November 17-én közös Balatoni Szezonzáró Konferencián értékelte az idei balatoni szezont a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Turisztikai Projektirodája, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Mi Balatonunk Egyesület.

 

  November 17-én közös Balatoni Szezonzáró Konferencián értékelte az idei balatoni szezont a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Turisztikai Projektirodája, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Mi Balatonunk Egyesület.

 

Az eseményen átadták a Virágos Balatonért 2008. és a Balatoni Sajtópályázat elnevezésű díjakat is. A konferencia előadói között volt  Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke,  Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Dani Barbara, a Balatoni Regionális Turisztikai Projektiroda igazgatója, Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és Bogó Ágnes, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Kht. Ügyvezető igazgatója.

A Balaton és környéke a 2007. évi kiemelkedő vendégforgalma után a 2008. évi szezonban is pozitív forgalmat könyvelhetett el a belföldi vendégforgalmat illetően.

A májustól augusztusig tartó főszezonban 775 ezer vendég több mint 3 millió éjszakát töltött el a Balaton régióban, ami a vendégek számát tekintve 6 %-os, az éjszakák esetében pedig 2,7 %-os forgalomnövekedést jelent a 2007. év főszezoni időszakához képest. A kedvező időjárásnak és a Vizek Éve kampány nyár eleji marketingakcióinak köszönhetően május hónapban 19,8%-kal nőtt a regisztrált belföldi vendégek száma és 16,6%-kal az általuk eltöltött éjszakák száma.

2008 első kilenc hónapjában több mint 1 millió vendég kereste fel a Balatont akik több mint 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a régió kereskedelmi szálláshelyein, amely 0,8 %-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A balatoni vendégforgalom a belföldi vendégek (+3,4%) és vendégéjszakák számát (+2,3%) tekintve növekedést mutatott 2008. január és szeptember között.

A szállásdíj-bevételek a kereskedelmi szálláshelyeken 3,3%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, így az első kilenc hónapban 18 milliárd forint szállásdíj-bevétel keletkezett a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyein.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja egy 5 éves visszatekintés, amely szerint a belföldi vendégéjszakák száma az elmúlt öt évben (2004 és 2008. I-IX. között) 55,3%-kal nőtt. Amíg 2004-ben a január-szeptemberi időszakban a vendégéjszakák 40,0%-át hazai vendégek töltötték el a régióban, addig ez az arány 2008-ra 57,0%-ra emelkedett.

Az elmúlt években számos fejlesztés történt a balatoni turisztikai régióban, amelynek következtében az ide érkező vendégek magasabb minőségű szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Tíz évvel ezelőtt mindössze kilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket, 2008-tól a 30 db négycsillagos szálloda mellett egy ötcsillagos hotel (Hévízen) is gazdagítja a régió turisztikai kínálatát.

A magyar tenger és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is. Ezt támasztja alá az is, hogy 2008. január-szeptember között a belföldi vendégek átlagosan 2,9 éjszakát töltöttek a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi és külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 3,7 éjszaka volt, a gyógyszállodákban és a kempingekben ez 4,4, illetve 4,7 nap volt.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a magyar lakosság 2008. évi utazási teveiről készített felmérés alapján a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton. A lakosság lényegesen több utazást tervezett a magyar tengerhez, mint a legnépszerűbb külföldi desztinációba, Horvátországba. Az ország belföldi vendégforgalmának  24,0 %-a és vendégéjszakáinak 28,4 %-a realizálódott a Balaton régióban 2008 első kilenc hónapjában.

A legnépszerűbb magyar városok között a régió települései szintén előkelő helyet foglalnak el:  összességében Hévíz a 2. legnépszerűbb város a vendégéjszakák száma alapján. Siófok (4.), Balatonfüred (6.) és Zalakaros (8.) a hazai és a külföldi turisták szemében egyaránt vonzó úti cél; az északi parton Balatonfüred, a déli parton Siófok szerepe egyértelműen kiemelkedik. A régió turisztikai adottságai alapján természetes, hogy a legtöbben vízparti üdülésre érkeznek ide, jelentős azonban az egészségturisztikai szolgáltatások – jellemzően Hévíz és Zalakaros kínálata – a körutazások és a városnézés iránti érdeklődés is, de nem elhanyagolható a hivatásturizmus jelentősége sem. A Balatont erős, de az utóbbi években csökkenő szezonalitás jellemzi, már nem csak júliusban és augusztusban érdemes ide utazni.

A Balaton népszerűsítésére irányuló Marketingtevékenység

A Magyar Turizmus Zrt. mind a belföldi, mind a külföldi marketingkommunikációjában kiemelt termékként kezeli a Balatont.

A Balaton régió saját honlapja, a http://www.gyereabalatonra.hu/ oldal a magyar mellett immár 7 nyelven, angolul németül, románul, szlovákul, csehül, lengyelül és oroszul is elérhető. A honlapon általános és a turisztikai kínálatról szóló információkat, üdülési ajánlatokat, szálláskeresőt, térképet, programajánlót és egyéb érdekességeket találnak a belföldi és a külföldi utazók. A vendégek elérhetik továbbá a gyermek és az ifjúsági aloldalakat, valamint az egyes turisztikai szezonokra összeállított, kedvezményes üdülési ajánlatokat és szabadidős programlehetőségeket tartalmazó microsite-okat is.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008-as Vizek Éve kampányának keretében minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozott be, és várta kedvezményes ajánlatokkal a vendégeket. A Balaton régió az akció keretében kétszer, májusban és novemberben kapott kiemelt bemutatkozási lehetőséget. Májusban a Balatont, mint népszerű természetes vizünket népszerűsítette az MT Zrt., novemberben pedig a régió gyógy- és wellness kínálata került a kampány középpontjába.

Az MT Zrt. által a Balaton népszerűsítésére szervezett több száz akció jelentősen hozzájárult a balatoni főszezon forgalomélénkítéséhez. A marketingszervezet idei tevékenységének kiemelt célja volt, hogy a főszezonban a vízparti üdülési lehetőségek mellett, a Balaton régió által kínált számos egyéb – kulturális, egészség és aktív – turisztikai lehetőségre is felhívja a figyelmet. A régió 2008. évi marketingtervében kiemelt turisztikai termékként szerepelt a vízparti családi üdülés, az egészségturizmus és az aktívturizmus.

A 2008. évi szezonra való felkészülés már tél végén megkezdődött. Minden szezon kedvezményes ajánlatait és a szabadidős programlehetőségeket egy önálló microsite-ra gyűjti össze, az MT Zrt., amelyet különböző on-line és rádiós kampányokkal népszerűsít. Ilyen volt a tavaszi „Nagyi ingyen", a nyári „Balatoni Nyár", vagy az őszi „Last-VÍZ-it" akció. A microsite-ok a http://www.gyereabalatonra.hu/ aloldalain voltak elérhetőek. Jelenleg a legújabb balatoni akció, a „Tél-Víz idején" aloldala várja a látogatókat.

A Balaton régió az idei évben az Utazás kiállításon való látványos megjelenése mellett további 7 belföldi és 16 külföldi kiállításon vett részt.

A Vizek Éve jegyében nyolc hétvégén át tartott a „Balatoni Víz-party a vízparton" elnevezésű programsorozat nyolc különböző Balaton-parti helyszínen. A programsorozat üzenete az volt, hogy a családok bármikor jönnek is nyaralni a Balatonra, itt gazdag vízi és szárazföldi programok közül választhatnak. A rendezvény keretében VÍZi mulatságok, családi, baráti VÍZi vetélkedők várták az érdeklődőket, este pedig sztárok gondoskodtak a jó hangulatról.  A Danubius Rádió Strandparty című helyszíni, kívánságműsorral színesítette az itt-tartózkodást. Ez a rendezvénysorozat jelentette az MT Zrt. nyári marketingkommunikációjának alapját.

A Balaton image népszerűsítése és a nyári gazdag programkínálat mellett ezt helyezte a Zrt. a médiamegjelenések, sajtóhirdetések és egyéb megjelenések középpontjába:

Egyéb megjelenések

–         Óriásplakát: Autópályák mellett, valamint Budapesten 30 óriásplakátot helyeztünk ki május hónapban.

–         3 db óriásplakát kihelyezése Zánkán, amely a Víz-party arculatával készült

–         Metró belső plakátok (290 db), illetve metró óriásplakátok (10 db) elhelyezése 1 hónapig

–         City light plakátok elhelyezése Budapesten (125 db) 1 hónapig, Győr, Debrecen, Szeged (10-10 db) három hónapon keresztül

–         Bluetooth kapcsolaton keresztül (a Tihanyi kompon átkelők, akiknek aktív bluetotth kapcsolatuk volt kapták meg sms-ben a programajánlót) a rendezvény népszerűsítése

–         Balatoni Víz-party molinó kihelyezése az adott településeken a rendezvényt megelőző egy hétben

–         Szórólap terjesztése a régió Tourinform irodáiban, illetve kiemelten az adott településeken, azok strandjain

–         Plakátok kihelyezése az adott település frekventált pontjain

–         Bringa tó – 20 részes sorozatban az origo internetes portálon és a videa oldalán került bemutatásra a Balaton egy kerékpározó szemszögéből

–         Aszfaltrajzok hívták fel a figyelmet a Balatonra június 16. és július 14. között Budapest öt, gyalogosok által kedvelt pontján

A Balaton régió megjelentette a Balatoni vakáció szálláskatalógus és éttermi ajánlót, amelyet 240.000 háztartásba, a Népszabadság, Nők Lapja, Magyar Nemzet előfizetői részére juttatott el az MT Zrt..

Vizek Éve arculattal készült el a Balatoni rendezvénynaptár, illetve szabadidős programajánló, amely 400 rendezvényt és fiataloknak, családosoknak szóló kirándulási, és szabadidős ajánlatot tartalmaz.

Az őszi Last VÍZ-it kampány keretében összegyűjtött kedvezményes üdülési ajánlatokat és programlehetőségeket a már korábban bemutatott microsite mellett 200 db Budapesten kihelyezett city light plakáttal és különböző nyomtatott és elektronikus médiamegjelenésekkel népszerűsítette a Zrt..

A jelenleg is tartó novemberi kiemelt megjelenés elnevezése Tél-Víz idején. Ez egyrészt a Magyar Turizmus Zrt. által novemberre hirdetett 3=4 Vizek Éve kampányra épül, másrészt jövő év tavaszáig kínál az idelátogatóknak kedvezményes wellness-hétvégéket és aktív szabadidős programlehetőségeket. A 3=4 ajánlatok és egyéb téli és wellness-ajánlatok a http://www.vizekeve.hu/ oldal mellett a www.gyereabalatinra.hu/telviz aloldalon is megtalálhatóak a téli programok mellett. A Kiskegyed és az Elle magazin novemberi számában a Balaton régió hirdetésének keretében az akcióhoz csatlakozott szolgáltatókat is bemutatta a Zrt., illetve a kampányt budapesti city light plakátokon, parkolóóra plakátokon és ételfutár magazinokban elhelyezett hirdetéseken is népszerűsítette.

Novemberben az egész ország területén elhelyezett óriásplakátok hívják fel a figyelmet balatoni Vizek Éve kedvezményekre.

A külföldön végzett több száz – Balaton régiót is érintő – marketingkampányból csak néhány kiemelt akciót mutatunk be:

A http://www.balaton-tourism.hu/ honlap, az új, feltörekvő küldőterületekről érkező vendégek minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében, további 5 nyelven is olvasható: lengyel, szlovák, cseh, orosz, román.

A világ legnagyobb turisztikai kiállítása, a berlini ITB ideje alatt 350 Balaton plakát jelent meg Berlinben; Moszkvában metro plakát-, és on-line kampányt folytatott a Zrt. a MITT kiállítás idején, valamint részt vett az ősz folyamán Moszkvában szervezett szakmai találkozón; Lengyelországban Balaton plakátokat helyezett el az MT Zrt.; az osztrák Wellness Magazinban Balaton mellékletet jelentetett meg a társaság; számos német újságban helyezett el Balatoni, illetve hévízi hirdetést.

Megújult a Best of Balaton Image katalógus, amelyet 7 nyelven készített el az MT Zrt.: magyar, német, angol, orosz, cseh, francia és lengyel.

Balatoni Légi Marketing Alap (LMA)

Az MT Zrt., a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Fly Balaton reptér 2007. július 12-én, Siófokon fórumot tartott a Légi Marketing Alap létrehozásáról. Ezt követően a meghívott vendégek egy szándéknyilatkozatot kaptak. 2008-ban összesen 27 partner közel 27 millió Ft támogatást adott, amely az MT Zrt hozzájárulásával együtt 53.885.732 Ft-os LMA keretet jelentett az idei évre.

Ebből a keretből a tavaszi és nyári hónapokban, a Sármellék Fly Balaton reptér által repült fő desztinációkban végzett az MT Zrt. nagyszabású kampányt, amelynek keretében létrehozta a http://www.flytobalaton.hu/ honlapot 4 nyelven (magyar, német, angol, holland). Ez a honlap jelentette valamennyi kampány alapját:

ü      Berlinben a Germanwings légitársaság honlapján bannerkampány;

ü      hírlevelükben pr anyag elhelyezése;

ü      350 db city light plakát kihelyezése;

ü       A Ryanair által repült Düsseldorfban on-line kampány (banner, hírlevél), illetve hirdetések nagyobb napilapokban.

ü      Frankfurtban 257 db óriásplakát kihelyezése a Lufthansa járatok töltésének segítése érdekében.

ü      Londonban három hetes banner kampány 10 kiemelkedő turisztikai portálon, illetve hírlevél kiküldése a Ryanair utazóközönségének.

2009. A Kulturális Turizmus Éve

A 2009-es évet a kulturális turizmusnak szenteli az MT Zrt. több szakmai és kulturális szervezet, valamint társminisztérium együttműködésével. Ennek keretében jövőre, a Balaton régió kulturális kínálata is a középpontba kerül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük