Ha egy újszülött világra jön, anyakönyvezik és személyi számot kap. Jó lesz, ha vigyáz rá, mert akinek nincs személyi száma, az nem létezik.

Ha egy újszülött világra jön, anyakönyvezik és személyi számot kap. Jó lesz, ha vigyáz rá, mert akinek nincs személyi száma, az nem létezik.

Persze életének első évtizedében szülei vigyáznak rá és személyi számára, mert még nem tud számolni és a szövegértése is hibádzik. Személyi számunk használata nem csak addig tart, ameddig élünk, hanem még azon túl is, például hagyatéki ügyekben, vagy családfa kutatásoknál. A személyi szám nélkül semmilyen hivatalos ügyet nem lehet intézni és állampolgári jogokkal sem lehet élni, például a szavazás jogával. Még adózni sem tudna a szerencsétlen, ami nem olyan nagy baj, de egészségügyi ellátást sem kapna és nem lenne munkája, mert a munkaügyi szervezet ajtaja zárva maradna előtte.

   A személyi szám 11 számjegyből áll. Az első számjegy értelmezése komplikált. Ha a XX. században született férfié, akkor 1, ha nőé, akkor 2. Ha a XXI. században született a szerencsés, akkor a férfié 3, a nőé 4. Mindez a magyar állampolgárokra vonatkozik.

   Ezt a bekezdést az Olvasó hagyja ki, ha rossz kedve van, vagy gondok gyötrik. Ugyanis azokról a nem magyar állampolgárokról lesz szó, akiknek van személyi számuk, ha itt élnek velünk, magyar emberekkel. (Pharaonnak van?) A migránsokat most hagyjuk ki. Szóval a külföldiek személyi számának első számjegye, ha a XX. században született és férfi, akkor 5, ha hölgy, akkor 6. Ha a XXI. században férfinak született, akkor 7, ha nőnek, akkor 8. Hogy mi van azokkal, akik nemet váltanak, az legyen az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának a problémája.

   A következő hat számjegy sokkal egyszerűbb. A születési év utolsó két számjegye, plusz a hónap és a nap. Tehát ha valaki netalán 1990. július 13-án született, annak ez a hat következő számjegy: 900713.

   Akiket azonos hónapon és napon hozott a gólya, azok születési sorszáma 001-999-ig terjed. Hosszú idő óta évente 85.000 és 95.000 az élve születettek száma. Tehát a hat számjegybe bőven belefér. Ha véletlenül egy baby boom következne be és egy évben 999.999 kisbaba születne, azok sorszáma legyen az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának a problémája.

  Az utolsó számjegy egy ellenőrző kód, amely a korábbi nyolc számmal végzett műveletek végeredménye. A részletekbe nem megyek bele, a kód összeadásból, szorzásból és egyetlen osztásból állítható elő. De ennek az egyetlen számjegynek különleges tulajdonságai vannak. Az ellenőrző számjegy használatával kimutatható, ha egy számjegyet elír valaki, vagy elmaszatolódik és olvashatatlan lesz. A hamis személyi számot is „kiszúrja" a kód, mert eltér a szabályostól.

   Ha ügyesek vagyunk, személyi számunk elemeit megjátszhatjuk a lottón. Sajnos a telitalálat valószínűsége ugyanakkora lesz, mint bármely más kombinációé.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük