A Szent Jobb az ereklyetartóbanA Szent Jobb az ereklyetartóban

A közelgõ vihar miatt a Szent István-bazilikában tartották meg az ünnepi szentmisét, amelyet Erdõ Péter bíboros mutatott be, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja jelenlétében. A vihar a mise végén érte el a fõvárost, ezért a körmenetet nem lehetett megtartani.

 A Szent Jobb az ereklyetartóbanA Szent Jobb az ereklyetartóban

A közelgõ vihar miatt a Szent István-bazilikában tartották meg az ünnepi szentmisét, amelyet Erdõ Péter bíboros mutatott be, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több tagja jelenlétében. A vihar a mise végén érte el a fõvárost, ezért a körmenetet nem lehetett megtartani.

Erdõ Péterrel koncelebrált többek között Bábel Balázs érsek és Juliusz Janusz apostoli nuncius. A szentmisén megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Szili Katalin, a Parlament elnöke, és a közélet több képviselõje. Jelen volt a testvéregyházak képviseletében Márkus Mihály, Gáncs Péter püspökök, és Hilarion metropolita. A mostoha idõjárás ellenére sokan voltak a bazilika elõtti téren is.

A szentmise kezdetén Erdõ Péter bíboros köszöntötte a vendégeket és a híveket. Beszédében kiemelte: az ünnepnek különös jelentõséget ad az is, hogy Szent István királyt az ortodox egyházak is egyre szélesebb körben tisztelik. Az Európai Unió bõvülésével az a keret is bõvül, ami rendelkezésünkre áll, de ezt a keretet tartalommal kell megtöltenünk, amelyhez Jézus Krisztusból meríthetünk erõt. A közösen megoldandó problémák közül Erdõ Péter megemlítette a mindennapi életünket egyre inkább fenyegetõ környezeti és éghajlati változásokat.

Utalt az õsszel Nagyszebenben sorra kerülõ III. Európai Ökumenikus Nagygyûlésre, amely hozzájárul a keresztény hit, remény és szeretet megújulásához. Emlékeztetett a szeptemberben kezdõdõ budapesti Városmisszióra is. ?Szent István örökségéhez akkor lehetünk méltók, ha ebben a valóban mai és holnapi környezetben lelkesen és szeretettel vállaljuk a misszió feladatát" – fogalmazott.

A szentbeszédet Bábel Balázs érsek mondta. Köszöntötte mindazokat, akik a már nem fértek be a templomba, de a közelgõ vihar sem tántorított el attól, hogy a téren vegyenek részt szentmisén. Az evangéliumi részletre utalva Bábel Balázs úgy fogalmazott: a tavalyi és a most is közelgõ vihar mintha figyelmeztetne arra, hogy a Szent István király által a hit sziklájára épített és a Szûzanyának felajánlott ország a haza a sok történelmi vihar ellenére ma is áll.

Államalapító szent királyunk ünnepén hálát adunk Istennek Szent István királyért, akinek ünnepe minden évben megújuló önvizsgálat is. Hol vagy István király? Téged magyar kíván – hangzik a népénekben. A kérdést meg is fordíthatjuk: Hol vagytok magyarok, akik Szent István király örökségét hûen õrzitek? – fogalmazott Bábel Balázs. Utalt az ország meghasonlottságára is, amelynek egyik legszomorúbb jele a népesség fogyása, az abortuszok magas száma, a családok széthullása. Szent István király helyt adott országunkban az idegeneknek, mi pedig nem vállaltuk a sorsközösséget saját nemzettársainkkal – emlékeztetett az érsek.

Az ország jelenlegi helyzetére utalva Bábel Balázs kiemelte: az erkölcsi rend hiánya sok pszichoszomatikus betegség forrása, a most folyó intézményi átalakítás pedig nem az emberek érdekeit szolgálja. ?Mindent a pénz irányít országunkban" – mondta.

A reményt azonban a jelenlegi meghasonlott helyzetben sem veszíthetjük el. Nem tette ezt Szent István király sem, aki életének drámai helyzetében, fiának elvesztése után Szûz Mária segítségét kérte, és neki ajánlotta fel országunkat. A Magyarok Nagyasszonya nem vette le kezét országunkról. A magyar nemzetnek egységre, imádságra, szeretetre és az ezekbõl fakadó reménységre van szüksége, hogy ne csak múltunk, hanem jövõnk is legyen – mondta végül Bábel Balázs.

A vihar a szentmise végén tört ki, ezért a körmenetet nem lehetett megtartani, a hívõk ezért a Szent István-bazilikában tiszteleghettek a Szent Jobb-ereklye elõtt.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük