2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szeged Napja Ünnepségsorozat és Borfesztivál – május 16-25.

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80245"><img class="image image-preview" src="/files/images/XX_borfeszt.preview.jpg" border="0" width="206" height="204" /></a></span>A XX. Szegedi Borfesztivál rendhagyó, esti megnyitójával május 16-án veszi kezdetét a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat, mely a korábbi évekhez hasonlóan közel 250 programot kínál.

A XX. Szegedi Borfesztivál rendhagyó, esti megnyitójával május 16-án veszi kezdetét a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat, mely a korábbi évekhez hasonlóan közel 250 programot kínál.

A XX. Szegedi Borfesztivál rendhagyó, esti megnyitójával május 16-án veszi kezdetét a 10 napos Szeged Napja Ünnepségsorozat, mely a korábbi évekhez hasonlóan közel 250 programot kínál.

Az 1995-ben néhány alföldi borásszal indult bormustra 2014-re a vidék legnagyobb borfesztiváljává, országos hírű gasztronómiai és kulturális ünneppé nőtte ki magát.

A borfesztivál flashmob jellegű nyitómenete pénteken 19.30-kor indul a Dugonics térről. A mintegy félezer táncos karneváli hangulatban halad végig a Kárász utcán, hozzájuk csatlakoznak a Széchenyi téren a borrendek. A nyitóbeszédek után pirotechnikai elemekkel zárul a program.

A tíz nap során három színpadon zajlanak majd a különféle koncertek. Fellép többek között az Eurovíziós Dalfesztiválon múlt héten ötödik helyet szerző Kállay-Saunders András, itt lesz Tóth Vera, Gájer Bálint, Petruska András és a hazai jazz kiemelkedő alakja, Berki Tamás. A szökőkútnál újdonságként idén a Rongy-udvar várja az érdeklődőket. A koncertek, DJ-k és a görög táncház mellett naponta izgalmas programokat szervez a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont.

 

Idén a szeged napi történéseket egy LED-falon is nyomon lehet követni a Széchenyi téren és itt „sugároz" majd a Borfeszt TV is. Minden nap lesz borárverés, melyen egyedi, Szeged Napja címkével ellátott borokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt támogatja.

 

A 140 borászon kívül vendéglátósok, sajtosok és édesség árusok várják az érdeklődőket. A kilátogatók megkóstolhatják a 2013-as év bortermelőjének, Gálné Dignisz Évának borait is.

 

A borünnep mellett idén is lesz Gasztroudvar, ahol kézműves söröket, magyar pálinkákat, finom ételeket kínálnak a kitelepülők május 16-tól 25-ig. A tér közepén felállított színpadon mások mellett fellép Póka Egon, Veres Mónika, Babos Gyula, Vastag Csaba és a Gypo Circus.

 

A megszépült Dugonics téren a hungarikumok és értéktárban szereplő magyar élelmiszerek köré épül a Kincs tér, ahol lesz népmese csokor, magyar kutyafajták felvonulása és többféle népművészeti bemutató. Itt állítják fel a táborukat a hagyományőrzők, lesz táncház, fúvóstalálkozó és nemzetiségi gála. A szökőkút köré épülő Bödön-udvarban pedig őstermelők valamint kézművesek állítanak ki.

 

A Szegedi Hídivásár az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató, immár tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre. A színes forgatagban magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek kínálják portékáikat a forgalom elől lezárt Belvárosi hídon, a Híd és az Oskola utcában. A Hídivásár és a borfesztivál találkozásánál felépített sátorban a Starbucks munkatársai a kávézólánc legnépszerűbb kávéit készítik el a látogatóknak. Emellett ajándéktárgyaik is kaphatóak lesznek: külön erre az alkalomra készülnek azok az egyedi Szeged tumblerek, mellyel a napfény városa előtt tisztelegnek a rendezvény második hétvégéjén.

A programfüzetben és a szegediborfesztival.hu oldalon található információk mellett a kilátogatók segítségére lesz egy ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazás is térképekkel, érdekességekkel, háttér információkkal.

 

 

A XX. Szegedi Borfesztivál videó meghívója Mucis Zoltán közreműködésével:

http://youtu.be/DOF47BpKKW8

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.