Vége van a nyárnak, de a hűvös szelekre még várni kell, nem akar a kánikula továbbállni. Szerencsére a programokkal sincs ez másképp, számtalan rendezvényből választhatunk az év kilencedik hónapjában is.  

Vége van a nyárnak, de a hűvös szelekre még várni kell, nem akar a kánikula továbbállni. Szerencsére a programokkal sincs ez másképp, számtalan rendezvényből választhatunk az év kilencedik hónapjában is.  

XXI. Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszár Fesztivál; szeptember 23-25, Cegléd, Kossuth tér – Eötvös tér, http://kossuthtoborzo.hu, Idén ősszel is színvonalas kulturális és gyermekprogramokkal emlékezik meg róla az alföldi város, hogy Kossuth Lajos Cegléden kezdte toborzó útját, ott szólított először fegyverbe a haza védelmére. Idén is felvonulnak a hagyományőrzők, komoly-, könnyű és népzenei koncertekre lehet számítani. A ceglédi közterek és a Református Nagytemplom ad méltó helyet a nagyszabású kulturális programoknak.

 

Nagykőrösi Arany-napok, Szeptember 10-11., http://korosikultura.hu/, Hagyományok újjászületése a Cifrakertben. A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve a rendezvényt a térségben.

 

Gödöllői Vadásznap, szeptember 18., www.kiralyikastely.hu, Kíváncsi arra, hogy vadászott a király és udvartartása? Milyen volt a dámanyereg, amelyben Erzsébet királyné lovagolt? Látogasson el a Gödöllői Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várják a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat.

 

Taksonyi Mustra, szeptember 24, Szent István tér – Szent Anna tér, www.taksony.hu, A termésért, terményért történő hálaadás az emberrel egyidős. Ebbe a sorba tartoznak a szüreti mulatságok, a szüreti bál és felvonulás is.

 

II. Körtefesztivál, szeptember 24, Szabadtéri rendezvényhelyszín, Délegyháza Rákóczi u. 9., www.delegyhaza.hu, Délegyházán található egy több, mint 400 éves vadkörtefa, mely a település címerén helyet kapott. A természeti csoda előtt tisztelegve született meg a gondolat, hogy gasztronómiai fesztivált szervezzük, melynek fő szereplője a körte. Második alkalommal kerül megrendezésre a Körtefesztivál, melyből hagyományt kívánunk teremteni.

 

Balatonman Füred triatlon fesztivál, szeptember 9-11., www.balatonfured.hu,  BalatonMan célja, hogy a sokak által kedvelt triatlon sportágat még tovább népszerűsítse, illetve az azt már ismerők számára megfelelő rendezvényt biztosítson a megmérettetésre. Több távon (közép-, rövid, irontáv), gyönyörű környezetben biztosított körülmények között zajlik a verseny, mely már Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő versenyévé vált.

 

Szüreti Napok, szeptember 9-11., Tihany, www.tihany.hu, A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent.

 

Szüreti felvonulás, szeptember 10., Balatonalmádi, www.balaton-almadi.hu, A helyi lakosok által – az újbor kedvéért és tiszteletére, valamint sokunk örömére – szervezett őszi eseményt fúvószenekarral, mazsorett- és népi táncosok fellépésével tarkították.

 

Szüreti Felvonulás és Bál, szeptember 10., Balatonfenyves, www.balatonfenyvesen.hu, Az idei évi nagyszabású szüreti felvonuláson lovas kocsik, hintók, lovasok és traktorok haladnak végig a település területén. A hagyományoknak megfelelően a vendégek mezítláb taposhatják a leszüretelt szőlőt, és a friss must kóstolására is lehetőség nyílik. A szüreti hangulatot hagyományőrző egyesületek néptánc-, és népdal bemutatói, valamint operett-, és nótaműsor biztosítják.

 

XI. Romantikus Reformkor – A Széchenyi család Balatonfüreden, szeptember 15-18., www.balatonfured.info.hu, Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a XIX. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.

 

XIV. Keszthelyi Táncpanoráma, szeptember 15-17. www.balatonszinhaz.hu, A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre.

 

III. Máriai Dixieland Fesztivál, szeptember 17., Balatonmáriafürdő, www.csaladibalaton.hu, Egy hangulatos kikötői sétányhoz mi sem illik jobban, mint egy kora őszi Dixieland fesztivál. Főszerepben a jazz műfaj virtuóz zenekarjai. Két koncert közben egy kis Samba és fúvószene is színesíti a programot. A zenén kívül más művészeti ágak is képviseltetik magukat, kézműves vásár formájában. A kellemes  borok sem maradhatnak el, amelyek szorosan hozzátartoznak ehhez a lüktető zenei stílushoz. Helyi és környékbeli borászok által készített borokat kóstolhatnak meg a kedves vendégek. Kizárólag környékbeli termelők borait ízlelhetik meg, ezzel is támogatva a helyi borászok munkáját. A gyerekek sem maradnak ki az élményekből lesz állatsimogató, lufihajtogatás és arcfestés. Garantált a szórakozás és a jókedv.

 

Keszthelyi Szezonzáró és Szüret, szeptember 23-25., www.balatonszinhaz.hu, A város hivatalos turisztikai szezonzárójának tekintett kétnapos rendezvény különböző, leginkább borhoz köthető keszthelyi civil szervezetek közreműködésével, évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre. 2016-ban is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a szervezők a keszthelyi Fő térre. A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. A már kicsit hűvösebb estéket koncertek és utcabál zárja.

 

Szüreti vigadalom, szeptember 24., Szigliget, www.szigliget.hu, Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvénye a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot

 

Turizmus Világnapja a Levendula Házban, szeptember 24., Tihany, www.bfnp.hu, A Turizmus Világnapja alkalmából a felnőtt látogatók nap folyamán ajándékban részesülnek. A foglalkoztató teremben az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai emlősök, a denevérek ihlették, ezért denevéres kulcstartót készíthetnek az érdeklődők. A kézműves foglakozás díjmentes a látogatók részére.

 

Pisztráng Fesztivál, szeptember 30. – október 2., Tapolca, www.pisztrangfesztival.hu, A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a 4. Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" – tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok – úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling – a halételeket harmonikusan kiegészítik.

 

XIX. Szarvasi Szilvanapok, szeptember 9-11., http://szilvanap.hu, A város egyik legnagyobb volumenű programja és Szarvas legfontosabb gasztrokulturális eseménye egyben, amely a szarvasi hungarikumra, a szarvasi szilvára épül. A szarvasi Szilvanapokon a hagyományok jegyében felvonultatják a tradicionális szilvás ételeket, italokat – szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, az elmaradhatatlan szilvapálinka pedig szintén szerepel a kóstolható helyi különlegességek között. A résztvevők nem csak elleshetik a hagyományos szarvasi szilvalekvár elkészítésének módját, de maguk is bekapcsolódhatnak a lekvárfőzésbe.

 

XXVII. Kalocsai Paprikafesztivál, szeptember 16-17., http://kalocsaipaprikafesztival.hu/, Kalocsa egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. A fesztivál nemcsak a fűszerpaprika, de egész Kalocsa ünnepe, ahol a közönség testközelből is megismerkedhet a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Ezért szerveződik immár közel húsz éve a Paprikás Ételek Főzőversenye, ezért szerves része a programoknak a kalocsai népzene és néptánc és ezért kerül felállításra a Kalocsai „Tisztaszoba" mely élő hagyományainkba enged betekintést.

 

Mézfesztivál, szeptember 9-10., Kaposvár, www.egyud.kaposvar.hu, A fesztivál idején Kaposváron minden a mézről szól. A méhészek szakmai találkozója mellett a mézlovagrendi felvonulás, méz és méhészeti termékek vására, és kulturális programok várják az érdeklődőket.

 

Zrínyi Napok, szeptember 6-11., Szigetvár, www.szigetvar.hu, Kézműves vásár, hagyományőrző hadijátékok, végvári katonák tábori élete csatákkal, középkori kalandozások, interaktív történelemóra, népi játszótér, póni lovaglás, korhű gyermekjátékok és népszokások a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából.

 

Szekszárdi Szüreti Napok, szeptember 15-17., szekszardiszuretinapok.hu, Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várja Szekszárd az év legnagyobb szüreti mulatságára látogató vendégeket.

 

Pécsi Napok, szeptember 19-25., www.pecsprogram.hu/program/Pecsi_Napok_2016, A Pécsi Napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja. A rendhagyó módon bemutatkozó múzeumok, szakrális terek és ipari műemlékek környezetében változatos programkavalkád, esti nagykoncertek, gasztronómia és jó baranyai borok várják a közönséget.

 

XX. Európai Bordalfesztivál, szeptember 23-25., Pécs-Villány, www.winesongfestival.hu, A Bordalfesztivál Európa – s talán az egész világ – egyetlen bordalokat bemutató és kizárólag férfikarok és férfi vokál együttesek számára meghirdetett eseménye. A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adják, valamint a felismerés és a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul és a férfikari mozgalomnak szüksége van a hivatalos versenyek mellett egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra.

 

Villányi Vörösbor Fesztivál, szeptember 30. – október 2., www.villany.hu, A legszebb vörösborok mellett nagyszabású szüreti felvonulás, sztárfellépők, koncertek, gyerekprogramok várják a hagyományosan október első hétvégéjén, szüreti időszakban megrendezett Vörösbor Fesztivál látogatóit Villányban.

 

18. Szolnoki Gulyásfesztivál, szeptember 8-11, www.magyargulyas.hu, Szolnokon idén 18. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál. Az ínycsiklandó ételkínálat mellett borok és egyéb italok széles választéka várja a résztvevőket. A gasztronómiai programokon túl magyar népzenei és néptánc bemutatók, kézművesek és minősített áruk kirakodó vására, gyermekprogramok, közönségműsorok is szórakoztatják a vendégeket.

 

Bioétel- és Borfesztivál, szeptember 9-11, Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3., www.hajduszoboszlo.hu, Hajdúszoboszló őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek és a kiváló magyar pincészetek borai kerülnek a figyelem középpontjába.

A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál kizárólag bio élelmiszerekből készült ételek bő választékából választhatnak az idelátogatók. A finom falatokat az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borokkal kísérhetik le a vendégek. A rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok teszik még érdekesebbé.

 

Debreczeni ZAMAT Fesztivál, szeptember 23 – 25., www.zamatfesztival.hu, Igazi kikapcsolódást jelentő gasztronómiai program, mely Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával vár minden érdeklődőt. A rendezvényen résztvevők megkóstolhatják az ország legjobb pálinkáit, valamint a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjein vehetnek részt.

 

XII. Fehérvári Lecsófőző Vigasság, szeptember 10., Székesfehérvár, www.fehervarilecso.hu, Hagyományos, gombás, babos, francia, tarhonyás, tojásos, barackos, netán paleo? A lecsófőző hétvégén több száz bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyog a híres magyar ételklasszikus.

A régi receptek nem csak a konyhában újulhatnak meg. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság ínycsiklandó illatokat árasztó utcáin évről évre több száz csapat verseng a Lecsókirály címért annak reményében, hogy eltalálja, melyik ízkombináció lesz a közönség és a város szakácsaiból álló zsűri kedvence. A kétnapos főzőverseny két helyszínen, két színpadon gasztronómiai bemutatókkal, családi programokkal és kézműves kirakodóvásárral egészül ki.

 

Szent Mihály-napi Búcsú és vásár, szeptember 24-25., Veszprém, http://www.veszpremiprogramiroda.hu/  www.veszpreminfo.hu, Veszprém hagyománytisztelő város lévén, saját értékeit, helyi táncosait, kézműveseit köszönti a Szent Mihály arkangyal ünnepén megrendezett vásári forgataggal. A búcsún mindenki talál kedvére valót: minőségi, kézzel készült portékákat, ékszereket, csipkéket.

 

Kőszegi Szüret, szeptember 22-25., www.koszeg.hu, A négynapos programsorozat több mint 100 éves hagyományra tekint vissza. Ehhez a hagyományhoz igazodva szombat délután kezdetét veszi a szüreti karnevál ahol a város lakossága, iskolái, civil szervezetei és csoportjai mókás jelmezekben vonulnak végig kőszeg utcáin. Természetesen megválasztásra kerül a város képviselői által a Város Bora, valamit játékos vetélkedő keretében az aktuális év Borkirálynője is. Helyet kapnak a jó kőszegi bor mellett a helyi gasztronómia képviselői is valamint a település kézművesei, akik a háromnapos kirakodó vásáron árulhatják portékáikat.

 

Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál, szeptember 9-11, Mosonmagyaróvár, www.szigetkozfesztival.hu, A rendezvény célja, megszólítani a hazai és határokon túlról érkező, borokat kedvelő, a gasztronómia iránt érdeklődő és szórakozni vágyó közönséget. A program része: magyar hagyományos portékák árusítása, hagyományőrző játékok, magyar vásári gasztronómia bemutatása, magyar borok és pálinkák, magyar fellépők.

 

Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál, szeptember 23-25, Őriszentpéter, www.oriszentpeter.hu, Az Őrségi Tökfesztivál során a tájegység kulturális, művészeti, gasztronómiai értékei mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységen kívülről érkező fesztiválturisták számára. A Tökfesztivál elsősorban gasztroturisztikai program. Az esemény főbb programelemei az alábbiakat foglalja magában: 1.) az őrségi gasztronómiai különlegességek, a tájtermékek seregszemléje, 2.) népi kulturális programok, események, 3.) gyermekjátszó és kézműves foglalkozások, 4.) a Nyugat-Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodóvására, öko- és biotermékek értékesítése.

 

„Tengeri élmények", szeptember 24, Poroszló, Fő út, Rendezvénytér, www.ttoc.hu, Látványos szüreti felvonulás néptánccal, népzenével, lovas bemutatóval, folklór programokkal. A nap zárásaként változatos programokkal tűzdelt Szüreti Bál. A nappali rendezvény ingyenesen, a szüreti bál érvényes belépőjeggyel látogatható

 

Idősek hete, szeptember 30-október 07, www.tiszaujvaros.hu, A rendezvénysorozat keretén belül változatos programok kerülnek megrendezésre, kiemelt hangsúlyt kap az idősgondozás és az idősek egészsége, mentális kiegyensúlyozottsága.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük