Bécs még újévkor is teljes karácsonyi kivilágításban ragyog. A Graben, a belváros legelegánsabb utcája, szinte nappali fényben fürdik a hatalmas, forgó velencei csillárok sokaságától. A csatlakozó mellékutcák mindegyikén különböző csillagos díszek füzérei csillognak.

 

Bécs még újévkor is teljes karácsonyi kivilágításban ragyog. A Graben, a belváros legelegánsabb utcája, szinte nappali fényben fürdik a hatalmas, forgó velencei csillárok sokaságától. A csatlakozó mellékutcák mindegyikén különböző csillagos díszek füzérei csillognak.

 

   Az üzletek Szilveszterkor is délután 6-ig nyitva tartanak. A Stefansdom körül milliónyi külföldi tolong, alig lehet tőlük bejutni a világ egyik legszebb gótikus katedrálisába. Bécsben ugyancsak tiltott a petárdázás, ám a török ifjak vidáman robbantgatják azokat a belvárosban, s a rendőrség, akárcsak itthon, sehol nincs ilyenkor. A templomokban legalább vízkeresztig még állnak a míves betlehemek. A kertvárosok népe este 10-től éjjel 2-ig gazdag tűzijátékokkal szórakoztatja magát és a szomszédait.

   Az Albertina pazar impresszionista kiállításán nemcsak a leghíresebb festőkkel ismerkedhetünk vagy 20 termen át, hanem a festészet eszközeivel, a festék- és a vászongyártás titkaival. Az egyes képek mellett látjuk a röntgenfelvételeiket is, s ezekről kiderül a festés folyamata, a színek felvitelének sorrendje. A nagy érdeklődésre való tekintettel a remek kiállítást február 14-ig meghosszabbították, és szerdánként az este 9-ig tartó látogatással csábítják a nézőket. Vigyázat, a sajtóigazolványt csak előzetes e-mailes bejelentkezés után fogadják el! Különben a felnőtt belépőjegy 9,50 euró, a szenior (azaz nyugdíjas 8 euró).

  A másik nagy szám a Leopold Museumban Edvard Munch, a norvég expresszionista festő teljes életműve, amit Skandinávián kívül szinte soha nem látni. Sajnos, csak január 11-ig tekinthető meg. Ha lekéssük, vigasztalhatnak Egon Schiele és Gustav Klimt legszebb képei vagy az „Afrikai meséi és hangszerei" címmel február 3-ig nyitva tartó kiállítás a fekete kontinensről egy osztrák etnológus felvételeivel és tárgyaival. Ide ingyenesen bejuthatunk a sajtóigazolvánnyal. A teljes áru belépőjegy 7,50-be kerül és érvényes az öt emelet összes kiállításához.

   Jó ötlet, hogy a belvárosi áraknál jóval olcsóbban kapunk nagy adag meleg ebédet a Museumquartier főbejáratától közvetlenül balra lévő ételbárban. Nem véletlenül zsúfolt.

   Bécsbe télen is érdemes a négynapos turistavonattal utazni (railjet), amihez újabban csak kétnapi ingyenes városi közlekedés jár a korábbi négynapos helyett. (Ára: 8.300.- forint)

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük