2010. november 11-én a K&H budapesti új székházának építkezése során az épület-komplexum elérkezett a szerkezetkész állapotba, így a dunaparti, Soroksári úti épületen megtarthatták az épületkomplexum bokrétaünnepségét.

 

  2010. november 11-én a K&H budapesti új székházának építkezése során az épület-komplexum elérkezett a szerkezetkész állapotba, így a dunaparti, Soroksári úti épületen megtarthatták az épületkomplexum bokrétaünnepségét.

 

A tervek szerint  2011 végére készül el a két  egymás melletti épület a Millennium Városközpontban, amely modern, a kor követelményeinek megfelelő munkakörnyezetet nyújt a  K&H Csoport mintegy 2.500 dolgozójának.  Az épületkomplexum fejlesztője a TriGranit Fejlesztési Zrt. 

A  K&H Csoport új,  campus-jellegű székháza a Millennium Városközpont területén, mintegy 76 ezer négyzetméteren épül meg,  háromszintes mélygarázzsal.   Az  54 ezer négyzetméteres  „K"  épületet, melyből 28 ezer m2  az irodaterület,  a K&H megvásárolja, míg a 22 ezer négyzetméteres „H" épületet bérbe veszi, utóbbi területéből mintegy  9.500 négyzetméteren irodák rendezkedhetnek be.

Mindkét épület tervezője a Finta és Társai Építész Stúdió.

A média munkatársai számára az ünnepség előtt "túrát" szerveztek a K épület legfontosabb részeire. Szabó Tamás, a Finta iroda vezető tervezőjének ismertetője szerint az első ütemben két épület, a K és a H épül meg egy közbülső átjáróval, ezek a K&H székházát képezik, a második üzemben pedig további két épület a bank és bérelhető irodák céljára.  

Az üvegfalú homlokzatok mögött hét szint emelkedik, egyenként  3 méter 65 centiméternyi szintek közötti különbséggel, 3 méteres hasznos belmagassággal. A szintek közötti személy és teherszállítás 13 darab lifttel történik, ezeket a Schindler cég szállítja.A mennyezeti hűtés-fűtés rendszere a legkorszerűbb elvek alapján épül, elosztott, kíméletes légáramlást biztosítva. 

Az épületek által tagolt részekbe 4-5 kétszintes magasságú télikertet terveznek, ill. a tetőt is zöldbe borítják, illeszkedve az uniós előírásokhoz, melyek még a színezésre is a világos árnyalatokat javasolják.

A legfelső szinten különleges panorama-étterem nyílik majd, nagyszerű panorámával a Dunára, a város budai oldalára, benne a Gellért-heggyel és a Várrral. Különleges élményt nyújt majd az épülületek előtt elnyúló, zölddel szegett dunaparti sétány is.

Hendrik  Scheerlinck,  a  K&H Csoport vezérigazgatója a bokrétaünnepen elmondta,  a K&H Csoport fenntarthatósági stratégiájának középpontjába a gyermek-egészségügyet, a sportot, a vonzó munkahely megteremtését, valamint a környezetvédelmet állította.  2008-ban, éppen a válság közepén határoztak az új székház megépítéséről, mondván "válságok jönnek és mennek, de az üzlet megy tovább…"

A megvalósításnál a Finta Építészeti Stúdióra és a Trigránitra esett a választás, nem csalódtak, olyan épület készül, amely akár mérce is lehet. A vezérigazgató magyarországi tapasztalatai birtokában kifejezte személyes meggyőződését;  az ország és a Kelet-Közép-Európai régió előtt nagy jövő áll és a társaságnak ennek megfelelően kell jelenlétét megfogalmazni. Az új székház ezt képviseli, amellett, hogy a városban jelenleg húsznál is több épületben szétszórtan dolgozó munkatársai is korszerű, kényelmes épületben fogadhatjákmajd az ügyfeleket.

A következő év szeptemberétől a K&H  és további öt cég dolgozói élvezhetik az új környezetet, köszönhetően a Finta iroda tervezőinek, a Trigránitnak és az építésen közreműködőknek.

A munkahelyi megfelőség és a zöld szempontok vezettek az új székház fejlesztésénél és kialakításánál, amikor korszerű megoldások alkalmazásával a környezettudatos elveket maximálisan érvényre juttatták.  

A mintegy 2.500 munkatárs modern, dinamikus és egészséges munkakörülményeket, inspiráló  környezetet talál majd, amikor ide költözik.  A gépészeti és elektromos működési alapelvek, a berendezések, az akusztikai, ergonómiai és műszaki megoldások, a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják. 24 lift,  30 ezer tonna beépített beton jelzi még a méreteket.

A  TriGranit  a K&H kezdeményezésére az épültberuházást benevezte az amerikai minősítési rendszerben, a LEED-ben történő elismerésre is, elsőként Magyarországon.  A LEED olyan környezettudatossági és fenntarthatósági szempontokon alapuló amerikai rendszer, amely az egész világon elismert minősítést nyújt az arra érdemes projekteknek.   Török  Árpád,  a TriGranit Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint céljuk;  az arany fokozatú LEED-minősítés elnyerése, elsőként a magyar ingatlanpiacon. A projektnél a megújuló energiaforrások alkalmazásával az energiafelhasználás várhatóan 30-40%-kal mérsékelhető, így az üzemeltetési költségek is ennek megfelelően csökkennek majd. 

  35 magyar alvállalkozó dolgozik ezen a 78 ezer négyzetméteres létesítményen, melynek nagyságát csak az Allée 200 ezer négyzetméteres építkezése múlja felül, melyet szintén a Trigránit valósított meg. Egy héten belül ez a harmadik nagy komplexum, melynek átadásánál a Trigránit döntő stádiumba ért, Zágráb és Krakkó után most Budapest a soros.

Dr. Bácskai János,  Ferencváros polgármestere beszédében utalt rá, korábban milyen lehangoló látványt nyújtott az épületet körülvevő dunaparti városrész, ma pedig a Duna Budapest legszebb főutcájává kezd válni.

20 év alatt a terület nagyott változott a 200 milliárdnyi beruházás eredményeképpen.  Még egy üres terület van itt, amely beépítésre vár, s bizakodnak benne, hogy a Kongresszusi Központ is itt valósulhat meg…

www.trigranit.com                                        

http://www.kh.hu/

http://www.usgbc.org/

http://wcs.oisz.hu/46815/epitesz-iroda/finta-es-tarsai-epitesz-studio.html

http://www.kbc.be/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük