foto:Bagosi-Zoltanfoto:Bagosi ZoltanMárcius 24-én tartották a Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitóját, amelyen a legújabb állatszaporulatokról, az idei évben várható programokról és az intézmény megnyitásának 150. évfordulójához kapcsolódó jubileumi emlékévről esett szó. Felköszöntötték Chuijt, a hím orangutánt is: az ötszörös apuka a mai napon ünnepelte huszadik születésnapját.

 

foto:Bagosi-Zoltanfoto:Bagosi ZoltanMárcius 24-én tartották a Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitóját, amelyen a legújabb állatszaporulatokról, az idei évben várható programokról és az intézmény megnyitásának 150. évfordulójához kapcsolódó jubileumi emlékévről esett szó. Felköszöntötték Chuijt, a hím orangutánt is: az ötszörös apuka a mai napon ünnepelte huszadik születésnapját.

 

Indul a szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben! Ennek kapcsán ma tartották meg a városligeti intézmény szezonnyitó sajtótájékoztatóját is. Prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nemcsak a legfrissebb állatszaporulatokról, illetve az idei évben tervezett programokról számolt be, hanem a közelgő húsvét kapcsán a felelős állattartásra is felhívta a figyelmet.

 

A 2016-os esztendőben jubileumi emlékévet tart az Állatkert, hiszen ebben az évben ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját. A jubileumi emlékév fő eseményeire augusztus elején kerül majd sor, hiszen a tulajdonképpeni születésnap augusztus 9-re esik. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta pedig jubileumi bélyeget fog kiadni. Nyárra elkészül az Állatkert történetét felidéző jubileumi képes album is, az intézmény honlapján és Facebook-oldalán pedig már januárban elindult az a hetente megjelenő cikkekből álló sorozat, amely a kert történetének egyes korszakait mutatja be a legújabb történeti kutatások eredményei alapján.

 

A jubileumi emlékévtől függetlenül is számos programot kínál az Állatkert az idei szezonban. A programnaptár jeles napjai közül időben a legközelebb a húsvét van. Húsvétkor az Állatkertben nyuszisimogató várja a nagyközönséget, amelyet idén a Japánkert mellett, az úgynevezett Noé-arénában kerül kialakításra. A nyuszisimogatóban a nyulak váltott műszakban teljesítenek majd szolgálatot, a gyerekek pedig felügyelet mellett simogathatják a tapsifülesek. Amint az elmúlt negyed században mindig, az idei évben is felhívta az Állatkert a nyilvánosság figyelmét, hogy alaposan meg kell fontolni a húsvéti nyulak és más állatok vásárlását és felelősséggel mérlegelni kell, hogy a leendő gazdi valóban tud-e az állatról a jó gazda gondosságával gondoskodni. Az intézmény honlapján praktikus tanácsokat helyeztek el kezdő nyúltartók számára. Felhívták a figyelmet egyúttal arra is, hogy az Állatkert 2008 óta már nem fogad be nyulakat, s ez így lesz az idei évben is.

 

Április 8-tól május 22-ig tart majd a Sárkányok Éjszakái című, kínai fényvarázs az Állatkertben alcímű fesztivál, amelynek ideje alatt 45 kompozícióba rendezve több száz különleges lampionból álló egyedülálló látványvilággal várják a nagyközönséget. Ebben az időszakban az Állatkert napközben a szokásos nyitva tartási rend szerint üzemel, majd este 7 és 10 óra között újra kinyit a kínai fényvarázs különféle látnivalóival. Hasonló lampionfesztiválnak az elmúlt években néhány holland és belga állatkert és botanikus kert már otthont adott, ám a hazai közönség most először találkozhat ezzel a látványossággal. A Sárkányok Éjszakái egzotikus kulturális látnivalóként jól illeszkedik az Állatkert azon hagyományos célkitűzéséhez, hogy a távoli tájak állat- és növényvilágának bemutatása mellett e távoli országok kulturális, művészeti hagyományait, civilizációját is megismertessék a nagyközönséggel.

 

Április végén tartják meg a Föld Fesztivált, amely az idei évben április 20-tól 24-ig fog tartani. A rendezvény kiemelt témája az élővilág sokfélesége lesz, a programon az Állatkert mellett több partnerszervezet, így a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Botanikus Kertek Szövetsége, az ELTE Konfuciusz Intézete és a Magyar Környezeti Nevelés Egyesület is képviselteti magát. Április 3-án a Föld Fesztiválhoz kapcsolódóan tartják meg a pedagógusok számára szervezett nyílt napot, illetve lesz ebben az időszakban egy az ázsiai vadlovakkal foglalkozó fotókiállítás is.

 

A nyári időszakban ismét megrendezik a Zenés állatkerti esték koncertsorozatot, amely az idei esztendőben 8 koncertből áll majd. Augusztus utolsó péntekén pedig az Állatkertek éjszakája programjaival várják az érdeklődőket. Október elején az Állatszeretet Fesztivál színesíti majd a kert kínálatát. A főszezonban a fentiek mellett az úgynevezett Légyott programok is érdemesek a közönség figyelmére. Minden egyes napon harminc, előre meghirdetett időpontban megtartásra kerülő bemutató, látványetetés, állatfoglalkoztató esemény közül választhatnak a látogatók. Nemrégiben átadták az új állatsimogatót is, amely a makik kifutójának közelében található.

 

Az Állatkertben lakó állatokkal kapcsolatban a főigazgató kiemelte a közelmúlt legfrissebb állatszaporulatait, köztük a lajhárkölyköt, a csupasz turkáló kölyköket, a luzoni kéregpatkány kölyköt, a borzas gödény fiókákat és a bronzszárnyú galambi fiókát, valamint a hétvégén született, de jelenleg még nem látható ázsiai vadkutya kölyköket is. Ezek az állatok mind a 2016-os évben jöttek a világra. Az elmúlt év eredményeit értékelve felhívta a figyelmet a koalák sikeres első évére, valamint a kritikusan veszélyeztetett cebui disznókra. Ez utóbbiakat az Állatkert a tavalyi év második felében szerezte be, s azóta náluk is volt gyermekáldás.

 

A 2016-os évben több Budapesten született, de mostanra már felcseperedett fiatal állat utazik másik Állatkertbe. Többek között Grusa és Macan, a két, most már felnőtt méretű szibériai tigris, valamint a fiatal zsiráfok is. A zsiráfoknál az elmúlt évek jó szaporulatának köszönhetően a tavalyi év második feléig kilencre növekedett a csapat egyedszáma. A kilenc zsiráf közül négy felnőtt tenyészállat, öt pedig itteni születésű fiatal volt. A felcseperedő fiatalok közül egy állat tavaly ősszel utazott el Marosvásárhelyre, egy másik pedig március 15-én egy belga szafari parkba. Az idei évben még egy fiatal zsiráf biztosan elhagyja a „szülői házat", de az év végén meg kell kezdeni a 2015-ben született két zsiráfborjú utazásának szervezését is. Természetesen a tenyészállatoktól további zsiráfborjakat lehet majd várni, ám mivel a zsiráfok vemhességi ideje 450 nap körül szokott lenni, a következő ellésekre leghamarabb az idei év végén, vagy még inkább a jövő év elején kerülhet sor.

 

Nemcsak elutazó, hanem érkező állatokra is lehet számítani a 2016-os esztendőben. A tervek szerint az indiai oroszlánok családja fog bővülni egy nőstény tenyészállattal, illetve egy állatkertekben igen ritkán látható hüllőfaj, a borneói süketgyík bemutatásának előkészítése is folyamatban van.

 

A hivatalos szezonnyitó záróakkordjaként az Állatkert munkatársai felköszöntötték a Chuij nevű hím orangutánt, aki 1996. március 4-én született, vagyis éppen ezen a napon ünnepelte huszadik születésnapját. Az állat 2004. december 13-án érkezett Budapestre a Hamburgi Állatkertből, s az azóta eltelt idők során összesen öt utódja született az itt élő nőstény orangutánoktól. Chuij születésnapi meglepetésként egy tortát is kapott a gondozóktól. A torta piskótalapokból épült fel, a krémet gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készítették, a torta tetejére pedig különféle gyümölcsök, ananász, banán és kiwi, almaszeletekből kanyarított húszas szám, illetve a gyertyákat jelképező sóspálcikák kerültek, amelyek tetején a lángocskákat áfonyaszemek helyettesítették. A torta mellett Chuij új játékokat, dobozokat, méterárut is kapott.

 

Az ajándékokat a gondozók az egyik belső férőhelyre készítették be, majd utána engedték oda az ünnepeltet. Az állat vérmérsékletére jellemző, hogy először kedvenc pihenőhelyéről szemlélte az ajándékokat és az üvegfal túloldalán őt köszöntő közönséget, majd csaknem egy óta elteltével az egyik ajándékként megkapott szövetdarabot húzta a saját fejébe, végül másfél órával a tulajdonképpeni köszöntés után kezdett el a tortából falatozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük