Soha nem volt még akkora érdeklődés a Republic Group Kreatív Ügynökség által létrehozott Budapest Zeitgeistra, mint idén szeptemberben. A kreatív szakma akkumulátoraként emlegetett masterclass szeptemberi eseményére már több, mint ezren regisztráltak hivatalosan, a szeptember 28-i rendezvényen D. Tóth Kriszta, Sebestyén Balázs és Uj Péter beszélget majd.

 

Soha nem volt még akkora érdeklődés a Republic Group Kreatív Ügynökség által létrehozott Budapest Zeitgeistra, mint idén szeptemberben. A kreatív szakma akkumulátoraként emlegetett masterclass szeptemberi eseményére már több, mint ezren regisztráltak hivatalosan, a szeptember 28-i rendezvényen D. Tóth Kriszta, Sebestyén Balázs és Uj Péter beszélget majd.

 

Miért érdekel ezreket az egy éves Zeitgeist? Tömegeket mozgat meg egyetlen beszélgetés. Mi az a Zeitgeist?

A Zeitgeistot tavaly novemberben hívta életre a Republic Group Kreatív Ügynökség, hogy itthon is legyen fóruma a szakmai önképzésnek, aminek Nyugat-Európában és Amerikában már régen nagy hagyománya van. Hiszen csak körbe kell néznünk, hogy lássuk, mennyi hazai alkotó van, aki itthon – de sokszor külföldön még inkább -, hatalmas sikereket ér el. Fontos megmutatni ezeket az embereket, és megkérni őket, hogy adjanak át szakmai tudásukból a közönségnek, mutassák meg, hogyan gondolkodnak.

A Zeitgeist a korszellemet éri tetten. Érdekes, hogy a korszellemet éppen mi hajtja és befolyásolja: kik, miért és főleg milyen felületeken.

 

Eddigi vendégek:

Parti Nagy Lajos, Nemes Jeles László, Alföldi Róbert, Oltai Kata, Dragomán György, Erdély Mátyás, Závada Péter, Simon Márton, Till Attila, Kolosi Péter, Nanushka és Hörcher Gábor.

 

Kinek szól a Zeitgeist?

„Mindenkinek, aki a kreatív szakmában és rokonszakmákban tevékenykedik. Budapesten szinte minden nap vannak beszélgetések, amelyek a nagyközönségnek szólnak, de nem tudok róla, hogy a szakmai beszélgetésnek lenne más platformja. Az előző alkalom résztvevői között volt fotóművész, irodalmi kiadó szerkesztője, újságíró, operatőr, reklámügynökség vezetője, kereskedelmi televízió szerkesztője, szóval valóban mindenki, aki számít a szakmában. Az alkalmak ingyenesek, bár külföldön több száz euro is lehetne az áruk. A harmadik alkalomtól kezdve pedig mindig más szórakozóhelyen tartjuk meg a mesterkurzusokat, így teremtve lehetőséget a beszélgetés utáni networkingre." – válaszolta Ott Anna, a Zeitgeist szerkesztője.

 

A Zeitgeist Tömeg / Kommunikáció / Kultúra című része szeptember 28-án a Pesti Színházban lesz, októberben pedig a Margó Irodalmi Fesztiválon turnézik a mesterkurzus.

 

Az epizódok rövid leírása:

Az első rész a Szavak ereje címet viselte és a nyelvi kreativitásról beszélgetett Parti Nagy Lajos, Závada Péter és Simon Márton. Szó esett arról, hogy vajon tanulható-e az írói mesterség, és a siker fokmérője valóban az-e, hogy Pilinszky János válik-e az íróból. Heves vita alakult ki a szójátékok létjogosultságáról, és hogy egy író valóban mindenből, amit hall verset ír-e.

A második alkalommal a Képírás volt a téma: Nemes Jeles László, Erdély Mátyás és Dragomán György beszélgetett az aktuális alkotásaik struktúrájáról, a képben mesélésről. Kiderült például, hogy a Saul fia írása közben Nemes Jeles szigorúan törölte fejéből a víziókat, míg Dragomán György pontos képeket lát miközben regényeit írja. Edély Mátyás operatőr elmondta, mik voltak azok a nagyon pontos szabályok, amik mentén kidolgozták a Saul fia képi világát, és sokat megtudhattunk arról, hogyan csinál képet egy operatőr a rendező gondolataiból.

Februárban a Dokumentum vs. Fikció témáját Hörcher Gábor, Till Attila és Kolosi Péter járta körbe. A beszélgetés alapja abból a kérdésből indult, hogy hol van a határ képzelet és a tények között, van-e és kell-e különbséget tenni a fikciós és a dokumentumfilmek között. Hörcher Gábor mesélt a dokumentumfilm készítés és a fikciós film írás különbségeiről. Kolosi Péter elmondta, szerinte miért bilincsel le annyi nézőt a valóságshowk világa. Tilla pedig elmondta, hogy hiába szabadkozott, hogy a Csicska című rövidfilmje fikció, a nézők máig dokumentumfilmként kezelik.

A tavaszi rész témáját, a Stílust Alföldi Róbert, Oltai Kata és Sándor Szandra, Nanushka boncolgatta. A három ember, aki stílusával a saját szakmájában iskolát teremtett, elmesélte, hogy milyen kurációs elvek mentén dolgoznak. Mi az, amit gyermekkorukból hoznak és mennyire kell önazonosnak és nyitottnak lenni ahhoz, hogy az ember maradandót tudjon alkotni.

 

2016. Szeptember 28. 19:00

Zeitgeist #6

Tömeg / Kommunikáció / Kultúra

D. Tóth Kriszta, Sebestyén Balázs és Uj Péter trialógusa

Pesti Színház

 

https://www.facebook.com/budapestzeitgeist

https://www.youtube.com/channel/UCljz1YRzOqZeauH7kDyMeYA

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük