléka segítségével korábbi (kedvezőtlenebb) jelzáloghitelüket váltották ki a fogyasztók. Ami a kölcsönfelvevők lakóhelyét illeti, a fogyasztóbarát hitelállomány 59 százalékát (Budapesttel együtt) Közép-Magyarországon igényelték. Vidéken további jelentős bővülési lehetőség elsősorban Észak-Magyarországon (a már meglévő hitelállomány 4 %-a) és a Dél-Dunántúlon (3,65 %) áll a hitelintézetek rendelkezésére.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek révén – futamidőtől és hitelösszegtől függően – egy ügyfélnek akár több százezer forinttal kevesebb hiteldíjat kell fizetnie hitelintézetének a futamidő során, s a hitelbírálattól a kölcsönügylet lezárásáig előnyösebb, fogyasztóbarát kiszolgálásra számíthat bankja, takarékszövetkezete részéről. A www.minositetthitel.hu oldalon az ügyfelek részletes információkat kaphatnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel jellemzőiről, továbbá az MNB online összehasonlító kalkulátorával kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb ajánlatot.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.