2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szikomor illata

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80322"><img class="image image-_original" src="/files/images/szikomor%20(1).jpg" border="0" width="473" height="510" /></a></span>Oriental Story - táncszínházi produkciós sorozat. 2014. május 24-én a Debreceni Művelődési Központban mutatja be Tóth Bea Amaraya és társai a sorozat második részét Szikomor illata címmel. <p> 

szikomor%20(1)Oriental Story – táncszínházi produkciós sorozat. 2014. május 24-én a Debreceni Művelődési Központban mutatja be Tóth Bea Amaraya és társai a sorozat második részét Szikomor illata címmel.

 

szikomor%20(1)Oriental Story – táncszínházi produkciós sorozat. 2014. május 24-én a Debreceni Művelődési Központban mutatja be Tóth Bea Amaraya és társai a sorozat második részét Szikomor illata címmel.

 

Tóth Bea Amaraya és társai nagy hangsúlyt fektetnek a keleti kultúra hazai megismertetésére. Nemrég indították útjára táncszínházi produkciós sorozatukat, aminek az első része az egyiptomi teremtés mitológiáját, Ízisz és Ozirisz történetét dolgozta fel. Ennek a bemutatójára 2012 novemberében került sor Budapesten.

 

A sorozat második része a Szikomor illata.

A történelmi forrásokra épülő koreográfiai darab hét, a török hódoltság idején elhurcolt magyar nő élményét dolgozza fel, akik több év után Kairóban találkozva beszámolnak egymásnak rabszolgaéveikről.

„Egy 2004-es egyiptomi látogatás során a Baharia oázisban ismerkedtem meg a tradicionális beduin népzenével és tánccal. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy ezt a különleges élményt színpadon is átadom a művészet kedvelőinek."

 

Az Amaraya Orientális Táncszínházi Társulat az előadással egyedülálló kísérletet tett arra, hogy bemutassa a keleti és a magyar kultúra kapcsolatát, és kifejezésre juttassa azt, hogy a hastánc nemcsak egy mozgásforma, hanem a külső és belső női harmónia megteremtésének eszköze. Ezt az összefonódást mutatja be R.Ramadan „A Szikomor illata" című könyve, mely 2013-ban került táncszínházi feldolgozásra a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem támogatásával.

 

A budapesti bemutató előtt olyan neves színházi szakemberek segédkeztek benne, mint Felkai Eszter. A számos táncost és színpompás, autentikus ruhákat felvonultató előadás a modern, tradicionális kelet és világzene segítségével meséli el a hazájukból elhurcolt nők élményeit egy távoli kultúrában, mely lassan életük részévé vált. A produkciót nagy sikerrel játszották Budapesten, majd Szegeden is, a következő előadásra pedig Debrecenben kerül sor. Az alkotók eltökélt szándéka, hogy idővel minden nagyobb magyar városban bemutassák a produkciót és „A szikomor illata" nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is ismertté váljon.

 

Tóth Bea Amaraya életét gyermekkorától kezdve végigkíséri a mozgás és a távol-keleti kultúrák iránti szenvedély. A Kovács Balázsné, Ibolya néni által vezetett bábozás, majd Czeizing Ottó edző irányítása alatt folytatott karate után belekóstolt a thai-boksz világába is. A hastánccal 2001-ben ismerkedett meg Budapesten. Első mestere az elismert oktató Vitális Anna, aki Szíriában tanulta a táncot, és egykor a Moulin Rouge sztárjaként ünnepelte a közönség. Őt követte Madame Raqia Hassan, Egyiptom legnevesebb hastánc mestertanára. Amaraya szokatlan gyorsasággal fejlődött, két-három év elteltével már nemzetközi mezőnyben versenyzett. Kairóban, a legszínvonalasabb hastáncversenyeken dobogós és első helyezést ért el, majd megnyitotta saját stúdióját Budapesten, ahol az egyiptomi hastánc alapjait adja át tanítványainak. Néhány év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, Egyiptom mellett Indiába és Európa számon más országába is rendszeresen kapott meghívásokat. Mióta 2009-ben elvégezte a kairói mesterképzést, minden évben jelen van hastáncoktatóként a Kairói Nemzetközi Hastáncfesztiválon, ami a szakma legjelentősebb eseménye. Egyik 2010-es indiai útja előtt egy kezdők részére szóló oktató DVD-n összegezte a klasszikus hastánc alapjait, mely akkora sikert aratott, hogy a The Times megvásárolta a lemez forgalmazói jogait Indiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Azóta világszerte tízezres nagyságrendben fogyott a lemezből.

 

Amaraya karriere több szempontból is figyelemreméltó, hiszen magyarként állta meg a helyét és vívott ki vezető szerepet egy másik kultúra sajátosságának számító szakmában.

 

2014. május 24. 17:00

Szikomor illata

Debreceni Művelődési Központ

 

http://bellybea.com/toth-bea-amaraya/

https://hu-hu.facebook.com/amaraya.beatoth

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.