2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent Sebestyént ábrázoló Leonardo-rajzra bukkantak Franciaországban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/108747"><img class="image image-preview" src="/files/images/leo.jpg" border="0" width="299" height="453" /></a></span>Az 1482 és 1485 között készült alkotásra véletlenül talált rá egy francia orvos. A 15 millió eurót érő képet maga Leonardo is számba veszi a rajzait és mérnöki jegyzeteit tartalmazó Atlanti Kódexben: az abban szereplő nyolc Szent Sebestyén-ábrázolás közül a harmadik kerülhetett elő.</p> <p> 

leoAz 1482 és 1485 között készült alkotásra véletlenül talált rá egy francia orvos. A 15 millió eurót érő képet maga Leonardo is számba veszi a rajzait és mérnöki jegyzeteit tartalmazó Atlanti Kódexben: az abban szereplő nyolc Szent Sebestyén-ábrázolás közül a harmadik kerülhetett elő.

 

leoAz 1482 és 1485 között készült alkotásra véletlenül talált rá egy francia orvos. A 15 millió eurót érő képet maga Leonardo is számba veszi a rajzait és mérnöki jegyzeteit tartalmazó Atlanti Kódexben: az abban szereplő nyolc Szent Sebestyén-ábrázolás közül a harmadik kerülhetett elő.

 

A szinte hitetlenkedő művészeti szakértők szerint ritka felfedezésről van szó. Párizsban mutatták be először a nagyközönségnek Leonardo da Vinci kisméretű tintarajzát, amely Szent Sebestyén mártírhalálát ábrázolja. A korai alkotást, amely valószínűleg 1482 és 1485 között készült, véletlenül találta meg egy francia orvos, aki nem akarja felfedni a kilétét. A férfi a rajzot édesapja papírjai között találta meg, aki egy könyvkereskedőnél vette a rajzokat.  A felfedezés még tavaly októberben történt.

A 15 millió eurónyi értékűnek becsült rajz kis híján egy aukciósházhoz került, de a francia állam élt elővételi jogával, és a rajzot nemzeti kincsnek nyilvánította. Az államnak harminc hónap áll rendelkezésére, hogy a milliós ellentételezést kifizesse az eredeti tulajdonosnak. A rajz csaknem biztosan Leonardo egyik jegyzetfüzetéből származik, erre utalnak kicsiny méretei is: 19,3 cm magas és 13 cm széles. A művet a Tajan aukciósházban mutatták be, amely a leonardói életmű számos szakértőjétől kért szakvéleményt, kiemelten is Carmen Bambachtól, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum művészettörténészétől. Amellett, hogy a stílus egy balkezes művészt feltételez, az azonosítást az tette lehetővé, hogy a rajz hátoldalán található két bejegyzés, amelyek tükörírás jellegűek, vagyis tükör segítségével lehetőket elolvasni – ezt pedig gyakran alkalmazta az itáliai géniusz.

A Leonardo által szerkesztett Atlanti Kódexben említett nyolc Szent Sebestyén-ábrázolás közül tehát a harmadikról van szó. A francia kulturális minisztérium szerint a rajz – a hátoldalán lévő, két sietősen készített skicc okán is – segít annak megismerésében, miként fejlődött a kompozíció Leonardo Szent Sebestyén-sorozatának újabb részeinél és miként mélyültek a művész tudományos ismeretei. A mű, állítják a különböző szakértők, új információkat nyújt a téma leonardói reflexiójáról, egy olyan kép révén, amiről semmit nem lehet tudni, azt sem, hogy valaha is elkészült-e.

A vértanúként tisztelt Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozik. Mint segítő szenthez fordultak hozzá pestis és más – embereket vagy állatokat pusztító – járvány idején. Számos testvérület és kézműves céh tisztelte védőszentjeként, ereklyéinek birtoklásáért több helység vetélkedik.

A művészet Sebestyén vértanúságát sokszor választotta témájául, és számtalan változatban dolgozta föl a mindenkori ízlésnek megfelelően. A szentek római naptára január 20-án emlékezik meg róla Fábián pápával együtt.

Forrás és fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(asz)

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.