Bíró Mihály plakátja, 1912 Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és KisnyomtatványtárBíró Mihály plakátja, 1912 Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és KisnyomtatványtárMegtisztelve éreztem magam, amikor telekszomszédom Rév Fülöp professzor meghívott az Egészségügyi és Demográfiai Tudományos Térsaság szimpóziumára. A bevezetőt maga a professzor tartotta.

Bíró Mihály plakátja, 1912 Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és KisnyomtatványtárBíró Mihály plakátja, 1912 Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és KisnyomtatványtárMegtisztelve éreztem magam, amikor telekszomszédom Rév Fülöp professzor meghívott az Egészségügyi és Demográfiai Tudományos Térsaság szimpóziumára. A bevezetőt maga a professzor tartotta.

   A „Miért beteg a magyar beteg" c. előadása sötét, de valós képet festett az ország egészségügyi helyzetéről. Nézete szerint az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott a helyzet. Például a Kelet-Szibériai eszkimók átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint hazánk fiai és leányai. A jelenségnek számos oka van. A korszerűtlen, kalóriadús étrend, a mozgásszegény életmód, a testi és lelki higiénia elhanyagolása, a szennyezett környezet, a drogfogyasztás, dohányzás és az alkoholfogyasztás. Ez utóbbi igazolására statisztikákat sorolt fel. Évente 500 millió liter bort termelünk. A 200 sörgyár és kisebb sörfőzde 800 millió liter sört állít elő. A 600 szeszfőzde és italgyár éves kapacitása 250 millió liter pálinka és égetett szesz. Ehhez jön az otthoni legális és zugfőzés, továbbá mérhetetlen mennyiségű import az összes szeszfajtából. És ez mind-mind a magyar emberek torkán zúdul le, csökkentve az életkilátásait. Csak hab a tortán a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedése. Már akik megélik ezt a korhatárt. Egyre kevesebben. Hölgyeim és uraim, csak ennyit kívánta, mondani.

   Ezután Badacsony Tomaj akadémikus, a WHO hazai igazgatója emelkedett szólásra. Nem akarom megsérteni kitűnő kollégámat, kezdte beszédét, így inkább szépirodalmi tevékenységének tekintem bevezető szavait. Hiszen a dolgok éppen fordítva működnek. A kalóriadús magyar ételeket, az alkoholos italok jelentős részét az évente idelátogató 8-10 millió külföldi fogyasztja el. Utalnék itt az üdülőturizmusra, kulturális turizmusra, gyógyturizmusra, wellnessturizmusra, borturizmusra, gasztroturizmusra, ökoturizmusra, konferenciaturizmusra, sportturizmusra, fogászati turizmusra, hogy csak a legfontosabbakat említsem. De nem is ez a lényeg. Ötven évvel ezelőtt a várható átlagos élettartam nőknél 67, férfiaknál 62 év volt. Ugyanez a szám negyedszázaddal később nőknél 71, férfiaknál 66 év. Jelenleg nőknél 75, férfiaknál 71. Akkor miről beszélünk, hölgyeim és uraim? Az eszkimókat pedig hagyjuk. Persze, hogy többet mozognak, különben megfagynának. Környezetük tiszta, nem dohányoznak és így tovább. Nyugdíjkorhatár számításuk megalapozatlan, mert a nyugdíjat nem ismerik, azt sem tudják mi fán terem.

   Érdekes szimpózium volt. Alig vártam hogy hazaérjek és feleségem finom főztjét megkóstoljam. Az ebéddel együtt megemésztem majd a hallottakat is.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük